Test digitální zrcadlovky Samsung GX-10

Dnes se podíváme na další digitální zrcadlovku Samsung, kterou bude zatím nejnovější model této značky a sice GX-10. Uživatelskou recenzi i fotografie v plném rozlišení najdete v obvyklém redakčním testu.

Tělo – mechanické provedení a ovládání

1. Samsung GX-10 s objektivem 2. Zadní strana

Samsung GX-10 mě na první pohled a také dotyk velmi příjemně překvapil mechanickou konstrukcí a ergonomií. Jde o krásnou ukázku toho, že prakticky celoplastové tělo ještě nemusí automaticky znamenat, že musí působit uměle, nepříliš robustně a lacině. Je tomu právě naopak. Tělo je mohutné, robustní a zjevně dostatečně mechanicky odolné. Dobře padne i do větší dlaně a dobrý dojem je doplněn i na pohled neviditelnou „vychytávkou“, kterou je utěsnění proti dešti a prachu. Pokud se nepletu, tak GX-10 je první celoplastovou zrcadlovkou s touto úpravou – ta byla doposud doménou výhradně těl z hořčíkových slitin. To může do budoucna znamenat zajímavý vývojový trend, protože plastová těla jsou samozřejmě lehčí a především levnější než jejich celokovové protějšky. Vodě a prachu odolná těla se tak mohou stát podstatně dostupnějšími i pro běžné fotoamatéry.

3. Horní strana 4. Základní setový objektiv

Dobrá ergonomie těla není jen o držení, ale také o rozmístění ovládacích prvků. V tomto ohledu vsadili konstruktéři GX-10 na tradiční, až konzervativní, avšak léty důkladně prověřené schéma – vypínač u spouště, přední i zadní otočný volič expozičních hodnot, kontrolní LCD displej vpravo, otočný volič expozičních režimů vlevo – prostě klasika. Tlačítka i ostatní ovládací prvky jsou dostatečně velké, srozumitelně popsané a s jasně rozeznatelnou aretací či dorazem. Nepřehlédnutelný je také 2,5“ LCD monitor na zadní stěně aparátu, který disponuje rozlišením 210.000 pixelů. Také pohled do hledáčku je optimistický – je realizován poctivým pentaprizmatickým optickým hranolem a je příjemně velký a světlý. Zvětšení je 0,95× a zobrazuje přibližně 95% obrazového pole. Nechybí ani dioptrická korekce a stavový displej, zobrazující všechny podstatné informace s výjimkou citlivosti ISO.

5. Kovový bajonet 6. Ukázka designu ovládacího menu

Dobrou vychytávkou je senzor pro dálkové ovládání, který je nejen na přední, ale i na zadní stěně aparátu, což je velmi praktické pokud dálkový ovladač používáte místo kabelové spouště. Naopak mnoha uživatelům může chybět samostatné tlačítko pro vyvážení bílé a citlivosti ISO. Pro změnu těchto hodnot je nutno vstoupit do rychlého menu přes funkční tlačítko. Zajímavostí je samostatné tlačítko pro fotografování do formátu RAW, které ocení především ti, kteří tento formát používají jen občas u skutečně důležitých snímků.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Lenka Moravčík
    Lenka Moravčík
    19.06.2007 16:11

    ahoj poradíte mi medzi FujiFilm FinePix S6500 a Panasonic DMC-FZ8??? neviem si vybrať, podľa mňa má každý svoje klady aj zápory ďakujem

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    20.06.2007 06:49

    Lenka: Obratte se na meho redakcniho kolegu Petra Koritinu, ten je specialista na tuto tridu aparatu.

  • cc355
    cc355
    06.07.2007 16:18

    Ještě bych se zeptal, který z objektivů by byl pro tento foťák lepší. Pentax 16-45/4 nebo Sigma 17-70?? Srovnání těchto dvou objektivů jsem nikde nenašel.Děkuji za odpověď.:-)

  • Karel Mořický
    Karel Mořický
    31.07.2007 22:16

    Trváte pane Kupsa na informaci ve vaší recenzi,že se u objektivu Schneider-Kreuznach D-XENON 50-200mm f/4-5,6 přední člen otáčí, nebo je to z vaší strany chybná informace? Stanovisko šesti náhodně vybraných prodejců tohoto objektivu je jiné, neotáčí se.
    Předem děkuji za vysvětlení.

  • Ales Adamek
    Ales Adamek
    07.01.2008 21:38

    Zajímalo by mě z jakého důvodu je u snímku pro ISO 1600 uvedenještě snímek ISO 1600 + NR? Noise reduction ve fotoaparátech přece nemá vůbec nic společného s omezováním šumu vznikajícího vlivem vyšších ISO. Ta fukce je zde pro omezení HOT PIXELŮ, které se objevují na snímcích při dlouhých expozicích. NR funguje na principu druhé stejně dlouhé expozice se zavřenou záverkou, tzv. DARK FRAME a výsledek se potom od původního snímku odečte. Proto bych NR považoval logičtější zapnout u ISO 100, protože bude potřeba delší doba expozice. Potom věta auta článku "Pořízen byl právě nejvyšší citlivostí ISO 1600 a s vypnutou redukcí šumu, která však není nijak zvlášť účinná." je úplně mimo mísu.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (45)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram