Zoner Photo Studio 11

Program Zoner Photo Studio 11 je letošním novým modelem ze stáje firmy Zoner. Změnil se vzhled ikon, přibyl velmi příjemný prohlížeč obrázků, činnost programu se díky optimalizaci urychlila, hlavně pro vícejádrové procesory. Nově nalezneme deformační mřížku, magnetické laso a masku s dočasnou vrstvou úprav. Postupně se Vám pokusíme nabídnout přehled a popis některých novinek a vylepšení.

Zoner Photo Studio 11 „neumí“ režim vrstev, ale umožní nám vytvořit dočasnou vrstvu, ve které můžeme provádět úpravy. V menu Vrstva máme k dispozici položky Vložit text (T), Vložit obrázek (I), Přechodový filtr (F) . Další možnost je Přidat filtr. Funguje jako volba Vylepšit s tím, že můžeme příslušné nástroje ihned aplikovat na maskovaný výběr, takže ušetříme krok zapnutí masky.

Jakmile vložíme nějaký obrázek do původního, včetně kopie jeho samotného, vkládáme vlastně vrstvu, které můžeme nastavit různé Režimy.

Navíc je k dispozici i táhlo, jež nám umožňuje nastvit Krytí vrstvy v rozmezí 0% až 100%, kde nastavení hodnoty 0% vypadá, jako by žádná vrstva vložena nebyla. Na následujícím obrázku vyzkoušíme aplikaci Režimu vrstvy a nastavení Krytí vrstvy. Původně nepříliš výrazný obrázek zkopírujeme a vložíme do téhož obrázku jako vrstvu. Jak je vidět, při vložení se aktivuje Krytí vrstvy a Režim.

Na dalších obrázcích pak vidíme použití různých režimů vrstvy. Všechny s krytím nastaveným na plných 100%.

 

Pro tonalitu i náladu obrázku se nám nakonec jevilo jako nejvhodnější použít Režim Násobit a Krytí nastavit táhlem na hodnotu 55%.

Jakmile vrstvu použijete, stane se částí obrázku a přes ni zase můžete vkládat další vrstvy s různými režimy i krytím.

Problematice přechodového filtru a dalších částí programu Zoner Photo Studio 11 se budeme věnovat v dalším pokračování článku.

O produktu Zoner Photo Studio 11 se můžete dozvědět více na Setkání fotografů již 1. a 2. listopadu.

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

FotoAparát.cz - Instagram