Výsledky 13. ročníku Czech Press Photo 2007

Dne 15. 11. proběhlo za přítomnosti prezidenta republiky Václava Klause a primátora hl. m. Prahy Pavla Béma slavnostní předávání cen vítězům prestižní novinářské soutěže CZECH PRESS PHOTO 2007. Hlavní cenu, titul Fotografie roku, získal DAN MATERNA s fotografií Exekuce dítěte. V kategorii Sport získal 3. místo Pavel Petruška, kterého můžete znát jako autora našich článků.

Ve čtvrtek 15.listopadu v 15 hodin se v Brožíkově síni staroměstské radnice konal slavnostní ceremoniál předání novinářských cen 13.ročníku soutěže CZECH PRESS PHOTO 2007 za přítomnosti prezidenta republiky Václava Klause a primátora Prahy Pavla Béma. Ceny převzalo 31 předních českých a slovenských fotografů, kterým v osmi soutěžních kategoriích přiznala ocenění mezinárodní porota.

Úvodní projevy

Hlavní cenu „Křišťálové oko“ s titulem FOTOGRAFIE ROKU 2007 převzal z rukou prezidenta republiky Dan Materna z MFDnes za snímek Exekuce dítěte, který je podle vyjádření poroty symbolem „největšího soukromého dramatu v životě současného člověka“.
Cenu Grant Prahy převzal z rukou pražského primátora Jan Zatorsky z časopisů Týden a Instinkt na základě projektu na téma Člověk a doprava v Praze.
Cenu dětí Unicef, kterou udělila dětská porota sestavená ze zástupců etnik a národností žijících v ČR, převzal Petr David Josek z agentury Associated Press za snímek děvčátka ze série Tváře Iráku.
Cenu UNHCR, vysokého komisaře pro uprchlíky, získal Jan Šibík z časopisu Reflex za snímek dětí z uprchlického tábora v Ugandě.

Společné foto

Včera se rovněž v 17 hodin v Křížové chodbě a Rytířském sále Staroměstské radnice otevřela výstava CZECH PRESS PHOTO 2007. Tentokrát obsahuje na 600 fotografií, oceněných i dalších vybraných z celkového počtu 3104 soutěžních snímků od 228 fotografů. Jako každoročně, i tentokrát je zrcadlem života a světa uplynulého roku. Avšak víc, než v minulých letech, se v ní odrážejí intimní dramata, intimní problémy lidí, ale i celé soudobé společnosti, pojednávané spíš v obsažných obrazových sériích než v jednotlivých snímcích. Výstavní kolekce obsahuje i pozoruhodné snímky ze světa přírody, sportu a umění. Letošní mezinárodní porota zdůrazňovala mimořádně vysokou kvalitu soutěžních prací.

I letos se vypisuje CENA DIVÁKŮ. Rozhodnou o ní sami návštěvníci výstavy. Stačí vyplnit anketní lístek a odpovědět na otázku: Která fotografie na Vás osobně nejvíc zapůsobila? Anketa probíhá i na internetové adrese www.czechpressphoto.cz. Putování výstavy po světě zajišťuje Ministerstvo zahraničních věcí ČR.

Vítězné fotografie jsou prezentovány na internetu na adrese: www.czechpressphoto.cz. Výstava na Staroměstské radnici v Praze je pro veřejnost otevřena od 16.11.2007 až do 31.1.2008, a to denně od 9 do 18 hodin. Její součástí je i expozice v Komorní galerii fotografie (Maiselova 2, Praha 1) prezentující loňský Grant Prahy. Vstupné činí pro dospělé 90 Kč a pro studenty a seniory 50 Kč. Hromadné školní výpravy 20 Kč za osobu.

FOTOGRAFIE ROKU CZECH PRESS PHOTO 2007 – Křišťálové oko Titul Fotografie roku je hlavní cenou soutěže. Je udílena fotografii, kterou mezinárodní porota soutěže hodnotí nejvýš z hlediska novinářských kvalit (aktuálnosti, informativnosti, výmluvnosti, pohotovosti), má vynikající úroveň estetickou a obsahuje závažné poselství. Držitel ceny získává peněžitou odměnu 120 000 Kč, skleněnou plastiku Křišťálové oko a hrazenou cestu (s ubytováním) do Prahy na předání ceny.

DAN MATERNA, MF Dnes: Exekuce dítěte, 16.ledna 2007

Fotografie roku, DAN MATERNA, Exekuce dítěte

Vyjádření mezinárodní poroty: „Vítězná fotografie obsahuje největší soukromé drama v životě člověka – válku v rodině. Je to stěžejní problém současné civilizace, krize hodnot, kdy prohrávají všichni: matka, otec, dítě, společnost i úřady. Emotivně silný snímek nastavuje zrcadlo a klade otázky.“

GRANT PRAHY CZECH PRESS PHOTO 2007 Roční tvůrčí stipendium pražského primátora na fotografování proměn hlavního města na doporučení mezinárodní poroty uděluje pražský primátor tomu z účastníků soutěže, který svou prací prezentovanou v soutěži a ukázkou projektu poskytuje největší záruky odpovědného a profesionálního přístupu k danému tématu. Stipendium činí 120 000 Kč. Povinností držitele je po roce práce odevzdat pražskému magistrátu dvě paré třiceti nejlepších prací k archivním a výstavním účelům. Fotograf bude výsledky své práce prezentovat při výstavě CZECH PRESS PHOTO 2008.

JAN ZATORSKY, Týden, Instinkt

Grant byl udělen na základě rozpracovaného projektu na téma Doprava v Praze – Žijeme s vlakem a Dvojníci

V rámci stipendia se fotograf zaměří na pražskou dopravu, která v současné době výrazně mění tvář hlavního města.

CENY V SOUTĚŽNÍCH KATEGORIÍCH

V každé z 8 soutěžních kategorií uděluje mezinárodní porota z prací, které se dostanou do třetího hlasovacího kola, první, druhou a třetí cenu. Všichni držitelé prvních cen získávají po 20 000 Kč v hotovosti a diplom Zlaté oko, držitelé druhých cen získávají po 10 000 Kč a držitelé třetích cen po 5 000 Kč.

 PAVEL PETRUŠKA,  Ringový rozhodčí

AKTUALITA

1. cena – Zlaté oko DAN MATERNA, MF Dnes: Exekuce dítěte, 16.ledna 2007

2. cena JOE KLAMAR, Agence France Presse: Protest proti G 8, Německo, 5.- 8. června 2007

3.cena PETR WAGENKNECHT, Orlický deník: Ptačí chřipka, Tisová , 22.června 2007

Čestné uznání

IGOR ŠEFR, Česká tisková kancelář: Zásah policistů proti na poslední chvíli zakázanému prvomájovému pochodu neonacistů centrem Brna, 1. května 2007

REPORTÁŽ

1.cena – Zlaté oko ALENA DVOŘÁKOVÁ – VIKTOR FISCHER, Choiceimages: Festival Clean Monday, Galaxidi, Řecko, 19.února 2007

2.cena PETR DAVID JOSEK, Associatted Press: Irák, srpen 2007

3. cena HYNEK GLOS, Lidové noviny : Děti Agenta Orange, Saigon, Vietnam 21.- 24. listopadu 2006

Čestné uznání DAVID NEFF, MF Dnes: Afgánský fotograf, květen 2007

LIDÉ, O NICHŽ SE MLUVÍ

1. cena – Zlaté oko MICHAL ŠULA, MF Dnes: Premiér se svým ministrem fandí tenisu, 23. září 2007

2. cena JAN SCHEJBAL, Týden, Instinkt: Rozloučení s Karlem Svobodou, Praha, 6. února 2007

3.cena JAN FRANK, volný fotograf: Setkání s dalajlámou v Praze, 11. října 2006

Čestné uznání NGUYEN PHUONG THAO, MF Dnes: Jiří Čunek, 9. července 2007

KAŽDODENNÍ ŽIVOT

1. cena – Zlaté oko ALENA DVOŘÁKOVÁ – VIKTOR FISCHER, Choiceimages: Život nejvyššího Čecha , 2006 – 2007

2. cena JAN DYNTERA – ALISA SHUTOVA, BMD Advertising: The middle of homewhere, říjen 2006 – srpen 2007

3. cena DANIEL HLAVÁČ, volný fotograf: Tváře afghánských školáků, duben – srpen 2007

Čestné uznání: MICHAL NOVOTNÝ, Lidové noviny: Křesťané bojují s démony, Bukavu, Kongo, červenec – srpen 2007

PORTRÉT

1. cena – Zlaté oko ANDREJ BALCO, Choiceimages / pro Sputnik Photos: Nedělní přání, Slovensko, říjen 2006

2. cena JAN ZATORSKY, Týden, Instinkt: Dvojníci, březen – červen 2007

3. cena MARTIN KOLLAR, volný fotograf: Lidé ze svatebních síní, 2006 – 2007

Čestné uznání PETR DAVID JOSEK, Associatted Press: Tváře z Iráku, srpen 2007

SPORT

1. cena – Zlaté oko MICHAL NOVOTNÝ, Lidové noviny: Tradiční zápasy v Senegalu a Gambii, duben – květen 2007

2. cena DAVID NEFF, MF Dnes: Box, Havana, Kuba, listopad 2006

3.cena PAVEL PETRUŠKA, zlin.cz: Ringový rozhodčí, Zlín, 27.října – 20.dubna 2007

Čestné uznání MICHAL ČÍŽEK, Agence France Presse : Mistrovství světa v kulturistice, Ostrava, 29.října 2006

PŘÍRODA A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

1.cena – Zlaté oko JAN ZATORSKY, Týden, Instinkt: Pet Shop Models, červen – září 2007

2. cena FILIP SINGER, Isifa Image Service: Truba MIR – diamantová jáma světa, Rusko, červenec 2007

3 cena KAMILA BERNDORFFOVÁ, volná fotografka: Třídění odpadu, Indie, únor 2007

Čestné uznání MICHAL LEHOCKÝ, volný fotograf: Island – krajina melancholie, červenec – září 2007

UMĚNÍ

1. cena – Zlaté oko MARTIN FROUZ, National Geografic Česko: Znovu zrození karlínského chrámu sv. Cyrila Metoděje, 2003 – 2007

2. cena JAN RASCH, Euro, Art and Antigues: Výtvarníci dnes, 2007

3. cena BŘETISLAV FIALA, Deník Jablonecka: Tele – vize, 11.- 27. února 2007

Čestné uznání RADIM BEZNOSKA, Isifa Image Service: Pochod masopustních maškar z Roztok do Únětic, únor 2007

CENA UNHCR

Cena Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky se uděluje fotografii či sérii fotografií z České republiky či zahraničí zachycující co nejvýstižněji problematiku uprchlíků, tj. lidí, kteří museli opustit své domovy kvůli obavě z pronásledování. Držitel ceny získává 25 000 Kč.

JAN ŠIBÍK: Uprchlický tábor ve vesnici Atiak, Uganda, září 2007

CENA DĚTÍ UNICEF

Cenu uděluje devítičlenná dětská porota složená z příslušníků etnik a národností zastoupených v ČR. Kandidáty na tuto cenu jsou všechny práce, které poustoupily do třetího hlasovacího kola soutěže. Držitel ceny získává 15 000 Kč.

PETR DAVID JOSEK, Associatted Press: Tvář Iráku, srpen 2007

Vyjádření dětské poroty: „ Vybrali jsme tuto fotografii, protože je na ní pouze jedna tvář, ale znázorňuje utrpení mnoha lidí. Kdyby to byla pohlednice, měla by obletět celý svět a lidé by měli udělat něco pro to, aby smutek z očí holčičky zmizel.“

CENY FIREMNÍ

Z prací, které se dostanou v soutěžních kategoriích až do třetího hlasovacího kola, zástupci firem jmenují držitele svých cen (což nevylučuje udělit firemní cenu vítězi některé z kategorií).

CENA CANON se uděluje fotografii nebo sérii fotografií zachycující co nejpůsobivějším způsobem radostnou událost. Držitel ceny získává zboží firmy CANON v hodnotě 50 000 Kč podle vlastního výběru.

MICHAL ČÍŽEK, Agence France Presse: Devítitýdenní gorilí mládě Tatu, 7. srpna 2007

CENA NIKON se uděluje fotografii zachycující co nejpůsobivěji téma sportu. Držitel ceny získává fotoaparát v hodnotě 20 000 Kč a roční firemní servis.

JOE KLAMAR, Agence France Presse: Tour de France 2007, červenec 2007

CENA ISIFA se uděluje sérii barevných fotografií na téma Lidé, chaty a chalupy, která nejlépe ztvární jednu z víkendových zálib Čechů a Slováků. Držitel ceny získává 25 000 Kč.

ROMAN VONDROUŠ, Česká tisková kancelář: Chataři a chalupáři, Pardubicko, Liberecko, srpen – září 2007

CENA časopisu DIGI foto se uděluje fotografii (nebo sérii fotografií), která co nejpůsobivěji vyjadřuje lidský úděl. Držitel ceny získává 20 000 Kč.

ALENA DVOŘÁKOVÁ – VIKTOR FISCHER, Choiceimages: Život nejvyššího Čecha, 2006 – 2007

CENA časopisu PhotoArt se uděluje barevné nebo černobílé fotografii nebo sérii fotografií libovolného žánru i zpracování, která svými výtvarnými kvalitami nejlépe odpovídá potřebám novinové a časopisecké ilustrace. Držitel ceny získává 20 000 Kč.

ALENA DVOŘÁKOVÁ – VIKTOR FISCHER, Choiceimages: Festival Clean Monday, Galaxidi, Řecko, 19.února 2007

CENA ACADEMIC se uděluje nejpůsobivější makrofotografii nebo sérii makrofotografií. Držitel ceny získává relaxační víkendový pobyt all inclusive pro dvě osoby v hotelu Academic v Roztokách u Prahy a možnost uspořádat ve fotogalerii tohoto hotelu svoji autorskou výstavu.

VIKTOR SÝKORA, volný fotograf: Botanikův svět, srpen – září 2007

CENA FOTONOVA – PROFESIONÁLNÍ LABORATOŘE ve výši 25 000 Kč je určena na zhotovení a adjustaci samostatné výstavy držitele Grantu Prahy Czech Press Photo 2007 v laboratořích Fotonova.

JAN ZATORSKY, Týden, Instinkt

     

Líbil se vám článek?

Obsah článku

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram