Test fotoaparátu Sigma DP-1

Fotoaparát Sigma DP-1 je unikátní v mnoha směrech. Na trh přišel poměrně dlouho po svém ohlášení, má pevné ohnisko, jeho čip je zcela odlišný od ostatních - je jím totiž "třívrstvý" Foveon. Jaké snímky lze tímto unikátem nafotit se dočtete v následujícím testu.

Sigma DP-1 je velmi specifickým fotoaparátem. Je to jediný zástupce ve své kategorii. Má tři zvláštnosti. Tou první je velikost čipu, která je 20,7 × 13,8 mm s poměrem stan 3:2. Crop faktor má hodnotu 1,7. Druhou specialitou, tentokrát naprosto výjimečnou, je pevné ohnisko 28 mm (35mm ekv.) se světelností f/4. A třetí zvláštnost je čip samotný. Je jím Foveon X3® Direct Image Sensor (CMOS), který je poprvé použit v kompaktním fotoaparátu.

Běžně se rozlišení čipu uvádí jako jedna z hlavních vlastností fotoaparátu. Zde to však není tak jednoduché, protože běžné fotoaparáty (prakticky všechny ostatní) mají zcela odlišnou strukturu čipu a tak rozlišení Sigmy DP-1 2640 × 1760 bodů je v zásadě pouze technický fakt. A proto zde najdete podrobnější informace o technologii samotné. Kdo se o ně nezajímá, může přeskočit rovnou na snímky.

Trocha teorie k čipům

U klasických CCD a CMOS prvků je před každou světlocitlivou buňku předřazen barevný filtr, který propustí jen jednu ze tří složek RGB. Zbylé dvě barevné složky se dopočítají z okolních buněk. Kvůli barevnému filtru na buňku dopadne jen 1/3 světla (pokud je světlo bílé), zatímco u CMOS čidla Foveon je každá světlocitlivá buňka schopna zpracovat informace o všech třech barvách RGB modelu.

www.foveon.com

Foveon využívá fyzikálního jevu, kdy světlo o různých vlnových délkách proniká do křemíku do různé hloubky. Horní vrstva získá informaci o modré části barevného spektra, prostřední o zelené a spodní o červené. Díky absenci filtrů dopadá do buňky všechno dostupné světlo a také není nutné barvy dopočítávat, tudíž v obraze téměř nevznikají nežádoucí efekty, např. barevné moaré. Obraz je obvykle barevně věrnější, ostřejší a s více detaily.

Z uvedeného je patrné, že čip nemá ani 14MP ani 4,6MP. První hodnotu uvádí celkem logicky výrobce, druhá je hodnota pixelů v jedné vrstvě. Reálně množství detailů odpovídá spíše cca 8MP zrcadlovce běžného typu. Při převodu z rawu do jpg je exportován 14, 4,6 nebo 1,5MPx obrázek, při snímání do jpg je uložen 4,6MPx snímek.

Tělo a ovládání fotoaparátu

Sigma DP-1 Sigma DP-1

Tělo je prosto jakýchkoliv podstatných výstupků, které by cíleně zlepšovaly držení. Reálně mi však DP-1 držela v ruce přesně tak, jak měla. Rozmístění ovládacích prvků naleznete na připojených snímcích. Jediné, co mi na nich chybělo, je jejich barevný popis – pouhý prolis je při prvním seznamování s aparátem málo. Manuální ostření má také netradiční ovládací prvek. Jak ostření samotné, tak ovládací kolečko ostření, fungovaly dobře.

Pohled shora Zadní strana

Přestože je ohnisko objektivu pevných 28mm tak zde najdeme kolébku zoomu – ten je zde pro zvětšení snímku při prohlížení a také pro digitální zoom při focení.

Interní blesk má směrné číslo 6. Vedle funkce redukce červených očí má i synchronizaci na dlouhé časy a také umožňuje zábleskovou kompenzaci v krocích po 1/3 EV. DP-1 disponuje sáňkami na externí blesk (např. EF-140 DG). Lze do nich pořídit také průhledový hledáček Sigma VF-11.

Uložení baterie 282 gramů

LCD má úhlopříčku 2,5" a rozlišení 230 000 bodů. Jeho kvalita odpovídá současným požadavkům – barevné podání má dobré a je dobře čitelný za všech běžných podmínek.

Drobnou nevýhodou DP-1 je absence češtiny. Její menu je však přehledné a tak absence češtiny nebude vadit. Struktura menu by však mohla upřednostnit jiné funkce. Poslední firmware 2.0 (6.10.2008) to ovšem napravuje a umožňuje přiřadit tlačítkům zoomu vlastní funkce (nezkoušel jsem). Zapůjčený model měl FW ver. 1.02.

Tělo má rozměry 113,3mm x 59,5 mm x 50,3mm, celková hmotnost DP-1 je cca 280 gramů.

Příslušenství

Nejpodstatnější změny ve FW 1.03 – 2.0
Přidáno ISO 50
Tlačítkům zoomu lze přiřadit jednu z 15 funkcí

Funkce

Standardní režimy P,S,A,M jsou doplněny režimem videa a režimem nahrávání zvuku (diktafon). 1/4000 – 30s jsou dostupné časy. Video lze natáčet v maximálním rozlišení 320×240 bodů, jde tedy evidentně o okrajovou funkci. Makrorežimem DP-1 nedisponuje – ostřit lze od cca 50 cm, při použití předsádky v rozmezí cca 30cm až 50 cm. Ostřit lze manuálně. Poměr stran snímků lze vybrat 3:2, 4:3, 16:9. Dostupná je v současné době hodnota ISO 50–1600 (rozšířený mód).

Snímat lze do RAWu i jpg. Histogram při snímání budete hledat marně.

Slabinou fotoaparátu je jeho pohotovost a rychlost. První snímek je schopen pořídit za zhruba 6s od zapnutí, což je velmi dlouhá doba. Snímek bez namáčknutí se exponuje po více než jedné sekundě (cca 1,3s). I snímek s namáčknutím se exponuje po více než 0,2s (cca 0,25s). Uložení snímku trvá cca 4–8s (podle kvality).

Sigma Photo Pro

Jde o firemní SW pro převod rawů (X3F) do jpg. Jde o jednoduchý, laikovi blízký software, kterým lze vytvořit přesně takový snímek z rawu, jaký chceme. Jeho použití lze doporučit. Mezi testovacími snímky naleznete náhledy.

Příslušenství (volitelné)

Příslušenství

K dostupnému příslušenství patří již zmíněný průhledový hledáček VF-11, sluneční clona HA-11, která slouží současně jako adaptér na filtry o průměru 46mm, blesk EF-140 DG (směrné číslo 14). Více najdete na stránkách www.sigma-foto.cz.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Tomáš Rak tomatito
    Tomáš Rak tomatito
    24.11.2008 11:10

    musim suhlasit perfektny fotak..aj co som kukal snimky na dpreview tak supa..makro by urcite slo ked sa prilozi dajaka sosovka k tomu a myslim si ze by slo velmi kvalitne odfotit

  • Ivan Malarik 1
    Ivan Malarik 1
    24.11.2008 23:04

    Od kedy ho mám ,mám ho všade so sebou a ono povestné, škoda že tu teraz nemám zrkadlovku - sa zrazu stratilo.
    Tu je pár záberov:
    http://www.photoextract.com/cs/foto/uzivatel/111-emil-malarik/

  • Ivan Malarik 1
    Ivan Malarik 1
    24.11.2008 23:06

    Sory, bol tu prihlásený môj syn Ivko tak je to pod jeho menom.

  • BN
    BN
    25.11.2008 11:29

    priame porovnanie napr. s Canon G10 by ma celkom potešilo. Vzhľadom k cene DP-1 by ma zaujímalo, či je ten rozdiel hodný priplatenia si(:

    Dať za niečo také 18tisíc a ešte s pevným sklíčkom. Musí to byť fakt mega, aby to napr. mňa presvedčilo

  • Pete2
    Pete2
    26.11.2008 11:29

    Som stary sigmak a "foveonista". Tieto aparaty mam v ruke. Recenzie od ludi ktory s nimi nemaju prax dopadnu vzdy velmi zle. DP1 je vsak prvy fotak, ktory sa blizi k ludovemu aparatu. (Nie cenou). No recenzent dokazal, ze je vsetko mozne. Pri snimke kostola som bol na mdloby. Tu "prisernost" si takyto fotoaparat nezasluzi. Kto chce vidiet skutocne fotky z DP1 musi na web... Kto si kupi aparat za 18 tisic, netrapi ho fotkami z jpg, ale ide na RAW. Ked sa nauci ovladat soft SPP, vysledky su excelentne i na clone 4. Nerad sa vyjadrujem k recenziam, ale treba skutocnosti uviest na spravnu mieru.

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    26.11.2008 23:31

    2Petr2: "prisernost" je sice obecne jasne slovo, ale v tomto pripade ctenari nic nerekne o tom, co konkretne mate na mysli (ze by samotny kostel?). Ja spise myslim, ze snimek s tak velkym kontrastem, a ruznymi vzdalenostmi k jednotlivym objektum je na poli kompaktu v jpg nadstandardne kvalitni.

    Konstatuji, ze zde jsou originaly zcela neupravene, tak, jak "vylezou" z daneho nastaveni fotoaparatu. To, co dostanete z rawu je sice hezke, ale neobjektivni a nemeritelne, protoze kazdy jedinec povazuje za "hezke" a "dobre" neco zcela jineho (presto i zde najdete malou ukazku). Pokud se Vam snimek zda byt cimkliv spatny, je mozne, ze to jde lepe, ale ne v tovarnim nastaveni konverze do jpg. A o tom je tato a dalsi recenze, vcetne zrcadlovek. Srovnavejme srovnatelne, pripadne shlednete na prislusnem odkazu laboratorni grafy. Metodiku k nim najdete tamtez. Dekuji za precteni. PK

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    26.11.2008 23:37

    PS: v zaveru jasne uvadim jako klad: "Celková kvalita snímků". Coz nepisi casto. Na tom, predpokladam, neni co uvadet na spravnou miru.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (12)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram