Hodnocení „S tebou mne baví svět“.

Lednové téma seriálu "Okem profesionála" hodnotí profesionální fotograf Milan Šusta v následujícím článku. Jak jste zpracovali toto celkem nenáročné téma "S tebou mě baví svět" si přečtěte a prohlédněte na Vámi poslaných fotografiích.

Drogy

Černobílá fotografie s názvem „Drogy“. Tady si autorka vzala trochu větší sousto. Dobré zpracování tak závažné problematiky nutně vyžaduje, aby na konečném výsledku byl vidět určitý názor autora. Není podstatné zda kladný či záporný. Budu-li zpracovávat fotograficky drogovou závislost jako zakázku pro narkomafii (mám li na to žaludek), musí být z konečného výsledku zřejmé, že drogy jsou dobré. Při zakázce pro Ministerstvo zdravotnictví zase zdůrazním škodlivost drogy. Bez názoru mohu udělat jenom popisnou instruktážní fotografii pro učebnici jak injekčně aplikovat. Na této fotografii nic takového nenajdeme. Dokonale klidné pozadí, uklizený stůl, necitlivě uříznutá pravá ruka, neviditelný obličej modelu, který mohl alespoň částečně navodit nějaké pocity, mluví o tom, že by bylo dobré na tématu ještě pracovat.

Tři fotografie krásného dítěte nedodržují zadání, neboť se autoři měli prezentovat jedním snímkem. Přesto, líbivé reportážní portréty, ale poskládané bez rozmyslu. Podle mého názoru situace začíná obrázkem vpravo dole, pokračuje levou fotografií a vrcholí šťastným úsměvem nad dobře vykonanou prací, vpravo nahoře. Při prezentaci více fotografií je opravdu důležité vědět, jak situace začíná, vyvíjí se a vrcholí. Je škoda, že autor fotografoval pouze několik vteřin a dál se tématem přestal zabývat. Napadá mne fotografie veliké bubliny, ve které se zrcadlí celé okolí nebo něco podobného. Zkuste to ještě.

Velice dobře působí na diváka tato fotografie. Linie obchodu rozděluje plochu obrazu na 2 poloviny, dolní tmavší, jednolitou a proto působící jako těžší a větší, horní se světlejší oblohou. Z levého rámu fotografie vystupuje výrazná postava a upoutává na sebe pozornost. Zcela správně bylo vybráno místo první pozornosti. Nápis Globus potom upřesňuje lokalitu. Rytmicky se opakující stožáry a informační nápisy potom umocňují hloubku a prostor. Celý obraz působí vyváženě, klidné velké plochy správně rozrušuje postava muže, která v sobě ukrývá určité napětí.

A pak následuje pusa

Bohužel přišlo i několik takových fotografií. Zde je příklad toho, čemu se říká cvaknout a hotovo. Fotografie bez použití jakékoliv znalosti o stavbě a skladbě obrazu, bez promyšlení záměru a kompozice. Zcela prázdná a nic neříkající pravá třetina fotografie, ukrojená polovina levého psa. Část ruky, nohy a černé boty jsou zcela rušivé a zmatečné prvky, které fotografii degradují. Fotografovat neznamená jenom namířit přístroj a exponovat. Při vážnějším zájmu o fotografii je třeba přemýšlet, sledovat jiné fotografie, vzdělávat se.

A máme fotografii poslední. Vlastně přišla jako první, ale já jsem nad ní dlouho přemýšlel. Nejprve se zmíním o chybách. Kdyby autor ukročil o malý kousek doprava, určitě by slečně nerostl dům z nohy. Také stín v levém dolním rohu je nefunkční a proto nadbytečný. Neostré popředí působí většinou jako chybný odhad hloubky ostrosti. Zajímavé protisvětlo pod rukou působí naopak velice příjemně a navozuje pocit tepla. To, že hlavní prvek, tedy slečna, je komponován do horní části obrazu, zvyšuje jeho dominantní roli a sevřená pěst téměř ve středu formátu působí dokonalou agresivitou. Jestli to byl záměr autora, tak se mu povedl výborně. Jak dívka vehementně svírá v ruce kámen, svědčí o tom, že nerosty sbírá jenom proto, aby mohla fotografy kamenovat. Přesto i tak TĚ BAVÍ SVĚT.

Doufám, že jsem Vám svým povídáním nezošklivil Vaši krásnou zálibu, že budete o to pilněji ve fotografování pokračovat a pevně věřím, že ještě uvidím mnoho krásných fotografií z vaší autorské dílny.

Zdraví Milan Šusta

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Radek Burda
    Radek Burda
    20.02.2008 21:59

    zajimave povidani.

    mozna nejzajimavejsi na nem je uvaha, ktera by mela byt zduraznena ci snad dokonce na tomto serveru vytesana jako motto.

    U fotek je nutne premyslet, vzdelavat se.

    snad si tento clanek precte co nejvice lidi, kteri o nem budou premyslet.

  • monkeyman
    monkeyman
    21.02.2008 06:26

    maximalna spokojnost s objektivnym hodnotenim!!! myslim ze velmi odborne napisany clanok resp. hodnotenie sutaznych fotografii. pripomienky su vecne, strucne, konstruktivne a hlavne nezujate. velmi rad by som uvital takyto rozbor fotiek na strankach FA ovela castejsie. neplanuje autor z casu na cas rozobrat napriklad fotky z TOPu FA? velmi by ma zaujimal nazor nezaujateho odbornika na vyber toho najlepsieho z FA. myslim ze by to nemuselo byt nezujimave citanie a vela ludom by sa mohli rozsirit obzory vnimania fotografie. monkeyman

  • Lu...Ny
    Lu...Ny
    21.02.2008 07:15

    Ano, takováto hodnocení čtu rád, dá mi to více než 1000 rádoby výborných fotografií v galerii. Díky za tyto články

  • Martin Čulík _ ČuLo
    Martin Čulík _ ČuLo
    21.02.2008 08:44

    Takisto ďakujem za zhodnotenie fotografií na danú tému.
    monkeyman mám dobrý nápad, ale myslím, že čas je vzácny, a je to tým pádom nereálne :)

  • Radek Burda
    Radek Burda
    21.02.2008 11:05

    mimochodem...vite, co je nejstrasnejsi....??

    Ty stale stejna jmena zde v komentarich.

    A pritom by to mel byt HLAVNE clanek pro ty, kteri tak rad davaji sestky...

    doufejme, ze jsou alespon mlcicimi ctenari... doufejme... DOPRDELE... doufejme.

  • JT
    JT
    21.02.2008 11:12

    kvalita (hodnotenia) sa stale drzi vysoko..vyborne

  • Dream
    Dream
    21.02.2008 21:17

    Velmi cenné informace. Děkuji!

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (12)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram