Dobře vybavený, 8 Mpx, 3x zoom s mimořádně velkým, dotykovým displejem. To je fotoaparát HP Photosmart R937. Nyní se podívejme na jeden z nejnovějších modelů této značky v uživatelském testu.

Snímací funkce

Náběh funkcí fotoaparátu po zapnutí je dostatečné rychlý. Pro náhodnou práci je vždy možné zvolit režim AUTO, pro danný záměr fotografa pak režimy „P“ program, „A“ Priorita clony, „S“ priorita času závěrky a „M“ manuální nastavení. Dále máme možnost volby z režimů: Action (Pohyb), Beach (Pláž), Landscape (Krajina), Macro (Makro), Night Portrait (Noční portrét), Panorama left (Panorama zleva), Panorama right (Panorama zprava), Portrait (Portrét), Snow (Sníh), Steady Photo (Stálý snímek – v nabídce), Sunset (Západ slunce), Theatre (Divadlo) a „Video“. Tyto režimy jsou optimálně přednastavené pro daný úkol a lze je dále vylepšit vlastním nastavením. Tradičně u HP je možné použít technologie Adaptive lighting se slabým a silným účinkem. Této softwarové funkci se někdy říká „digitální blesk“, slouží k projasnění stínů a tmavých míst v obrázku. HP R937 umožňuje sestavování panoramat přímo ve fotoaparátu. Ukládat snímky lze pouze ve formátu JPEG. Snímky se ukládají na paměťové medium správně orientované.
Expozici nám dovolí HP R937 nastavit v programových nastaveních od 10 sec.-1/2000 sec. s možností korekcí +/- 2 EV po 1/2EV To by mělo stačit na většinu běžných situací. Samospoušť má prodlevu 10 sec. U tohoto modelu stojí za pozornost nahrávání videa do kapacity SD karty, které mnozí fotografové od fotoaparátu vyžadují.

Zpětné přehrání snímků

Zpětné přehrání snímků spustíme posunutím přepínače do polohy přehrávání. Náběh prvního snímku je rychlý, stejně jako jeho zvětšení při prohlížení (2× až 10×). Obrázky na displeji jsou jasné a lze na nich posoudit barvu a ostrost. Zajímavé je rozsáhlé zpracování obrazu přímo v těle fotoaparátu. Kromě softwarového odstranění tzv.“červených očí“ a různě barevných očí u zvířat lze volit dále bz těchto tří tzv.inteligentních funkcí: 1) HP Design Gallery: Funkce zeštíhlení ubere fotografovaným objektům na váze, lze doplnit okraje a barevné efekty. Z fotografie můžete udělat komiks, skicu či starý snímek. 2) Funkce Favourites (Oblíbené): Můžete přidávat označení k fotografiím a ukládat je ve vyhrazené složce fotoaparátu pro rychlé vyhledání a snadný tisk, odeslání emailem nebo prohlížení na jasném displeji. 3) Značení a správa fotografií HP: Fotografie lze v přístroji zařadit a snadno třádit podle praktických složek, jako např. Prázdniny, Děti, Přátelé, Rodina a další. 5) Při nahrávání do počítače se označené fotografie automaticky zařadí do kolekce.

Menu – zde můžeme obrázky otáčet. Dále můžeme mazat vybrané snímky, formátovat paměťovou kartu. Menu obsahuje nápovědu, je však pouze v angličtině.

Nápověda Playback

Ovládání funkcí fotoaparátu (SETUP)

Ovládání režimů snímání a zpětného přehrání již dostatečně popsáno v předchozích odstavcích. Nastavení ostatních funkcí je vidět na ilustračních fotografiích.

Výkony (provozní časy)

Údaje jsou zaokrouhlené vypočtené průměry ze tří měření. Po zapnutí udělá HP Photosmart R937 první snímek do 2 sec. Bez předchozího zaostření je snímek hotový do 0,4 sec. S nastavenými hodnotami (s namáčklou spouští) je zpoždění minimální, tedy do 0,2sec. Při sérii snímků je mezi snímky prodleva 1,5 sec. Prohlížení snímků má při nejvyšším rozlišení snímků prodlevu až 0,5sec. Výdrž baterie je slabší, patrně je to daň za velký dotykový displej.

Kvalita obrazu

Kvalita obrazu je závislá především na kvalitě optiky. V případě HP R937 si nejsem jistý, zda použitá optika plně využívá 8 Mpx rozlišení. Optika má měkčí podání, což v mnoha případech vyhovuje, jsou však situace, v nichž bychom přivítali opak. Geometrie obrazu je bez výkyvů na obou koncích ohniska, také barevné podání je příjemné, s věrným podáním barev. Aberace je v celém rozsahu objektivu minimální, na vyvážení bílé se můžeme ve většině situací spolehnout. Nastavení citlivosti senzoru nemá do 400 ISO na obraz velký vliv. Nad 400 ISO je použitelný spíše nouzově a musíme počítat s podstatnou ztrátou detailů. Práce v protisvětle je bez problémů díky kvalitním antireflexním vrstvám ne optice. Je škoda, že se nelze přiblížit na méně, než 10 cm.

ŠUM - ISO

Příslušenství

K HP Photosmart R937 lze dokoupit: Pouzdro, rychlonabíječku a Li-Ion baterii.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (3)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram