Eizo Flexscan S2031W - široká dvacítka nejen do kanceláře

Je obecně známo, že displeje japonského výrobce Eizo Nanao jsou považovány za pomyslný Rolls-Royce mezi monitory. Do nedávné doby je však pořizovala převážně jen profesionální studia pro zpracování obrazu. Důvodem byla jejich vysoká cena a tím nízká dostupnost pro běžného uživatele. V poslední době Eizo přichází na trh s novými produkty, které jsou cenově dostupnější širšímu okruhu zájemců a zároveň si zachovávají svoji pověstnou kvalitu zobrazení.

Eizo Nanao již uvedlo čtyři nové monitory a během podzimu 2007 českému spotřebiteli ještě představí několik novinek, jejichž společným znakem bude širokoúhlé provedení. Obecně se dá říci, že širokoúhlé displeje nejsou už jenom módní záležitostí, ale jde o nezvratný trend, který určují nejen výrobci panelů, ale i producenti operačních systémů. V tomto článku si představíme nový dvacetipalcový širokoúhlý panel Eizo FlexScan S2031W. Recenze není postavena na striktně technických měřeních, jejím posláním je čtenáře seznámit s monitorem z praktického hlediska s důrazem na jeho využití pro úpravu fotografie.

Komu je monitor určen?

Eizo Flexscan S2031W má ambice uspokojit požadavky hned několika cílových skupin. Vysoké rozlišení a výborná ergonomie tohoto displeje předurčují jeho použití v kancelářském prostředí, kde může nabídnout nadstandardní komfort. Díky technologii Overdrive pro rychlou odezvu (8 ms ve středních tónech) a vestavěnému HDCP (High-Bandwidth Digital Content Protection, digitální ochrana signálu s vysokým rozlišením) dekodéru bychom tento monitor mohli zařadit i do kategorie video/hry.
Technologie desetibitové korekce křivky gama a možnost poměrně rozsáhlého ladění barev řadí tento monitor také mezi základní fotografické displeje. Eizo rozděluje fotografické panely na tři kategorie: basic, advanced a profi. S2031W patří do třídy basic a je určen pro fotografy amatéry, kteří nemají chuť vydávat více peněz za monitor vyšší třídy.

Eizo Flexscan S2031W
Eizo Flexscan S2031W Eizo Flexscan S2031W

Technické parametry

S2031W je plně symetrický TFT panel technologie S-PVA, jehož zorné úhly (vertikální i horizontální) jsou 178° při zachování kontrastu 10:1. Disponuje nativním fyzickým rozlišením 1680×1050 bodů, což není problém pro žádnou moderní grafickou kartu. Tento model v podstatě vychází ze staršího typu LCD Flexscan S1731, jehož zobrazovací plocha je stejně vysoká (270 mm), akorát u S2031W je o čtyřista bodů prodloužena. Panel o poměru stran 16:10 a úhlopříčce 20,1 palců (511 mm) má rozměry 433,4×270,9 mm. Rozteč jednoho bodu je tedy příjemných 0,258 mm. Narozdíl od 24palcových modelů Flexscan S2031W používá nepřímé podsvětlení zobrazovacího panelu, zářivky jsou umístěny v horní a spodní části za obrazovkou a rozvod světla je zajištěn světlovodem.

Doba odezvy ve středních tónech (31 – 223) je osm milisekund. O to se stará patentovaná technologie Overdrive, která v reálném čase sleduje a vyhodnocuje pohyb. Do vyrovnávací paměti se průběžně ukládají tři po sobě jdoucí scény a pokud se v obraze objeví rychle se pohybující objekt, řídící obvod vyhodnotí jakým směrem se předmět pohybuje a urychlí odezvu pixelů. Pustí do nich vyšší napětí, aby se tranzistory rychleji otevíraly a zavíraly. Tímto způsobem se však monitor rychleji opotřebovává a brzy stárne, proto technologie Overdrive používá metodu vyhodnocování obrazu a napětí zvyšuje pouze na pixelech zobrazujících rychlý pohyb.

Monitor je vybaven digitálním i analogovým videovstupem. Eizo displeje jsou standardně vybaveny vstupem pro USB kabel, přes který se dá monitor ovládat pomocí softwarového nástroje. S2031W disponuje také USB 2.0 rozbočovačem pro dvě zařízení. Vstupní 3,5 mm audio konektor přivádí signál do půlwattových reproduktorů, které jsou zabudovány na krajích zadní stěny panelu a nenarušují tak elegantní vzhled tenkého rámečku. Na levém boku panelu je lehce přístupný 3,5 mm jack pro připojení sluchátek.

Konektory na zadním panelu S2031W (vlevo je reproduktor)

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • sallko
    sallko
    25.09.2007 18:13

    podla Infoware a ich statistiky predaja bol na slovensku za rok 2006 oficialne predany 1 (slovom jeden) kus lcd monitoru Eizo, ako ste na tom v cechach?

  • Martin Víta
    Martin Víta
    03.10.2007 10:26

    to sallko:
    No u nás na Moravě minimálně 1ks za minulý týden - a sedí u mně doma na stole :-)

  • Josef Nakládal
    Josef Nakládal
    11.12.2007 18:17

    Ahoj taky ho mám doma a již po prvním dnu používání jsem ho reklamoval s tím, že po vypnutí se zezadu monitoru ozývá pískání. Po týdnu mi došel papír od Eizo servisu, že pískání je ve stanovených mezí výrobce. Tak se chci zeptat, jestli všem ten monitor po vypnutí píská, když to má být normální. Díky moc

  • Igor Šperka
    Igor Šperka
    13.12.2007 17:51

    Ahoj, mam S2411W a mne nepiska nikdy. Je vyborny.

  • Matej F.
    Matej F.
    10.01.2008 18:51

    na slovensku sa ich predalo 1706 za rok 2006, neviem co trepal sallko

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (16)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram