Adobe Photoshop CS3 – co je nového

Rok se s rokem sešel a na jaře 2007 uvedla společnost Adobe na trh novou verzi Photoshop Creative Suite 3, která je nyní dělena do několika kategorií, podle programového vybavení a samozřejmě také podle ceny.
Pojďme se podívat, co nového tato verze přináší.

Mezi příjemné novinky v Camera Raw 4 patří funkce Obnovení, jejíž pomocí lze zatáhnout přepaly na fotografii, a funkce Vyplnit světla, která projasňuje stíny. Dalším praktickým pomocníkem je retušovací nástroj použitelný v módu retušovacího štětce nebo klonovacího razítka. Retuš je použita jako metadata na digitální negativ a kdykoliv ji můžeme odstranit. V Camera Raw 4 je nové také tlačítko pro Odstranění červených očí.

V záložce tónové křivky přibylo vedle bodové editace parametrické nastavení, které dovoluje nastavovat křivku rozdělenou do čtyřech oblastí. Samostatný jezdec je tak pro světla, světlé tóny, tmavé tóny a stíny. Zcela nová je záložka pro kontrolu barev ve fotografii. Nyní můžeme nastavovat sytost, odstín a světlost hned pro osm barevných kanálů s možností převodu na stupně šedi. Novinkou je též volba Rozděleného tónování, která nám dovoluje tónovat fotografii odděleně ve světlech a stínech.

Adobe Bridge verze: 2.0.0.975

Adobe Bridge

Na první pohled vás uvítá nový design, který lehce připomíná Lightroom. Rozmístění je obdobné jako u předchozí verze, opět máte možnost vybrat si z několika základních schémat rozvržení oken/zobrazení obrázků. Přibyl velmi příjemný grafický panel, který vám zobrazuje základní EXIF data ve formě stavového displeje digitální zrcadlovky. Musím říci, že každý fotograf z tohoto virtuálního displeje odečte informace o cloně, času, ISO a velikosti, či typu souboru během pár vteřin. Zkrátka už nebudete muset „lovit“ tyto informace v dlouhém seznamu kompletního EXIFu.

Lupa

Nový nástroj pro zobrazení detailu ve 100% velikosti v místě, kam zamíříte myší… přitom zbytek fotky zůstává v původní velikosti.

Formáty NEF, RAW, DNG,…

Lepší zobrazení formátů NEF, RAW, DNG a jiných. V minulé verzi bylo častým jevem, že jste si mohli prohlédnout pouze malý náhled, ale nic víc – zejména u nových digitálních zrcadlovek. V této verzi se mi zobrazily všechny soubory korektně a v plné velikosti.

Funkce pro Photoshop

Staré známé funkce, které jsou úzce spojené s Photoshopem, jako je webová galerie, obrazový procesor, prezentace PDF, sloučení fotografií, HDR, atd…
Tyto funkce dělají z Bridge velmi užitečného pomocníka, který vám zobrazí takřka všechno, co máte uložené ve svém počítači a ještě mnohem víc.

Softwarové vrtochy

Jediné, co momentálně kazí jinak dobrý dojem, kterým tento program působí, jsou jeho softwarové vrtochy. Ovlivňují celý počítač. Snad je to chyba jen této jedné verze a brzy vyjde nějaká oprava. Neměl jsem možnost otestovat například ENG verzi, takže je i možné, že problém je v naší jazykové CZ verzi.

A o jaké vrtochy se jedná?

Task manager

Někdy se stane, že Bridge ukončíte, ale zůstane vám běžet v systémových procesech, takže vám neustále „žere“ systémové prostředky a navíc ho již znovu nespustíte klasickým dvojklikem. Musíte si jej najít v procesech správce úloh systému Windows a ručně jej ukončit.
Druhá vada na kráse je zamrzání běhu Windows při spuštěném Bridge, může se vám stát, že na pouhé otevření složky či ikony Tento počítač, vám bude trvat třeba minutu nebo tak dlouho, dokud budete mít Bridge spuštěný. Po jeho vypnutí se všechny požadavky bez prodlení provedou.

Řeknete si možná, že to jsou chyby zásadní pro běžného uživatele. Řešení jistě přijde pomocí nějaké aktualizace a pokud jste netrpěliví, použijte anglickou verzi, ve které díky velkému množství uživatelů jsou tyto nedodělky odstraňovány mnohem rychleji.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Tomáš  Starý
    Tomáš Starý
    20.08.2007 18:02

    ad CS2 a CS3 zaroven - pokud k CS2 nainstalujete i CS3, tak by v chodu nemel byt zadny problem, ale pokud CS3 odeberete s nejvetsi pravdepodobnosti se vam ztrati vsechna prednastaveni, ktera jste meli v CS2 a to i asocicace programu pro ruzne typy souboru ve Windows...Vse se da nastavit rucne zase zpet, ale zabere to tochu casu...

  • Fotograf 198
    Fotograf 198
    21.08.2007 10:07

    Photoshop 6 zdarma na stiahnutie? to vazne? vie mi niekto povedat ci je to mozne a ak hej, tak kde sa da stiahut legalne samozrejme... Vdaka

  • Lukas Ondrousek aka Jozef Hul
    Lukas Ondrousek aka Jozef Hul
    23.08.2007 22:01

    YAN: s tym konvertom si mal pravdu - dikes!

  • woody 1
    woody 1
    26.08.2007 17:03

    problemy ktere tu popisujete pravdepodobne souvisi s tim, ze pouzivate cracnutou verzi sw :-) protoze CS3 zadny ze minovanych bugu nema a naopak jeho spousteni je o 60 procent rychlejsi a o 20 procent rychlejsi pri praci. na mac os je to jeste o neco vic.

    to hul: vypni si optimize a kontrast se ti menit nebude a nez napises nejakou kravinu, tak si precti manual :-)

    obe instalace, jak CS2 tak CS3 lze mit najednou, v program files se vytvori adresar pro kazdou verzi zvlast

  • Karel Omes
    Karel Omes
    11.01.2008 15:21

    CS3 stažené ze stránek Adobe je plně stabilní, bez jediného výpadku....

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (20)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram