Test fotoaparátu Panasonic Lumix DMC-LX3

Od prvního seznámení s fotoaparátem Panasonic Lumix DMC-LX3 uběhla jen poměrně krátká doba a již tu máme "ostrou verzi". Pojďme se společně podívat na snímky, které tento fotoaparát umí.

Ovládání fotoaparátu bylo u LX2 prakticky totožné, a tedy nemám naprosto žádné výhrady. Jen zdůrazním, že rychlá volba (joystik) a možnost naprogramovat funkci na „šipku dolů“ zásadní měrou přispívají k výbornému ovládání.

Panasonic DMC-LX3 Panasonic DMC-LX3

Kompletní technická specifikace je k nahlédnutí na www.panasonic.cz.

Předchozí seznámení s fotoaparátem LX3 na www.fotoaparat.cz najdete v tomto článku, a proto zde nyní hledejte především originální snímky.

Ovládací prvky Ovládací prvky

Dostupné příslušenství:
průhledový hledáček (24mm)
konvertor x0,75 (rozsah pak začíná od 18mm)
redukční tubus (podmínka pro užití konveroru)
pouzdro
karty SD, SDHC do 32GB
externí blesky

Ke konvertoru musím opět dodat, že 18mm ohnisko je více než návykové. Tentokrát jsem totiž konvertor k dispozici neměl a opravdu citelně chyběl. Jeho koupi lze rozhodně doporučit.

Ovládací prvky Ovládací prvky

Vlastnosti a funkce

Rozsah ohniska objektivu 24mm – 60 mm je na širokém konci neobvykle krátký, což umožňuje dobře fotit v interiéru. 60mm maximum je na první pohled málo. Na zvířátka v divoké přírodě tento model skutečně není, všude jinde můžete přijít blíže. Mě osobně tento rozsah naprosto vyhovoval. Při prvním zapůjčení jsem dokonce téměř nesundal širokoúhlý konvertor, takže jsem si zvykl na 18mm ohnisko.

Maximální světelnost f/2,0 umožňuje v makrorežimu podstatně lepší „odpich“ od pozadí, než je u kompaktních aparátů obvyklé (typicky 2,8–3,6 při ekvivalentním ohnisku).

Ovládací prvky Umístění karty a baterie

Snímky mají velikost 3968×2232 (16:9), 3776×2520(3:2), 3648×2765(4:3) bodů. Čip je relativně velký – 1/1,63" a obsahuje 10,1 milionu efektivních buněk (11,3 MPx celkem).

LCD má nadstandardní rozlišení 460 000 bodů.

V menu lze vypnout zobrazování na LCD (předpokládá se při použití hledáčku). To bude mít dva příjemné důsledky. Podstatně zvýšíte výdrž fotoaparátu a v neposlední řadě můžete fotit zcela bez povšimnutí od „boku“.

Režim detekce tváře funguje přesně a rychle.

LX3 disponuje již použitou funkcí (např. FX500) inteligentní kontrast, která se snaží o řešení extrémních kontrastů při zpracování fotografie do jpg formátu.

K dispozici jsou přednastavené režimy filmu od dynamického podání před černobílé verze až po nostalgické zpracování snímku. Lze snímat opakovaně do téže fotografie – multiexpozice.

Manuálně lze volit čas od 1/2000s do 60s. V režimu Noční obloha také až 60s.

ISO je manuálně nastavitelné v rozmezí 80–3200. V režimu vysoká citlivost je automaticky v rozmezí 1600 – 6400. Snímky na vyšší ISO netrpí barevným šumem. „Odšumění“ má na snímky očekávaný vliv ve ztrátě detailů („žehlení“). Barevná teplota snímku (vyvážení bílé) je i pro nejvyšší hodnoty ISO zcela v pořádku, žádný barevný posun jsem nepozoroval.

Aparát disponuje záznamem ve formátu RAW volitelně s jpg. Možnost práce s rawem ocení u tohoto modelu hodně majitelů. K tomu je třeba dodat, že dodávaný SW pro jeho převod je lehce ovladatelný.

Při nahrávání videa nelze použít optický zoom. Nahrávat lze video ve formátu HD.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Fedor Flasik
    Fedor Flasik
    06.11.2008 10:54

    Neviem ci je to len moj dojem ale LX3 mi pride, ze strasne zehli detaily s jemnym kontrastom. Uz na toto bolo upozornovane viac krat. Na zakladnej citlivosti mi Canon G10 pride, ze kresli podstatne lepsie. Sice pekne zvlada vyssie ISO ale bohuzial vyssie spominane je pre mna dost sklamanie. Na dpreview som sice videl grafy z LX3 pri jpg a raw konverzii, ktore boli o nieco lepsie. Je raw uz ciastocne odsumeny, alebo nie?

  • Jiří Šebek
    Jiří Šebek
    06.11.2008 12:14

    měl bych dotaz, zda je možno použít při videu digitální zoom? Aspoň u ostatních kompaktů to tak bývá.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram