Test tiskáren HP B8850 a B9180

Na trhu se objevují další a další modely tiskáren s velmi dobrými i vynikajícími schopnostmi přenést to, co vidíme na monitoru i na papír. Dva modely HP jsme podrobili malému testu. Jde o HP Photosmart Pro B8850 a HP Photosmart Pro B9180.

Dnes si krátce představíme dvě fotografické tiskárny formátu A3+, které jsou svojí koncepcí určené pro fotografické nadšence a poloprofesionály. Oba modely mají stejnou koncepci, totožné rozměry, používají stejné tiskové hlavy a inkousty, ale přesto jsou mezi nimi důležité rozdíly, které je rozdělují do dvou kategorií amatérská/pro­fesionální.

HP Photosmart Pro B8850

Základní vlastnosti, které jsou společné pro oba modely:

Tisková technologie
Termální inkoustový tisk HP s pigmentovými inkousty Vivera – 8 barev v jednotlivých zásobnících.

Technologie barevného tisku
Colorsmart /sRGB, Adobe RGB, ICM, řízeno aplikací.
Trysky tiskové hlavy – 1 056 trysek na barevný inkoust, maximální frekvence vystřelování 24 kHz

Kvalita tisku (barevný, nejvyšší kvalita)
Tisk s optimalizovaným rozlišením až 4 800×1 200 dpi při tisku z počítače a vstupním rozlišení 1 200 dpi

Kvalita tisku (černobílý, nejvyšší kvalita)
Optimalizované rozlišení až 4800×1200 dpi a vstupní rozlišení 1200×1200 při tisku z počítače pouze v šedé a režimu maximální dpi

Rozdílné vlastnosti:

Tisk na umělecká média do tloušťky 0,7mm pro model B8850 a 1,5mm pro model B9180.
Dodávaný software HP Photosmart Essential pro model B8850 a software HP Photosmart Premier pro model B9180. B9180 má navíc zabudované kromě standartního USB také rozhraní Ethernet pro připojení do sítě.

Jak jsme testovali:

Snažili jsme se nasimulovat podmínky našeho virtuálního fotografa (profesionálního nadšence), který si může lecos dovolit, ale přece jen peníze nerostou na stromech, takže i jeho možnosti jsou omezené.

Testovaná sada:

  • Tiskárny HP B8850 a B9180 + softwarové vybavení
  • Notebook s kalibrací barev displeje pomocí sondy Spyder2PRO (Colorvision)
  • Osvětlení – stropní zářivky s denním světlem (5000K)
  • Photoshop CS2
  • Tiskový software Qimage

Jelikož oba modely umí používat ICC profily probíhal tisk pomocí softwaru Qimage, který používá ovladače tiskárny, ale doplňuje je o možnosti interpolace několika metodami, které přináší lepší výsledky než bikubická interpolace Photoshopu a umožňuje přiřazování ICC profilů. Navíc Qimage pozná jaké jsou optimální hodnoty rozlišení tisku vzhledem k architektuře tiskové hlavy tiskárny. V našem případě šlo většinou o rozlišené 300DPI a 600DPI v závislosti na rozlišení tisknuté předlohy.

Software dodávaný s tiskárnou se jednoduše instaluje a obsahuje všechny důležité prvky pro tisk bez speciálního softwaru.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Štěpán Horecký Olaf
    Štěpán Horecký Olaf
    04.08.2008 23:57

    Neřekl bych, že toto je test. Je to představení dvou tiskáren na dvou stránkách s tím, že polovina druhé stránky obsahuje stručný popis a screeny ovladačů.
    Představoval bych si alespoň ceny médií, kártridží popř. více testovacích fotografií a jejich srovnání.
    Jinak dle mého názoru, pro náhledy stačí levnější tiskárny se čtyřmi barvami - stejně ty barvy nejsou na věčnost a pak lze vše dát do labu za cenu od 50kč za 30x20, resp. 100kč za 30x45.
    Můj názor na cenově dostupnou fotografii A4, A3

  • Tomáš  Starý
    Tomáš Starý
    06.08.2008 12:59

    Cena jednoho inkoustu z osmi se pohybuje cca kolem 600Kc, kolik je v nem inkoustu se mi na strankach HP zjistit nepodarilo, protoze pouzivaji misto "ml" termin vyteznost tisku.
    Co se tyce papiru, tak pokud se budeme bavit o kvalitnch mediich at lesk ci FineArt ceny se pohybuji v relaci cca 100 - 800Kc/m2.

  • Tomáš  Starý
    Tomáš Starý
    06.08.2008 13:05

    Nejde o to přesvědčit někoho, že fotky z labu jsou horší. Jde o to, že u fotek z labu nemáte pražádnou kontrolu toho,co na fotce proběhne za změny a můžete jen čekat na výsledek a případně reklamovat nebo předělávat znovu. Pokud máte chuť a čas se s tiskem na fototiskárně doma poprat a těžké začátky vás neodradí, potom máte dobrý nástroj k tomu mít plnou kontrolu nad výsledným tiskem.

  • Tomáš  Starý
    Tomáš Starý
    06.08.2008 13:07

    Osm barev u fototiskárny je dost důležité, postrádá smysl dělat nátisky/náhledy, které barevně ani tonálně nesedí na běžné domácí tiskárně...

  • Marek Bubník
    Marek Bubník
    19.08.2008 13:30

    Mám B9180 a chtěl bych jen dodat, že tato tiskárna disponuje poměrně zajímavou funkcí tzv. Scalable printing technologií, tzn. že zbavuje inkoust (a hadičky) vzduchu bez toho aniž by jej vyplýtvala do odpadních plen (jako je tomu u jiných vyrobců).
    Denně se tiskárna sama čistí a seřizuje, ale inkoust neubývá.

    Dále bych rád doplnil, že součástí balení tiskárny je (verze GP) i kalibrační sonda Gretag Macbeth EyeOne2 spolu se softwarem.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (6)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram