Další vodotěsný fotoaparát se dostal do naší redakce. Pokud jedete na dovolenou a chcete fotit vždy a všude, potřebujete skutečně odolný fotoaparát. Tímto směrem se vydala "větev" mjuček s přívlastkem SW. Je jím i Olympus mju 770 SW. Podívejte se na živé snímky.

Úvod

Olympus mju 770 SW nám zapůjčila firma Olympus CZ. Součástí balení není žádná karta, neboť je k dispozici 18 MB interní paměť.

mju 770SW

Tělo a ovládání fotoaparátu

mju 770SW mju 770SW

Olympus mju 770 SW je klasickým kovovým digitálním šperkem. Tím ovšem je „klasičnost“ končí. Měl by totiž vydržet náraz z výšky 1,5 metru, odolat vodě do hloubky 10 metrů a když na něj omylem šlápnete nezničíte jej také. Rozhodně mohu napsat, že jsem se v jeho používání nijak neomezoval a nebyl jsem sám. Pocit, že „to vydrží“ je k nezaplacení. Nicméně, jaká bude realita při pádech a podobných nehodách je mimo běžný test. Přesto, a to zdůrazňuji, je to právě ona přidaná hodnota, kterou u tohoto modelu najdete. Kompletní specifikaci najdete na stránkách výrobce.

mju 770SW

Na horní stěně je spoušť a tlačítko Power. Na zadní stěně jsou veškeré ovládací prvky. Doprovodné snímky jasně ukazují jejich rozložení a funkci. Zadní stěně dominuje 2,5“ TFT displej. Na pravé stěně je sdružený USB, A/V a napájecí konektor. Na spodní stěně je stativový závit a prostor pro xD paměťové karty a baterii. Na přední stěně je objektiv a blesk a najdete i mikrofon. Marně bychom hledali optický hledáček, ten plně nahrazuje TFT displej. Olympus mju 770 SW je fotoaparát „pro každou příležitost“. Tomu odpovídají i rozměry 92×59×21 mm a hmotnost 174 g včetně baterie i karty.

mju 770SW mju 770SW
mju 770SW Ovládací prvky

Objektiv, ostření a CCD čidlo

Do těla Olympus mju 770 SW je zabudován objektiv Olympus 3× zoom s rozsahem 38 – 114 mm (35 mm ekv.) se světelností 3,5(W) – 5,0(T). Zoom se mění prakticky skokem, bez možnosti jemného nastavení. Po použití fotoaparátu v mořské vodě bych doporučil jeho pořádné omytí ve vodě sladké – v místě pro kovovou krytku objektivu se jistě bude usazovat sůl. Maximální clona je 6,3/8(W/T). Je složen z 10 členů v 8 skupinách, z toho jsou 3 čočky asférické. Je vidět, že zde se oproti modelu 720SW nic nezměnilo.

Čidlem je 1/2,3” CCD s 7,1 Mpx (efektivně). Citlivost je 80, 100, 200, 400, 800,1600 ISO. Fotoaparát disponuje funkcí pixel mapping (kalibrace CCD a příslušných obvodů). Redukce šumu se zapíná automaticky v některých scénických režimech (u těch s delší expozicí). Objektiv doplňuje 5× digitální zoom. Ostření je na obvyklé úrovni.

Standardně aparát ostří v rozmezí 0.5 m – nekonečno, v režimu makro 0.2 m(W)/0.3(T) – nekonečno a v režimu supermakro od 7 cm do 0.5 m. Supermakro je při pevné ohniskové vzdálenosti cca 52mm a bez možnosti použít blesk.

LCD displej

Umístění blesku Zadní strana

LCD má úhlopříčku o velikosti 2,5" a tvoří jej 230 000 bodů. Takže zde oproti verzi 720SW je jasný posun k lepším hodnotám.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Tomáš Doležal 1
    Tomáš Doležal 1
    13.07.2007 08:58

    Děkuji za test. Koupil jsem si tento foťák jako doplněk k DSLR, protože se rád potápím. Přišlo mi to jako zajímavá volba zejména pro šnorchlování, kde hloubka bohatě stačí. Zkoušel jsem ho v Egyptě a dají se s tím dělat zajímavé fotky, chce to vyzkoušet motivové programy (Pod vodou...). Mám dvě připomínky: pod vodou roste spotřeba energie, takže si pořiďte minimálně ještě jednu náhradní baterii, jinak za ca.1 hodinu nemáte s čím fotit!!! Druhá připomínka je k velmi nepříjemné vlastnosti aparátu vracet se po vypnutí do stavu Auto/P, i když před tím byl nastaven některý z motivů, pak je nutno se proklikat zase do motivu, vadí to pod vodou, na koncertu apod. Jinak mohu doporučit! Některé snímky s tímto foťákem pod vodou jsem dal na www.turtle.rajce.net do složky Turtle, nebo Red Sea 2007.

  • ČUK 1
    ČUK 1
    17.07.2007 21:45

    V testu 770ky je fotografie displeje a naní je vidět, že v režimu prohlížení je u fotografie čas i clona... mám 720tku a ta mi tyto pro mně důležité údaje neukazuje... je to tím že tím nedisponuje, nebo tím že jsem nemehlo a nejsu schopnej to zapnout? Čuk

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    18.07.2007 13:27

    2Čuk: Na základě mých archivních obrázků myslím, že 720 expoziční údaje neukazje. Ukazuje WB, ISO, název souboru, ale expozici ne. Osobně myslím, že u automatu je to stejně jedno. Přenastavit ji nelze. Jediné k čemu mohou být podle mě dobré, je jejich znalost v okamžiku expozice - můžete si ji na základě např. dlouhého času rozmyslet.

  • ČUK 1
    ČUK 1
    19.07.2007 11:56

    Nemohu tak úplně souhlasit, jelikož na displeji nejde dost dobře poznat zda je fotografie ostrá(u 770 je situace asi jiná vhledem k vyšímu rozlišení) a člověk si pamatuje jaký čas při jakem ohnisku ještě bezpečně udrží, tak se tato informace určitě hodí. Jinak co se týče kvality zobrazení, mně osobně připadají všechny fotografie z 720tky lechce neostré a předpokládám že u 770tky to nebude jiné. Další nepěknou vlastností je, že když nemůže zaostřit všeru či po tmě tak dělá hodně rozmazané fotky... mám Minoltu G400 která to řešila tak, že pokud nemohla zaostřit tak se zaostřila cca. 2m a logicky pak vše v dosahu blesku bylo ostré. Jinak i fotky jsou z této 4Mpx Minolty ostřejší(hezčí) než z 720tky. Ale abych jen nehanil, vlastnost pro kterou jsem si tento foťák koupil a to vodotěsnost a nárazuvzdornost plní zatím perfektně... vyzkoušeno :-)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (4)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram