Test digitální zrcadlovky Canon 450D

Canon před letní sezónou opět inovoval, tentokrát především mezi amatérskými fotografy velmi populární model EOS 400D a uvedl na trh jeho novou verzi s označením EOS 450D. Nakolik se jedná o pouhý upgrade a nakolik jde o zcela nový přístroj se podíváme v dalším redakčním testu, ve kterém se podrobně podíváme i na obrazovou kvalitu a její srovnání s konkurencí.

Obrázek č. 1 Obrázek č. 2

Tělo a objektivy

Nový Canon EOS 450D pokračuje v linii svých předchůdců. Je malý, lehký (jen cca 475g) a jeho snadné, přehledné ovládání je konstruováno s ohledem na cílovou skupinu začátečníků, kterým je primárně určen. Přesto doznalo tělo několika změn a úprav. Na první pohled asi zaujme větší LCD monitor, který současně slouží i jako stavový displej. Jeho rozlišení 230.000 obrazových bodů sice zůstalo stejné jako u předchozího modelu EOS 400D, ale úhlopříčka se zvětšila z 2,5“ na 3“. Ten tak nyní zabírá značnou část zadní stěny, která musela být přepracována. Obvyklá řada ovládacích tlačítek vlevo od monitoru zcela zmizela a ovládací tlačítka se přesunula téměř výhradně na pravou část. Porovnání zadních stěn aparátů EOS 400D a 450D najdete na ukázkovém snímku č.6. Dvojice tlačítek je také nad LCD monitorem a tlačítko pro nastavení citlivosti ISO se přesunulo na horní stranu aparátu. Také menu na monitoru bylo mírně upraveno a využitím systému záložek se více přiblížilo koncepci, která byla použita u vyšších modelových řad.

Obrázek č. 3 Obrázek č. 4
Obrázek č. 5

Úpravu doznal také hledáček. Zůstal osvědčený senzor, který po přiložení oka k očnici automaticky vypíná informace na LCD monitoru, čímž šetří baterie fotoaparátu. Samotný pohled do hledáčku zůstal prakticky nezměněn, ale příjemným zjištěním je, že hledáček je o něco větší a subjektivně i jasnější (pokrytí je přibližně 95% obrazové plochy). Rozdíl sice není nijak zvlášť výrazný, ale není ani zanedbatelný. Prostě příjemné vylepšení v rámci možností drobného těla. Podle řezu aparátem vypadá jeho řešení na zajímavou konstrukci, kde je instalována kombinace zrcátek a menšího hranolu. Ještě k jedné příjemné změně v hledáčku ale došlo. Pozměněn byl vnitřní stavový displej, který nyní ukazuje i aktuální hodnotu nastavené citlivosti ISO. Tuto úpravu bych zvláště ocenil, protože zobrazení citlivosti v hledáčku stále ještě není v této třídě aparátů samozřejmostí a přitom se jedná o velmi důležitý parametr, který je dobré mít stále na očích.

Obrázek č. 6  - Porovnání Obrázek č. 7  - Použité materiály
Obrázek č. 8  - Pohled do hledáčku

Samotné mechanické provedení těla zůstalo také velmi podobné, i když několik změn také najdeme. Použity byly lehké, ale kvalitní a pevné plasty v kombinaci se speciálním a zvláště odolným plastem a díly z ocelového plechu. Složení těla a použité materiály najdete na ukázkovém snímku č.7. O něco větší je hlavní úchopová část pro pravou ruku, která byla také doplněna protiskluzovým polepem z gumy. Tělo se tak o něco lépe drží, i když svými celkovými rozměry (které se oproti modelu EOS 400D prakticky nezměnily) bude vyhovovat spíše uživatelům s menší rukou. Při držení větší rukou tak minimálně malíček bude zůstávat volný, což však není nijak na škodu, protože jej lze využít pro lepší držení podepřením těla zespodu.

Lze říci, že celkové provedení těla sice na první pohled vypadá velmi podobně jako u předchozí verze, ale přesto zde najdeme několik nezanedbatelných vylepšení. Tělo působí i přes víceméně plastovou konstrukci (i když upínací bajonet pro objektiv a botka pro blesk jsou samozřejmě kovové) solidně. Do ruky dobře padne a i ovládání lze hodnotit jako zdařilé. V rámci dané kategorie jej tak lze i ve srovnání s konkurencí označit za velmi dobré. Pro zajímavost je možno si na ukázkovém obrázku č.8 prohlédnout řez celým přístrojem včetně základního setového objektivu.

Obrázek č. 9  - Řez tělem Obrázek č. 10  - Dvojice setových objektivů

Dalším důležitým parametrem jsou použité objektivy. Pro Canon EOS 450D je primárně určen nový základní setový objektiv EF-S 18–55mm f/3,5–5,6 IS. Jeho ekvivalentní rozsah ohniska odpovídá přibližně rozsahu 28–90mm. Konstrukce odpovídá dané kategorii a objektiv je v podstatě celoplastový a to i včetně upínacího bajonetu. Filtrový závit má průměr 58mm a jeho přední příruba se při ostření a zoomování vysouvá i otáčí. Sluneční clona je kvůli otáčení přední části kruhová a bohužel není součástí dodávky. Největším přínosem nového objektivu je integrovaný účinný stabilizátor obrazu. Optické kvalitě se budeme věnovat dále v kapitole obrazová kvalita.

Pro rozšířený cenově zvýhodněný set je dále určen setový teleobjektiv EF-S 55–250mm f/4–5,6 IS. Ten je velmi podobné konstrukce jako základní objektiv. Velmi příjemný je fakt, že má stejný filtrový závit 58mm, což umožňuje používat stejné filtry. Tím lze nezanedbatelně ušetřit náklady na příslušenství. Druhým příjemným zjištěním je, že i setový teleobjektiv je vybaven optickou stabilizací obrazu. K méně příjemným parametrům pak patří to, že i jeho bajonet je plastový (což je však v této kategorii celkem běžné) a že ani jeden z objektivů není vybaven ultrazvukovým motorkem ostření, takže ostření není z nejrychlejších a je i mírně hlučnější než u objektivů vybavených systémem USM.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Dawe
    Dawe
    29.05.2008 15:55

    Nedá mit o ještě nedodat, že by chtělo taky zmínit, jestli už konešně podporuje Canon Mass storage a nebo nadálě podporuje zavedený (a dost hloupý) system.

  • mb 3
    mb 3
    29.05.2008 16:08

    Merdži - Miroslav Mergl: pohoda :) jen sem si potreboval rejpnout :) kazdopadne pokud se rozhodujes mezi Canon 450D a Nikon D80 ber Nikona ale pokud este moznosti dovoli sel bych radsi do canon 30D popripade canon 40D

  • klusak
    klusak
    30.08.2008 19:59

    Buh nas ochranuj pred plastovou a jinou produkci firmy Canon. Boji se vody a prachu i svetla.

  • Ivya
    Ivya
    19.11.2008 19:59

    klusak: Tak strašné to zase není. Jen člověk nesmí být prase a dát si trochu pozor.
    Jinak já začínala před rokem s 400D, to teď půjde do zálohy a jako hlavní si pořizuji právě 450D (ale s Tamronem 17-50). Abych si kupovala něco mnohem dražšího a přitom srovnatelného se 400D, nemám peníze. Kvalita nestojí až tak na těle, jako na objektivu...

  • Marcela P
    Marcela P
    11.12.2008 16:27

    Nemohl by mi někdo říct jaký je rozdíl mezi 400D, 450D a 40D? Teď nemyslím technicky a v parametrech, to si najdu. Spíš mi jde o rozdíly praktické, tedy přímo při focení. Stále nevím jestli ušetřit za tělo a koupit lepší objektiv, nebo koupit 40D. Podotýkám, že jsem opravdu amatér a zatím se hodně učím, ale klasický digitál mi už nestačí :o( Moc díky za rady.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (40)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram