Test fotoaparátu Nikon D700

Nikon vyslyšel přání mnoha svých uživatelů a uvedl na trh další model digitální zrcadlovky s formátem čipu FX, tedy s čipem velikosti kinofilmového políčka. Tímto modelem je Nikon D700, který navazuje na zkušenosti a technologie použité v prvním FX modelu, kterým byl D3, ale jeho tělo je menší a lehčí.

Laboratorní testy

Na kvalitu se však již podívejme podrobně na výsledcích laboratorních testů mezinárodní asociace DIWA, jíž je naše redakce členem za Českou a Slovenskou republiku. Na prvním grafu na obrázku č.14 je zobrazena závislost míry šumu na nastavené citlivosti ISO. Pro lepší srovnání jsem přidal i výsledky, kterých dosáhl konkurenční model Canon EOS 5D, který je v tento okamžik prakticky jediným přímým protivníkem na trhu.

Obrázek č. 14 – Graf míry šumu

Z výsledků je dobře viditelné, že Nikon D700 dosahuje v celé škále citlivostí lepších výsledků, než jeho konkurent. Za povšimnutí také stojí zajímavý poznatek, že výsledek je také stabilnější s podstatně menším rozptylem hodnot v jednotlivých barevných kanálech.

Velmi podobného výsledku bylo dosaženo i při srovnání odstupu samotného obrazového signálu od nežádoucího šumu při všech použitelných citlivostech. I zde se opakuje situace s vyrovnanějšími výsledky Nikonu D700 a jeho minimálním rozptylem v jednotlivých barevných kanálech. Výsledky a srovnání najdete na ukázkovém grafu na obrázku č.15.

Obrázek č. 15 – Graf odstupu signálu od šumu Obrázek č. 16 – Graf dynamické rozsahu

V posledním srovnání obou rivalů se pak ještě podíváme na dynamický rozsah snímků obou aparátů, které najdete na grafu č.16. Také zde se situace opakuje a v podstatě kopíruje předchozí výsledky. Nikon D700 je lepší a to opět včetně vyrovnanějších výsledků v jednotlivých barevných kanálech. Celkově pak lze říci, že Nikon D700 je ve všech třech testovaných parametrech lepší. Rozdíl se pak samozřejmě nejvíc projeví při vyšších citlivostech a dosahuje zhruba jednoho stupně EV, což v praxi znamená, že Nikonem D700 lze fotografovat například citlivostí ISO 3200 se stejnou obrazovou kvalitou, jako jeho konkurent při nastavení o jeden stupeň níž, tedy ISO 1600. Takový rozdíl je zjevně docela výrazný, ale pro objektivnost je nutno vzít v úvahu dost podstatný fakt, že konkurenční Canon EOS 5D je výrazně starším modelem, prakticky téměř o jednu generaci. Bude tak jistě zajímavé sledovat, jak si povede nový nástupce Canonu EOS 5D, jehož uvedení se již netrpělivě očekává každým dnem. Na toto srovnání se už velmi těším a jsem na něj velmi zvědav. Jinak ještě dodám, že pokud vás zajímají i další naměřené hodnoty, nebo pokud si chcete srovnat Nikon D700 i s jinými modely digitálních zrcadlovek, pak navštivte speciální stránky laboratoře DIWA.

Závěrem laboratorních testů je pak ještě zajímavé srovnání stájových kolegů Nikon D700 s modelem D3. Oba aparáty dosahují velmi podobných, téměř shodných výsledků, ale překvapivě se odlišují v míře šumu, kde je na tom vyšší model D3 do ISO 3200 zhruba stejně, ale při citlivostech ISO 6400 a vyšších, je na tom o poznání lépe. Tento zajímavý poznatek je dobře patrný na grafu č.17.

Obrázek č. 17 – Graf míry šumu

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • G 2
    G 2
    18.08.2008 11:17

    U te D3, taku ma CMOS.

  • Fotograf 59
    Fotograf 59
    18.08.2008 18:51

    zarkow: za 1.449 dolacu, ale je to jen pro Americky trh (Camera With USA Warranty), takze by jsi tam musel mit znameho. Ale ty ceny nechapu, proste polovicni nez jinde :o))

  • petr králík
    petr králík
    21.08.2008 01:16

    Srovnání objektivů a test 24-70 na Nikonu D700 zde + ukázkové fotky.
    http://www.nonstopphoto.com/technika/testy/srovnavaci-test-nikkor-24-70-f2-8.html

    Snad to pro přiblížení výkonu tohoto objektivu a Nikonu D700 bude stačit.
    :)

  • Honza Dobeš
    Honza Dobeš
    29.09.2008 23:24

    Diky za super clanek. Jen tak dal (znamkuji za jedna)

    jinak budu asi prvni majitel D3, ktery je s rozlozenim cen/featur u nikonu spokojen. ja proste vidim pridanou hodnotu u D3 narozdil od D700, uz jen 300 000 cyklu zaverky a 50ms blackout...

    proste jsem s novymy nikony maximalne spokojen :-)

  • Jaroslav Mareček
    Jaroslav Mareček
    09.05.2010 15:54

    Článek je poměrně fajn. Jenom nechápu autory firmwaru, proč proboha živého přestali podporovat USB mass storage, takže fotoaparát se po připojení k portu USB nedokáže tvářit jako disková jednotka, takže připojit fotoaparát a stáhnout z něj fotografie můžete buď pomocí proprietárního softwaru výrobce, nebo čtečky karet CF, což je poněkud nepohodlné, protože ne vždy a za všech okolností je něco z toho po ruce. Při té ceně, za kterou se to prodává, by výrobce na univerzálnost použití a pohodlí uživatele mohl skutečně dbát o něco víc. Jak trend ve vývoji firmware do fotoaparátů to považuji vyloženě za pitomost.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (39)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram