Test fotoaparátu Nikon D700

Nikon vyslyšel přání mnoha svých uživatelů a uvedl na trh další model digitální zrcadlovky s formátem čipu FX, tedy s čipem velikosti kinofilmového políčka. Tímto modelem je Nikon D700, který navazuje na zkušenosti a technologie použité v prvním FX modelu, kterým byl D3, ale jeho tělo je menší a lehčí.

Příslušenství

Příslušenstvím se u zrcadlovek rozumí především objektivy. Těch má Nikon v nabídce dostatek ve všech kategoriích. Proto snad jen krátce o dvojici nových objektivů, které se k D700 přímo nabízí. Jsou to AF-S 14–24mm f/2,8 G ED a AF-S 24–70mm f/2,8 G. Druhým jmenovaným pak byla pořízena většina ukázkových snímků. Jde o objektivy nejvyšší třídy a jsou asi nejlepší volbou k doplnění výbavy D700. Možné je použít také objektivy typu DX, které jsou konstruované pro použití na digitálních zrcadlovkách s čipem velikosti APS-C. Při použití těchto objektivů se automaticky (ale lze i ručně deaktivovat) zmenší obrazové pole hledáčku a zmenší využitelná plocha snímacího čipu, čímž klesne rozlišení na cca 5 megapixelů. Využívat lze i manuální objektivy, se kterými je D700 dokonale kompatibilní a to včetně přenosu hodnoty clony do elektroniky fotoaparátu. Parametry manuálního objektivu je však nutno předem definovat v uživatelských funkcích. Hodnoty však lze pro další praktičtější použití uložit do paměti a to až pro 9 různých objektivů.

Asi nejčastěji využívaným příslušenstvím jsou také systémové blesky. K Nikonu D700 to bude asi především nový systémový blesk SB-900 (viz obrázek č.32), který byl uveden na trh současně s D700. Jde o nejvyšší model zábleskových jednotek Nikon, nahrazující předchozí model SB-800. Vylepšeno bylo především ovládání, rychlost nabíjení, rozsah zoomu paraboly a další detaily. K dispozici je ale i několik dalších blesků, včetně kruhových makroblesků nebo zajímavých a vzájemně kombinovatelných a seskupitelných bezdrátových jednotek SB-R200 (viz obrázek č.35). Oblíbené jsou také přídavné bateriové gripy. Pro uživatele D700 (ale i D300) připravil výrobce kompletní balení gripu, označené jako napájecí set PDK-1, obsahující samotný bateriový grip MB-D10 a výkonnou baterii EN-EL4a s nabíječkou.

Obrázek č. 36 – Propojovací konektory Nikonu D700 Obrázek č. 37 – Jednotka WT-4 pro Wi-Fi přenos

Obrázek č. 36 – Propojovací konektory Nikonu D700 Obrázek č. 37 – Jednotka WT-4 pro Wi-Fi přenos

K dalšímu volitelnému příslušenství patří například také jednotka WT-4 pro Wi-Fi bezdrátové propojení fotoaparátu s počítačem nebo satelitní navigace GPS, jež při propojení s aparátem ukládá souřadnice pořízení snímků přímo do dat snímků. Dále je to úhlový hledáček, zvětšovací okulár, dálková ovládání, síťový adaptér a také několik specializovaných softwarových aplikací. Grafický editor Capture NX 2, rychlý prohlížeč snímků View NX, program pro dálkové ovládání Camera Control Pro 2, program pro autorizaci snímků Image Authentication a sada Software Suite. V neposlední řadě lze k volitelnému příslušenství počítat i HDMI kabel, umožňující propojení fotoaparátu s moderními LCD nebo plazmovými televizory, pro přehrávání snímků ve vysokém rozlišení. Rozlišení konkrétního televizoru lze zvolit ručně a nebo jej aparát nastaví automaticky. Pro přehrávání je možno použít i funkci Slide Show.

K dodávanému příslušenství patří především výkonná Lithium-iontová baterie EN-EL3e (umožňuje pořízení cca 1.000 snímků) osazená čipem a umožňující zobrazení zbývající kapacity v procentech, počet již pořízených snímků a celková kondice baterie v rámci její obecné životnosti. Dále v balení najdeme rychlonabíječku MH-18a, USB kabel, AV kabel, popruh, krytku těla, krytku sáněk blesku, krytku LCD monitoru a CD Software Suite.

Cena a závěr

Závěrem bude také jistě zajímavé se krátce pozastavit nad odlišnostmi Nikonu D700 od modelu D3. Chtělo by se říci, že D700 je v podstatě D3 instalovaná do těla D300 ale není tomu tak úplně a několik odlišností se najde. D3 je větší a těžší díky integrovanému bateriovému gripu, dosahuje nižších hodnot šumu při citlivosti ISO 6400 a vyšších. D3 je také rychlejší v sériovém snímání, má 100% zobrazení scény v hledáčku a má také mírně rychlejší reakce. Umožňuje také díky silnější baterii pořízení více snímků na jedno nabití. Naopak D700 je menší a lehčí, má integrovaný systém čištění čipu, podporuje paměťové karty UDMA a je také levnější. Právě cena je velmi důležitým kritériem a v současné době (8/2008) se pohybuje v internetových obchodech někde kolem 64.000,– Kč včetně DPH. Vzhledem k celkové užitné hodnotě aparátu je to cena skutečně velmi příznivá. Celkově pak lze Nikon D700 označit za skutečnou špičku v dané kategorii. Bude však zajímavé sledovat, jak se bude situace dále vyvíjet s ohledem na očekávané novinky konkurenčních výrobců a to především největšího rivala, značky Canon. Dá se však očekávat, že brzy se objeví podobné aparáty i od dalších výrobců, například Sony, což bude mít jistě i příznivý vliv na celkový vývoj cenových hladin (nejen) v tomto segmentu přístrojů.

Děkuji českému zastoupení, firmě Nikon CZ s.r.o. za zapůjčení fotoaparátu. Na jejich webových stránkách také najdete další, nejen technické informace. Zakoupené aparáty zde lze také zaregistrovat, což může být velmi užitečné při jejich ztrátě či krádeži. Značkový servis vám také v případě potřeby 10× zcela zdarma a odborně vyčistí snímací čip. Najdete zde také aktualizace firmwaru fotoaparátu a softwarových aplikací.

Fotografie pořízené tímto fotoaparátem již najdete v naší FotoGalerii.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • G 2
    G 2
    18.08.2008 11:17

    U te D3, taku ma CMOS.

  • Fotograf 59
    Fotograf 59
    18.08.2008 18:51

    zarkow: za 1.449 dolacu, ale je to jen pro Americky trh (Camera With USA Warranty), takze by jsi tam musel mit znameho. Ale ty ceny nechapu, proste polovicni nez jinde :o))

  • petr králík
    petr králík
    21.08.2008 01:16

    Srovnání objektivů a test 24-70 na Nikonu D700 zde + ukázkové fotky.
    http://www.nonstopphoto.com/technika/testy/srovnavaci-test-nikkor-24-70-f2-8.html

    Snad to pro přiblížení výkonu tohoto objektivu a Nikonu D700 bude stačit.
    :)

  • Honza Dobeš
    Honza Dobeš
    29.09.2008 23:24

    Diky za super clanek. Jen tak dal (znamkuji za jedna)

    jinak budu asi prvni majitel D3, ktery je s rozlozenim cen/featur u nikonu spokojen. ja proste vidim pridanou hodnotu u D3 narozdil od D700, uz jen 300 000 cyklu zaverky a 50ms blackout...

    proste jsem s novymy nikony maximalne spokojen :-)

  • Jaroslav Mareček
    Jaroslav Mareček
    09.05.2010 15:54

    Článek je poměrně fajn. Jenom nechápu autory firmwaru, proč proboha živého přestali podporovat USB mass storage, takže fotoaparát se po připojení k portu USB nedokáže tvářit jako disková jednotka, takže připojit fotoaparát a stáhnout z něj fotografie můžete buď pomocí proprietárního softwaru výrobce, nebo čtečky karet CF, což je poněkud nepohodlné, protože ne vždy a za všech okolností je něco z toho po ruce. Při té ceně, za kterou se to prodává, by výrobce na univerzálnost použití a pohodlí uživatele mohl skutečně dbát o něco víc. Jak trend ve vývoji firmware do fotoaparátů to považuji vyloženě za pitomost.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (39)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram