Test fotoaparátu Canon EOS 50D

Pro předvánoční trh Canon připravil novou digitální zrcadlovku s označením EOS 50D, která dále rozšiřuje nabídku fotoaparátů tohoto výrobce. V následujícím redakčním testu se podíváme podrobněji na technické parametry a vylepšení, která tento nový model přináší.

Funkce

Jak již bylo řečeno v úvodu, tak se Canon EOS 50D drží firemní koncepce, což platí i pro funkce. Naprostá většina funkcí je tak shodná s předchozím modelem 40D, jen ovládací menu teď umí i češtinu a celý aparát pohání obrazový procesor DIGIC již čtvrté generace. Většina důležitých funkcí je vyvedena do samostatných tlačítek a ovládání je velmi příjemné i díky zadnímu velkému ovládacímu kolečku s potvrzovacím tlačítkem, což je zatím jeden z nejdokonalejších principů ovládání na trhu. Zachováno zůstalo propracované vyvážení bílé, které je možno nastavovat i ručně přímo ve stupních nebo systém měření expozice, kde pouze zůstal drobný nedostatek v podobě možnosti korekce jen v rozsahu +/-2 EV. Dalším drobným neduhem, který setrvává z předchozích verzí je přisvětlení AF řešené stroboskopickým blikáním vestavěného blesku, což je při fotografování osob opravdu velmi nepříjemné.

Obrázek č. 24 Obrázek č. 25

Jinak je ale funkční výbava velmi dobrá a nechybí nic podstatného, spíše nechybí ani nic nepodstatného. Systém automatického zaostřování s devíti křížovými zaostřovacími body rozloženými do kosočtverce položeného na bok funguje spolehlivě i za zhoršených světelných podmínek a stíhá i rychlé sériové snímání, které je možné rychlostí až 6,3 snímku za vteřinu. Při této rychlosti aparát zvládá ukládat v jediné sérii až 90 fotografií ve formátu JPEG a až 16 ve formátu RAW. Výborné jsou i možnosti úprav snímků ve fotoaparátu, nebo například sada digitálních filtrů pro převod snímků do černobílé s imitací použití klasických filtrů pro černobílou fotografii. Zajímavý je také systém automatické optimalizace jasu. Ten je v podstatě obdobou známých digitálních blesků, které dnes používá řada výrobců. Tato funkce se u Canonu odlišuje jen tím, že účinek lze nastavit ve třech krocích a výsledky jsou daleko decentnější, než u konkurenčních přístrojů, což sice znamená, že výsledek není až tak silný, ale o to je kvalitnější. Vylepšen je také systém redukce šumu, umožňující odstupňované nastavení. Pro začínající uživatele je pak určena nová funkce Creativ Auto mode. Nechybí samozřejmě ani režim živého náhledu Live View s trojicí možností ostření, včetně automatické detekce obličeje. Samozřejmostí je pak také pokročilý systém automatického čištění čipu. Jinak je funkční výbava v podstatě shodná s předchozím modelem, jehož recenzi naleznete na této stránce.

Obrázek č. 26 Obrázek č. 27
Obrázek č. 28

Příslušenství, cena a závěr

Nabídka příslušenství je u Canonu tradičně asi největší na trhu. Rozsáhlá nabídka objektivů již byla zmíněna a nechybí samozřejmě ani další možnosti, jako je několik externích blesků, makroblesků, dálkových ovladačů, očnic, filtrů a dalšího příslušenství. Nechybí ani bateriový grip a také bezdrátový vysílač WFT-E3. K volitelnému značkovému příslušenství je také nutno započítat celou bohatou řadu fotografických tiskáren a to od téměř kapesních pro tisk fotografií pohlednicového formátu, přes běžné domácí tiskárny formátu A4 až po profesionální stroje s možností tisku až do formátu A3+ nebo velkoformátových plotrů.

Právě možnosti příslušenství jsou také velmi často podstatným kritériem při výběru vhodného přístroje. Možnosti aparátu Canon EOS 50D jsou tak rozsáhlé, že pro podrobnější nastudování nabídky doporučuji navštívit stránky výrobce, kde najdete celou mapu systému se všemi technickými detaily a tabulkami kompatibility.

Obrázek č. 29 Obrázek č. 30 Obrázek č. 31 Obrázek č. 32 Obrázek č. 33

V neposlední řadě je třeba se také pozastavit nad cenou přístroje, protože i ta je velmi podstatnou součástí hodnocení. V době uvedení na trh (10/2008) pořídíte samotné tělo za cenu těsně pod 30.000 Kč včetně DPH. Set s objektivem EF-S 17–85mm f/4,5–5,6 IS USM pak dostanete za cenu těsně nad 35.000 Kč. Pokud by jste zatoužili po zbrusu novém objektivu s velkým rozsahem ohnisek EF-S 18–200mm f/3,5–5,6 IS, pak si připravte necelých 40.000 Kč.

Cenu lze označit za vynikající, protože za ni získáte nejen opravdu velmi kvalitní aparát, ale právě i přístup k celému bohatému systému Canon. Samotný aparát vyniká hlavně obrazovou kvalitou, odolným mechanickým provedením i rozsáhlou nabídkou funkcí. Mě osobně se pak líbí i cena, která opět posouvá cenovou hladinu této třídy fotoaparátů směrem dolů, což lze jen uvítat. Na přístroji jsem pak nenašel žádné podstatné nedostatky a výrobce by snad jen mohl doladit několik zmíněných drobností. Canon EOS 50D mohu jen doporučit jak začínajícím zájemcům o fotografování zrcadlovkou, tak i pokročilým uživatelům.

Konkrétní cenovou situaci na trhu můžete průběžně sledovat v naší aplikaci Porovnej ceny.

Snímky pořízené aparátem Canon EOS 50D najdete v naší FotoGalerii.

Další technické informace najdete na stránkách českého zastoupení Canon CZ.

Tuto novinku si budete moci osobně prohlédnout a vyzkoušet na Setkání fotografů již 1. a 2. listopadu.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • xMeda
    xMeda
    01.11.2008 12:53

    a k tomu ACR:

    Review now updated using the final version of Adobe Camera Raw 4.6. (12:15 GMT)

  • Jiří Cvrk
    Jiří Cvrk
    02.11.2008 17:49

    http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1019&message=29878300

  • Petr Tureček
    Petr Tureček
    09.12.2008 09:33

    BRBLALOVÉ

  • Peter Žákovič ml. - www.peterzakovic.com
    Peter Žákovič ml. - www.peterzakovic.com
    21.12.2008 18:25

    To Michal Kupsa: Z clanku som sa toho vela nedozvedel a fotky, ktore ste sem vlozil su v katastrofalnej kvalite. Napriek vsetkemu som si vsak 50 D kupil ako zalzny fotak. Najlepsie je si to vyskusat sam na roznych scenach. Nie je pravda ani to co pise Tono Raditsch, ze by tam bol rovnaky cip len viac pixelov, lebo ked si precitate dp dozviete sa, ze Image processor je Digic 4 a pri 40 D digic 3.Neviem na kolkate mal p.Kupsa zapnuty sharpening? Ale defaultne nastavenie je myslim na 0 a mozete si tam dat az 7 urovni. Ja som skusal 7 a je to bez problemov kresba detailov je uplne niekde inde ako pri defaultnom nastaveni a pritom obraz nie je preostreny. Skusal som si rovanke sceny, s rovnakou clonou s rovnakym objektivom s mojou Mark II a fotky z 50 D urcite neboli horsie, ak teda neboli lepsie.Nehovorim samozrejme o tom, ze telo Mark II je uplne inde ako telo 50 D vravim iba cisto o vyslednej obrazovej kvalite.LCD na 50 D je krasny, velky a vyborne sa da checknut ostrost co sa neda porovant s Mark II, kde si ani ostrost neviem dobre skontrolovat. Co sa tyka citlivosti do 3200 je Iso podla mna bez problemov 6400 je v krajnom pripade pouzitelna a 12800 je uz rozsypany mak. Tolko mojich postrehov za 3 dni co mam 50 D.

  • El Capitan
    El Capitan
    20.06.2009 18:07

    Ja mam 50 D druhy den, nakolko sa mi den pred pracovnou cestou do GB pokazila moja 40 D cka ( po roku a pol odisla zavierka:-(, tak som riesil ze co narychlo kupit, kupil som teda 50 D, fotil som architekturu, nocne zabery zo stativu, neviem ci je to tym skvelym LCD displejom alebo dlhymi casmi, hoci som nastavil redukciu sumu na maximum, ale ked fotku na LCD zvacsim na maximum, tak v tmavych partiach oblohy je sum aj na 100 ISO, ale ako je to naozaj uvidim az po navrate domov na PC :-)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (38)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram