Test fotoaparátu Pentax K20D

Pentax K20D. Nástupce předchozí verze K10D prošel naším testem. V článku najdete jak technické grafy, tak živé fotografie. Závěr o výstupu z tohoto fotoaparátu si tedy můžete udělat i sami.

Objektivy

Použít lze objektivy s bajonetem PENTAX KAF2-, KAF-, a KA-. Objektivy s bajonetem K- jsou použitelné s omezením. Závitové objektivy S- a objektivy 67/645 jsou použitelné s adaptérem. Použitelné jsou i objektivy se závitem M42, samozřejmě s redukcí a s použitím časové automatiky či v plně manuálním režimu. V takovém případě je potřeba pro funkčnost redukce vibrací v menu nastavit použití clonového kroužku na variantu 2 (36. pozice v nastavení). Já jsem v testu použil celkem čtyři objektivy. V setu dodávaný objektiv smc PENTAX-DA 16–45mm F4.0 ED AL, pak smc PENTAX-DA 50–200mm F4–5.6 ED, Pentax-F zoom 28–80/3,5–4,5 a stařičký zrcadlový objektiv se závitem M42 s ohniskem 500mm. Poslední dva uvedené jsme použil pro potvrzení kompatibility (bajonet

  1. a schopnosti použít prakticky i M42 závitové objektivy.

Rychlost autofokusu je podle mého odhadu standardní (16–45/4 ED-AL). Nicméně se u objektivu 50–200/4–5,6 ED stávalo, že při režimu kontinuálního ostření aparát zcela odmítal přeostřit z blízkého předmětu na vzdálený (na nekonečno). Tento jev jsem u „setového“ objektivu nepozoroval. Stejně tak se nevyskytnul u „stařičkého“ Pentax-F zoom 28–80/3,5–4,5, který subjektivně ostřil opravdu velmi rychle a správně.

Právě v objektivech, resp. jejich zpětné kompatibilitě, tkví maximální výhoda Pentaxu.

K20D, Pentax-F zoom 28-80/3,5-4,5

Čip

Mimořádně důležitou součástí digitální zrcadlovky je však čip. Je jím CMOS senzor s maximálním rozlišením 4672 (RAW 4688) x 3120 obrazových bodů. Rozměry čipu jsou 23,5×15,7 mm (APS-C, crop je tedy 1,5). Citlivost lze nastavit v rozmezí 100 až 6400 ISO. Čip je vybaven integrovaným systémem pro čištění („klepe“ poměrně razantně se snímačem) a také stabilizátorem, který vibrace redukuje přímo pohybem celého čipu. Čištění lze aktivovat buď automaticky vždy po zapnutí přístroje (volba v Setupu), nebo manuálně. Stabilizaci obrazu zapínáme samostatným vypínačem na zadní stěně fotoaparátu. Šum lze redukovat odděleně pro vyšší citlivosti (ve čtyřech úrovních ) od delších časů (zap/vyp).

Živý náhled

Živý náhled

Tato funkce je dnes již standardně u zrcadlovek. Zde se dostala na pozici „náhledu hloubky ostrosti“ na vypínači. V menu lze zvolit, zda bude tato funkce aktivní. Při živém náhledu nelze ostřit jinak než manuálně a nelze nijak zasahovat do již zvolené expozice. Lze však tlačítkem AF po zvednutí zrcátka (zrušení živého náhledu) zaostřit a následně v režimu živého náhledu exponovat. Ostření tlačítkem AF musíme povolit v menu Custom. Jde zvětšit náhled (8×) na libovolnou část snímané plochy a následně zaostřit přesně tam, kam je třeba. Tuto funkci asi ocení především makrofotografové, protože omezuje nutnost koupě úhlového hledáčku.

Další vlastnosti a funkce

Fotografie je možno pořizovat rychlostí 3 snímku za vteřinu, nebo až cca 21 snímků v režimu rychlé série snímků. Nestandardní funkcí je režim priority citlivosti Sv, ve kterém lze přímo měnit citlivost uživatelsky zvoleným kolečkem, případně i vzájemně závisle clonu a čas. Alternativou je ještě režim TAv, kdy se nastavuje clona a čas a automatika pak mění citlivostí čipu v celém, nebo uživatelsky omezeném rozsahu možností. Výrobce myslel i na uživatele starších blesků. Těm slouží program X, který nastaví fixní čas na 1/180 vteřiny a uživatelsky se mění pouze clona.

Multiexpozice – pokud chcete, můžete do jediného snímku exponovat až devět expozic.
Rošířený bracketing – vedle standardního expozičního bracketingu lze exponovat a uložit snímky v řadě s rozdílnými hodnotami: vyvážení bílé, sytost, odstín, kontrast, ostrost. To samozřejmě nelze v případě snímání do RAWu.
Intervalové snímání – až 99 snímků s volitelným startem a volitelným časovým rozestupem mezi snímky.
Mapa pixelů – klasická „oprava hot“ pixelů přímo z menu aparátu.
Redukce šumu – zvlášť pro dlouhé časy a vyšší citlivost ISO.
Zvýšení dynamického rozsahu – po stisku tlačítka Fn v režimu nastavení citlivosti (viz. info na LCD) se zvýší rozsah citlivosti čipu a současně se nejmenší hodnota ISO posune na ISO200. Výsledkem je snímek s vyšším rozsahem jasů a stínů, resp. kresbou v nich. Pravděpodobně elektronika „umí“ zastavit přeexpozici světlých míst a tím dojde k lepší expozici míst tmavých. Tato funkce se liší od postprocesu typu digitální blesk resp. funkce HDR, která je v menu při prohlížení již exponovaných snímků k dispozici také. Jak přesně však pracuje se lze pouze dohadovat.

Snímat ve formátu jpg lze v několika přednastavených režimech – přirozený, krajina, atd. Každý z nich lze uživatelsky upravit – ostrost, saturace aj. Přednastavená ostrost snímku v režimu Přirozený se mi subjektivně jeví nízká. Osobně bych preferoval vyšší. Je tedy možné, že se i vám budou zdát některé uvedené snímky neostré.

Funkce dostupné při prohlížení snímků již najdete pouze na doprovodných fotografiích.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Martin Vítek
    Martin Vítek
    18.06.2008 10:39

    to Buggs:

    ...jo, Canon a Nikon jsou jinde.. asi tak jinde, jako jsi ty... ty podvrhy a dezinformace si nechej nekam jinam... pokud se vezes na vlne komercni uspesnosti, pak nevim, proc Te vubec zajima nejaky test tak neuspesne znacky jako je Pentax...

    ...uz mi to prijde jako totalni zaslepenost...

    zebricek nej znacek v oborech:

    FOTO: Canon, Nikon a mozna Olympus...
    AUDIO: Sony, Technics a s privrenym okem Denon...
    AUTO: Audi, VW, MB, BMW...
    MOBILY: Nokia pak Nokia.. dlouho nic a jeste Nokia...

    ...nic jineho neexistuje.. a jak nemas tyto znacky, jsi totalne OUT...

    ...je to mozna skoda pro jine zajimave (a nekdy i zajimavejsi znacky), ale rozhodne nechci byt ovci v sedem zastupu NOVAku... a pokud se daji udelat hodne zajimave fotky s Camerou Obskurou, nevidim duvod, proc delat tak propastne rozdily mezi znackami... myslim, ze mnohem vyraznejsi rozdily jsou mezi fotografi... a jak uz to tak casto byva, ti nejvetsi odbornici na kvalitu fotoaparatu a skel se svym, byt kvalitnim vybavenim az zase tak uzasne snimky nepredvadeji...

    ...koho se to tyka, at si jako potrefena husa zahejka...

  • Martin Vítek
    Martin Vítek
    18.06.2008 12:28

    K20D je prostě tak špatný fotoaparát, že dostal od "American PHOTO" ohodnocení jako nejlepší koupě bez rozdílu tříd pro rok 2008...

  • J_Arty
    J_Arty
    26.07.2008 00:22

    to Jaroslav Tvrdý:
    pokud kolega fotit umí tak to podle EXIfu vypadá že si zapoměl nasadit objektiv kyž to nevykazuje žádné hodnotya navýc někde ve tmě.Potom by to byl pro Pentax excelentní výkon takové foto přímo na zrcátko :)
    Každý kdo si umí najít fotky od uživatelů nebo z recenzí ví že ani ISO-400 nevyrobí takový rozpitý šum.
    Jak fotí K20D oči se mužete i na 100% velikost podívat zde.
    http://lenstip.com/plikioptyczne/k20d/imgp0092.jpg

  • putzig
    putzig
    26.08.2008 20:36

    Vie mi niekto povedať na koľko je k20tka vhodná na fotenie nočnej oblohy, či nejaké "ľahké" astro fotky? Viem, že Canony majú v tejto oblasti dlhoročné skúsenosti a že mnoho amatérskych astronómov siaha v prípade astrofotenia práve po Canonoch. Je Pentax aspoň trochu konkurencieschopný voči Canononm v tejto oblasti fotografie?

  • xMeda
    xMeda
    01.03.2010 02:29

    Proc jsem si vybral K20D? Proto: http://pentax.xf.cz/

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (32)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram