Fujifilm FinePix F100fd

Fujifilm FinePix F100fd je dalším z řady kompaktů na našem trhu. Co vše od něj můžete očekávat a jaké snímky lze pořídit tímto modelem, se dozvíte z následujícího redakčního testu.

Nastavení a funkce fotoaparátu

Možnosti lze vidět na přiložených obrázcích. Zde bych zdůraznil jen některé funkce a vlastnosti.
Především je třeba zdůraznit, že aparát nemá manuální režimy snímání. Výrobci takto (značkou M a výrazem „manuální“) začínají označovat režim, kde lze nastavit jiné než expoziční parametry (např. lze nastavit citlivost, režim měření expozice, vyvážení bílé atp.). Pokud u tohoto modelu chceme nastavit kompenzaci expozice, pak přístup k ní je řešen poměrně nešťastně. Navolíte položku Menu a zde v příslušné záložce tak učiníte. Celkově změna možností fotografování s výjimkou voleb pod funkčním tlačítkem F a voleb režimů je poměrně zdlouhavá. Evidentně je aparát určen především k plně automatickému focení. To také zvládá velmi dobře.

Detekce tváře

Výborně F100fd zvládá detekci tváře (viz. foto). Rozšíření dynamické pružnosti – při současném zvětšení citlivosti dává prokreslenější snímky ve stínech. Pozor, nejde o následné zpracování snímku, ale o jeho přímou expozici v daném režimu. Příklady snímků najdete v závěru testu.
Příjemná je funkce snímání posledních 12 snímků, kdy po stisku spouště si aparát „pamatuje“ posledních 12 snímků, takže fotí s „předstihem“.

Jak je již u Fujifilmu obvyklé, tak nejdůležitější funkce jsou pod tlačítkem F. Ostatní možnosti jsou dostupné přes menu (viz. výše a obrázky).

Další informace najdete na stránkách výrobce.

Video

Standardní je také video při rozlišení VGA a QVGA se snímací frekvencí 30fps. Bohužel není dostupný žádný zoom.

Prohlížení snímků

Při prohlížení jsou k dispozici standardní funkce – viz. předchozí obrázky a popis na stránkách výrobce.

Připojení k PC a tiskárně

Ani zde nečekejte jakékoliv potíže. Osobně bych doporučil přenos dat pomocí čtečky karet, ale i aparát poslouží díky USB 2.0 a standardnímu USB konektoru stejně dobře. Zajímavý také může bát přenos dat mezi dvěma zařízeními s IR portem. Mezi mým mobilním telefonem a fotoaparátem to fungovalo po nastavení režimu přenosu bez potíží. Až nebude kam fotit, jistě se nekompatibilní karta v telefonu bude hodit…

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Lu...Ny
    Lu...Ny
    22.05.2008 18:58

    V rámci kompaktů velmi slušné výsledky. A konečně u Fuji přišly na to, že SD karta mnohdy byla blokem proč si jej lidi nemuseli chtít koupit.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram