Canon EOS 1Ds Mark III

Canon před nedávnem představil novou verzi své vlajkové lodi v podobě modelu EOS 1Ds Mark III. Jde o fotoaparát nejvyšší třídy s čipem velikosti filmového políčka, velmi vysokým rozlišením a již tradičně mimořádně odolným tělem. Více v obvyklém redakčním článku.

Tělo – mechanické provedení a ovládání

1. Canon EOS 1Ds Mark III 2. Zadní stěna
3. Horní část

Canon EOS 1Ds Mark III. jde ve stopách svých předchůdců, což je jasně patrné již na první pohled na provedení samotného těla. To je stejně jako předchozí modely postaveno na osvědčené koncepci kovového základního korpusu s úpravou proti stříkající vodě a prachu. Již na první dotek je jasné, že nejde o žádnou lacinou hračku, ale o skutečnou špičku mezi digitálními zrcadlovkami. Tělo dokonale padne především do větší ruky a to jak klasicky horizontálně, tak i vertikálně díky vestavěnému gripu. Také rozmístění ovládacích prvků je koncipováno dle předchozích osvědčených modelů. Vše je tam kde má být a v dokonalém provedení s jasně srozumitelnými popiskami. Nechybí ani geniálně jednoduché a přitom skvěle funkční kolečko s potvrzovacím tlačítkem uprostřed, což je v současné době asi nejlepší řešení pro pohyb v menu a nastavování funkcí. Tradiční výhradu mám jen vůči provedení a umístění hlavního vypínače a někomu snad může chybět i samostatné tlačítko pro vyvážení bílé. Vypínač je však možná jen otázka zvyku a preferencí konkrétních uživatelů a vyvážení bílé už dnes také není až tak využívanou funkcí, protože značná část uživatelů nastavuje vyvážení bílé až jako postproces při zpracování formátu RAW v grafickém editoru.

4. Robustní kovový korpus

K obvyklým řešením patří také dvojice stavových LCD displejů. Jeden na horní straně aparátu a jeden na zadní stěně. Té dominuje 3“ LCD monitor s 230.000 obra­zovými body. Menu zobrazované na tomto monitoru má také tradiční koncepci. Je přehledné, intuitivní a snadno ovladatelné. Také pohled do hledáčku potěší. Hledáček je velký, jasný a také jeho dva displeje zobrazují veškeré myslitelné informace včetně aktuálně nastavené citlivosti ISO. Přímo na matnici se pak zobrazují jednotlivé ostřící body. Výrobce deklaruje přibližně 100% zobrazení fotografované scény, což se mi však v praxi nepotvrdilo. A nejen to, u testovaného kusu byla tato plocha nejen nepatrně menší, ale hlavně excentrická. Když jsem při praktických zkouškách pečlivě komponoval přesně symetrickou kompozici tak na výsledném snímku bylo obrazu o trošku více a nerovnoměrně, na každé straně jinak. To vše s objektivem EF 15mm f/2,8 Fisheye. Pro dosažení původně zamýšlené kompozice jsem pak výsledný snímek musel lehce oříznout, i když opravdu jen nepatrně, subjektivně jen asi o 1 až 2% obrazové plochy, což je vzhledem k rozlišení snímacího čipu téměř zanedbatelné. Naopak dalším plusem hledáčku je vestavěná uzávěrka okuláru, což je praktické při použití samospouště nebo při dálkovém ovládání fotoaparátu.

5. Pohled do útrob aparátu 6. Vlevo o kousek obrazu navíc

Celkově lze mechanické provedení hodnotit jako výborné a odpovídající dané kategorii přístroje. Ocenit lze také fakt, že základní principy i design menu jsou velmi podobné napříč modelovou řadou Canonu, takže případný přechod mezi jednotlivými typy aparátů je tak uživateli do značné míry usnadněn.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    06.02.2008 14:40

    Rudolf: Nefotil jsem jen lampu naproti baraku a pozitiv i negativ je v clanku dost, staci cist pozorne. Tim nerikam, ze je to idealni stav, vim ze by to mohlo byt lepsi ale nejsem v pozici zahranicniho serveru, ktery dostane fotak k dispozici na dva mesice a taky davno pred tim, nez prvni kus dorazi do CR.

  • juhu
    juhu
    06.02.2008 14:56

    Kapsa: to je mne napriklad jasne, preto ak hovorim ze recenzia na fa ani poriadnou recenziou nie je, je to skor konstatovanie faktu nez nejaka extra namietka. na druhej strane, fa obec ma casto pristup k recenziam na zahranicnych weboch a je pravda ze potom citat test tuna moze byt dovod na zdvihnutie zlce...pre niekoho. potom by bolo naozaj lepsie aspon to nenazyvat testom ale skor vseobecnym info, nieco ako je vo fotoblogu, pretoze castokrat mi to naozaj pripada tak ze najst tu clanok o technike ktory by si nezasluzil PR nalepku je umenie - pre mna je to skor usmevne ale verim ze pre niekoho hladajuceho seriozne info to opravnene moze byt otrava.

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    06.02.2008 15:36

    wolflike: PR bych to rozhodne nenazyval a myslim, ze kritickych bodu je v clanku docela dost.

  • prekůpek
    prekůpek
    06.02.2008 17:42

    Nemohu si pomoct, ale za 200! tisíc Kč mi ten foťák nepřijde jako kšunt, ale jako podvod! Mám canon rád, ale zde (vzhledem k ceně) musím "říct" FUJ!

  • varum
    varum
    06.02.2008 19:27

    Vies Michal, takto ako je to napisane si nepomohol ani nam ani Canonu.

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    06.02.2008 20:16

    varum: Canonu jsem ani pomahat nechtel a dle ohlasu mailem a telefonicky jsem uz dost lidem pomohl a clanek uz ted cetlo cca 1.500 lidi ....

  • Duke Vam Piere 0 7
    Duke Vam Piere 0 7
    06.02.2008 20:30

    a) Čtenost článku moc nesouvisí s kvalitou. Člověk zjistí, že je hrozný až tehdy, když si ho přečte.

    b) Zkusím znovu a přímou otázku: Je TAKOVÝTO typ recezní to, za co se fotoaparat.cz stal členem asociace DIWA?
    ( DIWA je sdružením vybraných redaktorských webů, které prokazují expertní znalosti v oblasti recenzí digitální fototechniky. )

  • varum
    varum
    06.02.2008 20:53

    prečo sa stále snažíš obhájiť neobhájiteľné ?

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    06.02.2008 22:16

    Vamp: Z desitek diskuzi s tebou uz vim, ze at ti odpovim tak nebo tak, nema to stejne zadny smysl a na dalsi nekonecnou diskuzi nemam ani chut ani cas. Nezavdecim se vsem a tobe asi nikdy. Nelibi? OK - beru to na vedomi a dekuju za nazor.

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    06.02.2008 22:19

    varum: Jen rikam, co si myslim, tot vse. Ani bych necekal, ze se mnou budou vsichni souhlasit a ze se to bude libit vsem. To je cele ....

  • Peter Kurtis JacQueS
    Peter Kurtis JacQueS
    06.02.2008 22:26

    pokial by malo ist o objektivne hodnotenie kvality fotaku (a jasne ze s kvalitnym sklom), mal by byt prilozeny klasicky obrazec rozlisenia
    grafy viz.
    http://www.dpreview.com/lensreviews/pentax_16-45_4_p15/page3.asp

    Objektivna recenzia tu: http://www.dpreview.com/previews/canoneos1dsmarkiii/

    par odkazov na recenzie:
    http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=7-8740-9068
    http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=7-8738-8908
    tento je dost dobry na nazornost:
    http://www.artbyphil.com/phfx/photography/2007_Canon1DsIIIReview/index.html

    ;)
    obrazok si musi urobit kazdy sam.. podla mna slova: "malo muziky za moc penazi" ten fotak vystihuju..

  • Peter Kurtis JacQueS
    Peter Kurtis JacQueS
    06.02.2008 22:28

    ..a fotky v plnom rozliseni:
    http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=7-8738-8908-8909

  • Peter Kurtis JacQueS
    Peter Kurtis JacQueS
    06.02.2008 22:32

    mimochodom k poslednemu odkazu, autor prezentuje fotky z RAWu prevedene v roznych SW, dalej uvadza i postprocessing, pokial ho robil.. takto asi ma vyzerat totiz OBJEKTIVNA recenzia profesionala.. a kazdy nech posudi sam

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    06.02.2008 22:39

    Peter: Rob ma fakt pekne fotky ....
    Obrazce snad casem budou, momentalne neni kde je poridit.

  • Duke Vam Piere 0 7
    Duke Vam Piere 0 7
    06.02.2008 23:06

    Kapsa: Nepochybně. Na jasně položené otázky se zásadně neodpovídá. Kdy už to tu jen bylo... nojoo. V těch "desítkách" diskusí, které byly nekonečné PRÁVĚ PROTO, že nejsi schopen jasně a jednoznačně odpovědět na jednoduchou otázku. Je vidět, že jsi zásadový chlapík.

    Btw - že není testy kde pořídit? Nechlubili jste se tu nedávno, že jako členům DIWA vám slouží nově postavený DxO Lab? A když už toho nejsi schopen, což tak se alespoň mrknout, jestli někdo jiný není?

    http://www.diwa-labs.com/wip4/test_result_overview.epl?product=6396

    Inu... možnosti jsou dvě. Buď členství v DIWA je jen marketingovej tah bez jakýchkoliv hmatatelných výsledků, anebo si ty sám nevíš rady, jak takové grafy interpretovat.
    Nějak teď nevím, co z toho je horší.

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    06.02.2008 23:23

    Vamp: DxO lab nam slouzi ale zatim pouze jako informativni, jeste nejsou presne definovane podminky pro konkretni vyuziti dat ale smlouva je na spadnuti a jak jsem jiz rekl, obrazce a grafy budou, bohuzel zatim nevim kdy - jednani na toto tema jdou mimo me ....

  • SirŽmiják
    SirŽmiják
    06.02.2008 23:28

    / bylo by dobře se věnovat testům na které stačíte.. nechtěl bych vidět váš test třeba na Better Light Super10K-HS, ale našťestí neumí .jpg - čili je netestovatelný :))
    // Robert Galbraith je výborný fotograf a zápalený recenzent Canonů (až "nepříjemně objektivní"), dobře že se tu na něj objevil odkaz

  • Peter Kurtis JacQueS
    Peter Kurtis JacQueS
    06.02.2008 23:36

    :O)

  • prekůpek
    prekůpek
    07.02.2008 17:50

    Líbí se mi, že Kapsa otevřeně přiznal nevycentrovaný hledáček, mohl to klidně zatajit - kdyby se snažil canonu zalíbit. A žádný šťoural by na nic nepřišel, protože by ho taková nekvalita zpracování u tak drahého přístroje ani nenapadla.
    Člověk se patlá s kompozicí, "cvak" a vono je to jinak. "Oko" foťáku jde šejdrem. Předpokládám, že se jedná o ZÁVADU konkrétního kusu a že by nebyl problém s reklamací. Přeci jen přístup (servisu) canonu se asi s arogantním přístupem nikonu nedá srovnávat..

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    07.02.2008 18:22

    Josef: Bohuzel nevim, jestli slo jen o ten jeden kus, protoze jsem to nemel s cim srovnat ale jakmile se mi dostane do ruky jiny, tak to zkusim. Kazdopadne ale hledacek neukazuje 100% ale o neco min ....

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (69)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram