Test digitální zrcadlovky Canon 40D

Canon představil pro předvánoční trh roku 2007 nový model digitální zrcadlovky střední třídy s označením EOS 40D. Jde o přímého nástupce modelu EOS 30D, se kterým má mnoho společného. Jaká jsou vylepšení nového modelu a jak se osvědčil v praxi, o tom se dozvíte více v obvyklém redakčním testu.

Funkce

29. Ukázka designu menu 30. Ukázka vyvážení bílé

Fotoaparát je samozřejmě také vybaven celou řadou funkcí. Důležité funkce jsou vyvedeny do samostatných tlačítek a zbytek je možné nastavovat přes menu. Ovládání menu pomocí velkého kolečka na zadní stěně je u Canonu již standardem. Tento způsob ovládání je až geniálně jednoduchý a hlavně intuitivní. Design samotného menu je také unifikovaný napříč modelovými řadami Canon a menu je také velmi přehledné a intuitivní. Ukázku designu menu najdete na ukázce č.29. Jednou ze základních funkcí je vyvážení bílé. Ovládání je vyvedeno do samostatného tlačítka a k dispozici je automatika, šestice předvoleb, manuální změření s uložením do paměti a také přímá volba teploty ve stupních Kelvina. Automatické vyvážení sice funguje dobře, ale v řadě situací se vyplatí (stejně jako u každého jiného digitálního aparátu) používat předvoleb, či manuálního měření. Pokud fotografujete do formátu RAW, tak můžete vyvážení bílé měnit a nastavovat až v grafickém editoru. Při běžném denním světle je nejmarkantnější rozdíl asi právě mezi automatikou a předvolbou při fotografování při zatažené obloze. Ukázku srovnání najdete na ukázkovém snímku č.30. Další důležitou základní funkcí je automatické ostření. Tady doznal model EOS 40D oproti svému předchůdci EOS 30D zcela zásadního vylepšení. Počet ostřících bodů (9) i jejich rozložení zůstalo sice stejné, ale u předchozího modelu byl jen jeden křížový, kdežto u EOS 40D je všech 9 bodů zdvojených, tedy křížových. To se ihned projevilo na daleko spolehlivějším i rychlejším ostření. Aparát si tak snadno poradí i za značně ztížených světelných podmínek. Pokud se už ale prostředí skutečně blíží tmě a je málo kontrastní, tak si aparát pomůže přisvětlením pomocí stroboskopického blikání vestavěného blesku. Toto řešení ale není nejšťastnější a blikání blesku je dost rušivé, zejména při fotografování osob. Obvyklá žárovička či LED dioda by byla mnohem decentnější. Ještě že přisvětlení není díky 9 křížovým senzorům příliš často potřeba. Rychlost ostření je důležitá také při rychlém sériovém snímání. EOS 40D umožňuje fotografovat rychlostí 6,5 snímku za vteřinu, nebo lze tuto rychlost uživatelsky redukovat na 3 snímky za vteřinu. Ve vyšší rychlosti lze pořídit sérii přibližně 75 snímků v nejvyšší kvalitě JPEG, než dojde k zaplnění vyrovnávací paměti a zpomalení rychlosti.

31. Ukázka možností tónování 32. Ukázka aplikace digitálních filtrů

K zajímavým funkcím patří také velmi detailní nastavení barevného podání snímků, které se dočkalo dokonce samostatného tlačítka a ještě tří uživatelských předvoleb. Přednastavené jsou varianty pro standardní zobrazení, portréty, krajiny, neutrální nastavení, nastavení pro maximální věrnost s předlohou a monochromatický režim. U všech režimů lze ještě dále detailně donastavit řadu parametrů, kterými jsou ostrost, kontrast, saturace a tónování. Ještě propracovanější je černobílý režim, který umožňuje kolorování černobílých snímků do čtyř odstínů a aplikovat lze také čtveřici digitálních filtrů, které dokonale imitují použití klasických filtrů pro černobílou fotografii. Ukázky praktického využití těchto detailních funkcí monochromatického režimu naleznete na ukázkových snímcích č.31 a 32.
Zajímavým je také již zmíněný režim Live View, který kromě živého náhledu a histogramu umožňuje také fotografování pomocí počítače. Aparát se s počítačem propojí USB kabelem a živý náhled se pak zobrazuje přímo na obrazovce počítače, odkud lze i nastavovat parametry a také fotografovat. Toto řešení může nalézt praktické využití například ve větším studiu, či při dálkovém fotografování plachých zvířat z pohodlí krytu. Pomocí bezdrátového vysílače WFT-E3 pak lze spoušť ovládat i dálkově bez nutnosti kabeláže.

33. Ukázka funkce "Priorita světlých tónů"

Za zmínku stojí také funkce “Priorita světlých tónů“, která vylepšuje prokreslení detailů ve světlech rozšířením dynamického rozsahu od neutrálně šedé k nejvyšším jasům. Při aktivaci této funkce je omezen rozsah citlivosti ISO na 200 až 1600. Osobně mi připadne, že tato funkce je něco mezi SW rozšířením dynamického rozsahu, jaké používá Fuji a digitálním bleskem D-Lighting, které používá Nikon. Účinek je však velmi decentní, takže na náhledech je jen málo patrný. Viditelnější rozdíl je zřejmý pouze při rychlém vystřídání fotografií na obrazovce ve velkém rozlišení. To však neznamená, že by tato funkce byla bezvýznamná, jen není tak zřejmá na první pohled. Mnoho fotografů ji jistě bude mít trvale aktivovanou.
Další zajímavou funkcí je uživatelská aktivace funkce “Automatické zaostřování/sní­mání“, kterou ocení zejména ti fotografové, kteří hojně používají delší teleobjektivy pro fotografování pohybujících se objektů. Pokud totiž fotografovaný objekt “vyběhne“ ze zaostření a aparát je nucen znovu zaostřit, tak tato funkce zabrání tomu, aby objektiv přeostřoval zbytečně dlouhý rozsah vzdáleností a udržel pokud možno objekt v oblasti ostrosti i když AF ještě nestihl znovu přesně zaostřit. I tuto funkci bude jistě mít mnoho fotografů trvale aktivovanou.

34. Externí systémový blesk 35. 40D s bezdrátovým vysílačem
36. Kabelové dálkové ovládání 37. Canon Pixma Pro 9500

Příslušenství, cena a závěr

Nakonec se musím zmínit také o možnostech a nabídce příslušenství. Canon jako největší výrobce fototechniky nabízí příslušně rozsáhlou (a asi bezkonkurenční) škálu příslušenství, kde najdete velkou paletu objektivů Canon EF i EF-S, několik systémových externích blesků, makroblesků, dálkových ovladačů a dalších užitečných zařízení či doplňků. Celá mapa systému je ale natolik obsáhlá, že její popis by zabral neúměrně mnoho místa a proto zájemce o podrobnější popis rozsahu příslušenství rovnou odkáži na stránky výrobce. Přesto bych rád zmínil alespoň již probíraný bezdrátový vysílač WFT-E3, kabelové dálkové ovládání TC-80N3 či bateriový grip BG-E2N. Jako velmi užitečné příslušenství musím uvést i celou rozsáhlou řadu fotografických inkoustových tiskáren série Canon Pixma, které jsou skvělým doplňkem každého digitálního fotoaparátu a se kterými mám jen ty nejlepší zkušenosti. Z nabídky si také jistě vybere prakticky každý, v nabídce jsou od levných čtyř až osmibarevných A4 modelů, přes profesionální desetibarevné A3+ tiskárny až po studiové velkoplošné plotry, kde je rozměr tisku limitován pouze šířkou použitého papíru, která může být i o hodně víc než 1 metr.
Závěrem je také nutno zmínit se o ceně fotoaparátu, která je jistě pro celou řadu zájemců jedním z nejdůležitějších kritérií. V tomto ohledu Canon velmi příjemně překvapil a cenu mohu komentovat snad jediným možným výrazem – prostě super. Již nyní je EOS 40D objevuje v cenících řady prodejců a nejlepší současné (9/2007) ceny se pohybují těsně nad hranicí 31.000 Kč včetně DPH za samotné tělo. To je zpráva skutečně velmi příjemná a osobně jsem očekával cenu podstatně vyšší. Navíc se dá předpokládat, že po nasycení lačného vánočního trhu cena ještě mírně klesne. Pokud by jste se pak rozhodli pro set se zmíněným objektivem EF-S 17–85mm f/4,5–5,6 IS USM, budete si muset cca 10.000 Kč včetně DPH připlatit, což je rozdíl za objektiv s vestavěným stabilizátorem, kvalitním mechanickým provedením, výhodným rozsahem ohniska a slušnou obrazovou kvalitou rozhodně přijatelný. Přesto si však neodpustím negativní poznámku, že cena kolem 700,– Kč za sluneční clonu k tomu objektivu je opravdu dost. Bohatě ji však vyváží velmi příjemná cena samotného aparátu i setu.
Nový Canon 40D na mě osobně udělal hodně dobrý dojem, především svou kvalitou provedení, robustností a hlavně obrazovou kvalitou a v neposlední řadě také velmi příjemnou cenou. Žádné skutečně podstatné nedostatky se mi odhalit nepodařilo a všem zájemcům o koupi digitální zrcadlovky jej mohu jen doporučit.

Aktuální cenovou situaci můžete průběžně sledovat v naší aplikaci Porovnej ceny.

Snímky pořízené aparátem Canon EOS 40D najdete v naší FotoGalerii.

Českému zastoupení Canon CZ bych chtěl poděkovat za zapůjčení fotoaparátu.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Honza Čerbák
    Honza Čerbák
    20.12.2007 14:04

    Další recenze:
    http://www.digimanie.cz/art_doc-0A08B05354FD656AC12573AC005C43A1.html

    ...a taky v DIGIfotu

  • Zdenus
    Zdenus
    23.01.2008 21:13

    To Karel Ovesný (Kajoší):Vy jste se nevšimnul,jak
    si z Vás ten rádoby fotograf dělá srandu?Objektiv
    CANON EF 70-200 /2,8 L USM je jeden z nejlepších
    s promněnlivou ohniskovou vzdáleností.Většina diskutujících před sebou machruje,kdo má dražší
    foťák,či objektiv.Ale poradid začátečníkům - to nikoho nenapadne.Si myslím,že to degraduje jinak výbornou práci pana Michala Kupsy,neboť chytráci vědí vše a naopak neznalí se moc věcí navíc nedozvědí(z diskuzí).Ťoť můj názor - ikdyž jsem zde přihlášen jenom týden,ale z diskuzí mám velice špatný dojem.

  • jolo
    jolo
    13.05.2008 14:50

    Ahojte, potreboval by som poradit. Rozmyslam medzi Nikonom D80 s objektivom 18-200mm a Canonom 40D so setakom 17-85mm. Pouzivat to budem na vsetko (akcie, priroda, sport...) a v blizkej dobe nemam v plane kupovat objektivy. Co je lepsia kupa? dik

  • Branislav Kučera
    Branislav Kučera
    24.05.2008 22:54

    Neviem ci ti pomozem ale ja mam D80 a dva setove 18-70 a 70-300 ale toto mozes nahradit prave tou 18-200 takze odporucam D80 a 18-200 tento ma tusim i VR co je navyce pri vyuziti na 200mm velika vyhoda hlavne ked je sero alebo inak menej svetla.

  • klusak
    klusak
    18.08.2008 15:52

    Mam Canon 40D. Bohuzel. Mereni expozice je prumerne.
    Highlight Tone priority nema prakticky ten efekt, ktery by se ocekaval, zvysi sum v tmavych castech a spodni hranici pro citlivost na ekvivalent ISO 200. Pisu dle vlastnich zkusenosti. Vyssi vaha a L-kove skla ktere jsou nachylne na jakekoliv protisvetlo.
    Ale marketing na nej je dobry.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (77)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram