Eizo CG241W - Pravá ruka grafika

Do redakce se dostal nový špičkový grafický monitor značky Eizo řady ColorGraphic. Monitor je předurčen pro úpravu fotografií, práci s grafikou a také ke zpracování videa. Pojďme se na něj podívat zblízka.

Seznámení s monitorem

Jedná se o širokoúhlý čtyřiadvaceti­palcový LCD monitor, který je vyroben novou technologií S-PVA s kontrastem 850:1 a širokým rozsahem barev (AdobeRGB 96%). Monitor má poměr stran 16:10. To spolu s podporou HD-videosignálů (s ochranou HDCP) a vysokým rozlišením 1920×1200 pixelů svadí také ke sledování videa (samozřejmě nejlépe v HD kvalitě). Je schopen přehrávat videa FullHD video v rozlišení 1920×1080 pixelů. Také disponuje čidlem pro stabilizaci podsvětlení a regulaci jasu. Čidlo snímá intenzitu okolního světla a umožňuje plně automaticky přizpůsobovat jas aktuálním okolním světelným podmínkám. Tuto funkci lze aktivovat/deak­tivovat v menu. Nesmím zapomenout na možnost HW kalibrace monitoru, ke které se ještě vrátím. Eizo CG241W má hmotnost 7,4 kg a se stojanem dokonce 11 kg.

Eizo CG241W Eizo CG241W

Technické parametry

  • S-PVA technologie LCD panelu s výborným kontrastem a širokým rozsahem barev (AdobeRGB 96%)
  • 16bitové zpracování signálu pro velmi přesnou a neutrální reprodukci obrazu v celé ploše
  • Příjem HD-videosignálů s frekvencí 50/60Hz v prokládaném i progresivním re­žimu
  • Rozlišení 1920×1200 bodů, kontrast 850:1, rozsah jasu 50 – 300 cd/m2
  • Nastavení sytosti barev HexaColor II a gradace (gama 1.8 – 2.6)
  • Odezva typicky 6 ms ve středních tónech – Overdrive (31–223)
  • Vstup 2× digital/analog, USB 2.0 hub, audio
  • Integrovaný dekodér HDCP na vstupu DVI

Monitor je vybaven podstavcem, který nabízí široké možnosti natočení a pohybu monitoru. Vnitřní části jsou z masivního kovu, aby vydržel časté nastavování – a to až 35° do stran, 40° nahoru (viz. foto). S monitorem se dá taktéž pracovat v režimu na výšku – 90° ve směru hodinových ručiček (viz. foto). Monitor lze také o 82 mm zvýšit jeho vysunutím z podstavce. Velice dobrý a praktický je úchyt na kabely, které vedou od monitoru. Dovoluje tak s monitorem snadnější manipulaci. Jak již bylo zmíněno, monitor je vybaven 2× vstupem DVI, který může být čistě digitální, nebo taktéž analogový (v balení jsou oba typy kabelů). Dále jsou zde 2× USB 2.0, které lze použít jako rozbočovač (pro připojení s počítačem USB A-A) a 1× USB(A-B „tiskárnové“), které je potřebné pro stoprocentní kompatibilitu s PC a spolupráci všech dodávaných programů s monitorem a PC.

V poloze „na výšku“ Zadní strana
Konektory

Ovládání

Monitor lze ovládat buď tlačítky na spodní části monitoru, nebo dodávaným softwarem. Na monitoru se nachází 10 tlačítek – „zamykací“ tlačítko (po jeho zmáčknutí ostatní tlačítka nereagují), tlačítko pro volbu vstupu, tlačítko pro volbu barevných režimů, automatické tlačítko (pouze v analogovém režimu), potvrzovací tlačítko, tlačítka pro pohyb v menu a nastavování a nakonec vypnutí a zapnutí monitoru. Nalevo se nachází již zmiňované čidlo pro regulaci jasu a napravo dioda indikující zapnutí monitoru (svícení diody se dá vypnout). Tlačítko pro volbu režimů nabízí výběr z režimů sRGB, EMU, CAL, Custom. Dále lze využít nastavení pomocí programu UniColor Pro, který dovoluje nastavená klávesových zkratek pro režimy – Protanope, Deuteranope a Original. Tyto režimy lze také aktivovat pomocí okna (viz. foto). Další program pomocí kterého lze upravovat zobrazení monitoru je ColorNavigator CE. Oba programy jsou dodávány na CD. ColorNavigator CE je již program daleko složitější a propracovanější. Základem jeho chodu je HW kalibrace. Já jsem měl k dispozici kalibrační sondu od firmy Eye-One, konkrétně Eye-One Display 2. K této sondě je dodáván software Eye-One Match 3.6. Je schopný zkalibrovat LCD, CRT i notebookový monitor. Tento software lépe vyhovuje rychlejší a jednodušší (a tedy méně přesné) kalibraci, než ColorNavigator CE od firmy EIZO (dále CN). CN nabízí možnost nastavení jasu a barevné teploty přímo v PC a v přesných jednotkách. To se u programu Match musí nastavit předem na monitoru. HW kalibrace je perfektní věc, protože spolu s čidlem pro regulaci jasu tvoří výborné zobrazování monitoru i při změně podmínek (rozsvícení lampičky, zatažení rolety, atd…).

Tlačítka

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • vojkovsky.com
    vojkovsky.com
    03.03.2008 13:42

    Mel jsem ho moznost testovat, urcite se vyplati treba pockat ted na SX2461W todle CG je podle me zbytecne (hlavne se zamyslete k cemu to potrebujete pokud lide potrebuji byt megalomani tak at si to koupi)

    Ja osobne jsem vzal S2431W-E jelikoz nepotrebuji davat zbytecne penize za vyssi modely protoze IMHO uplna zbytecnost. Urcite nelituji penez co jsem za EIZO dal, jelikoz jsem zvykly na profi monitory, Slunečni clonu si muzete koupit za 4500kč nebo radeji jako ja vyrobit si ji :) ja ji vyrobil hlinikovy plech + cerny elox + samet .)

    Osobne jesli muzu radit rozhodne berte verze "E" - (kulaty stojan) jelikoz je lepe polohovatelny dovoli dotyk spodni hrany monitoru s pracovni deskou stolu nez verze "H" - (stojan Y - nejnizsi poloha je asi 12cm od pracovni desky)

  • vojkovsky.com
    vojkovsky.com
    03.03.2008 13:45

    2Milos506 - Miloš Smolný:

    Poradím ti opravdového odborníka, jeho 30minutova konzultace odpověděla na spoustu mých otazek .)

    http://www.eizo-servis.cz/index.php?id=2

  • vojkovsky.com
    vojkovsky.com
    03.03.2008 13:49

    2melront - Václav Ehrlich (0) (CVAKWORLD)

    jsou dvě skupiny lidí, ti kteří pořád na něco čekají a ti kteří si užívají.

  • Martin Vítek
    Martin Vítek
    04.03.2008 23:44

    ...byla by možnost testovat (!) nějaký model LaCie??

  • punk is better than funk is better than punk
    punk is better than funk is better than punk
    17.03.2008 21:21

    Vzhledem k tomu že tenhle monitor mám tak můžu říct jedinou věc. Pokud to někdo myslí s úpravou fotek vážně a nebo pokud chce opravdu vidět to co z foťáku leze (Adobe RGB) tak nemůžu jinak než ho doporučit. Jinak co se nastavení týče, tak v počítači se samozřejmě žádný profil nenastavuje, od toho je HW kalibrace. Je to prostě úžasná záležitost. A k recenzi. Je to takový spíš popis základních vlastností a vyjádření pocitů. Nic proti tomu.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (16)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram