Adobe Photoshop Lightroom

Fotografujete digitální zrcadlovkou do formátu RAW? Chyběl vám na písíčku program na úpravy a převod RAWů do běžně zpracovatelných formátů? Promítáte záběry přátelům? Umisťujete fotografie na web? Čtěte dále, představíme vám Adobe Photoshop Lightroom v první veřejné ostré verzi.

Představení programu

Adobe Photoshop Lightroom byl dlouho testován a zveřejňován v beta verzích, počátkem roku byla uvolněna první plná verze. Jak je u firmy Adobe zvykem, program je dostupný pro platformu Windows (starší verze než XP s nainstalovaným Service Pack 2 nejsou podporovány) i Mac (Mac OS X 10.4). V polovinjě května 2007 ho lze u českého distributora pořídit za 4885 Kč bez DPH.

Lightroom je program určený pro načítání fotografií z digitálních fotoaparátů a pevných disků, jejich prohlížení, katalogizaci, konverze, ale hlavně pro úpravy – a také pro jejich tisk a zhotovení spustitelné i webových prezentací.

Program je určený profesionálním (a jak uvádí firma Adobe, i amatérům, kteří to myslí s fotografováním vážně) fotografům, kteří fotografují převážně do RAWu, zpracovávají větší množství fotografií, potřebují mít kontrolu nad převodem, a potřebují vygenerovat nějakou prezentaci. Lightroom je především převodník, správce fotografií a generátor prezentací – k retuším a složitějším úpravám fotografií nadále zůstává určený Adobe PhotoShop.

Ligtroom si poradí s RAW formátem z digitálních zrcadlovek Canon, Nikon, FujiFilm, Konica Minolta, Leica, Olympus, Panasonic, Pentax a Sony a také s „univerzálním“ RAW – s DNG. Spolu s RAW soubory umí Lightroom načíst TIFF, JPG a PSD. Načtené snímky můžeme exportovat do JPG, TIF, PSD a DNG.

Ovládání

Vzhled programu je ve Windows nezvyklý a překvapivý, nicméně ovládání je jednoduché a intuitivní. Pracovní plocha je rozdělena do tří sloupců, vlevo a vpravo jsou panely nástrojů a uprostřed je galerie fotek. Ve spodní části je posuvná lišta náhledů z dané složky.

Klikneme-li na náhledový snímek, můžeme v kontextovém menu snímek otevřít v Exploreru, nastavit hodnocení, označit praporkem, označit rozlišovacími barvamim, přiřadit do rychlé kolekce, vytvořit virtuální kopii, přiřsadit jedno z přednastavení, vykopírovat nebo vložit metadata, natočit nebo odstranit z koekce/složky. Lze také vytvořit virtuální kopii snímku a na tu pak aplikovat jiné úpravy.

Palety nástrojů lze schovávat buď postupným ztmavením ve dvou krocích klávesou L, pomocí šipek na jejich vnějším okraji nebo klávesou F přepínutím do plnoobrazovkového režimu. Klávesa Tab skryje/zobrazí postranní panely nástrojů a kombinace Shift+Tab skryje/zobrazí všechny panely nástrojů.

S fotografiemi můžeme v Lightroom pracovat v pěti sekcích: Library, Develop, Slideshow, Print a Web. Postupně si je představíme podrobněji.

Library (Knihovna)

Do sekce Knihovna jsme přepnuti po startu programu. V levém dolním rohu pracovní plochy je tlačítko Import pro načítání snímků. Při načítání/importu snímků Ligtroom zobrazí náhledy a můžeme zadávat klíčová slova a specifický popisek pro pozdější snadnou filtraci a katalogizaci. Můžeme také hned aplikovat filtry a popř. vytvořit importovaným snímkům jednotná metadata (viz. následující dva obrázky). Adobe Lightroom je primárně editor a nikoliv správce digitálních fotografií, katalogizace tedy není nejdůležitější funcí, konkurenční programy nabízejí v tomto ohledu více.

Okno importu Tabulka pro vkládání metadat při importu snímků

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Tomáš  Starý
    Tomáš Starý
    15.05.2007 15:35

    Lightroom sam pri svem behu sezere tak kolem 500-800MB RAM, pokud v nem mate stovky fotografii RAW z nejakeho lepsiho fotaku, tak je to obrovske mnozstvi dat - tudiz neni divu, ze je to takovy zrout... Jinak vyborny nastroj pro prehlednou spravu velkeho mnozstvi fotek a nastroje pro upravu a vyvolavani RAWu jsou velmi dobre.
    Navic kdyz vezmu v potaz cenu, tak je to vyborny pomocnik, protoze Photoshop si vetsina lidi dovolit nemuze a navic ani neumi databazove zpracovavat a katalogizovat fotografie.

  • Martin Kozák
    Martin Kozák
    15.05.2007 16:22

    Tomáš: srovnání s Photoshopem, který je na úplně něco jiného, je trochu mimo.

  • Radik
    Radik
    15.05.2007 16:55

    Ja jsem z Lightroomu nadseny, asi protoze mi temer presne splnil tajna prani.

    Mnoho fotek vyresim zcela bez photoshopu a v kombinaci s photoshopem mam pokryte cele workflow.

    Kdybych to mel pojmout jako reakci na MK:
    1. rychost opravdu neni uzasna
    2. prave ovladani me nadchlo - klavesove zkratky bez shift/control, vsechno dulezite je poruce, mnoho vecma lze "tahat" ruznym zpusobem - tahani treba krivek primo ve fotce je celkem uzasne. Celkem pekne se da pracovat s jednou rukou na klavesnici a s druhou na mysi. Chce to obcas velky monitor. Na druhou stranu par "F" to spravi :)
    3. Pametova narocnost je velka, na druhou stranu 1G je dnes celkem bezne.
    4. Chybejici Crop mimo mi taky moc vadi. Skoro bych rekl ze je to pro me jeden z nejvetsich problemu.
    5. Retusovani neni rychle, na druhou stranu ma vyhodu v tom, ze funguje nezavisle na ostatnich upravach, coz me vadi v photoshopu. Retusovani a cervene oci jsou veci, ktere nebyly v betaverzi, takze typuju, ze jsou to funkce nejcerstvejsi a snad na nich zapracuji.

  • Jan Laták
    Jan Laták
    15.05.2007 17:40

    Lightroom je skvělý nástroj pro úpravu RAWu, hlavně mě vcelku nadchla možnost úprav saturace a křivek přímo ve fotce jen klepnutím a tahem myši. I výstup je vcelku nadprůměrný, chce si to jen zvyknout na ovládání, které má spoustu vychytávek a se kterými může mít zezačátku průměrný uživatel trochu problém. Když třeba lightroom srovnávám s Nikon Capture NX, tak po stránce ovládání Lightroom vede. Hardwarové nároky jsou ale opravdu krvavé. O svižné práci se nedá hovořit ani na značkovém počítači s gigabajtem RAM a s dvoujádrovým procesorem! Řekl bych, že tak 2 GB RAM jsou začátkem pro normální netrhavou práci! Také mě docela štve nemožnost rozhodit prostředí Lightroomu na dva monitory - obraz na jeden a korekční prvky na druhý - Nikon Capture tohle podporuje ve všech verzích. Stejně tak již zmiňvaná svižnost. Není žádným tajemstvím, že Lightroom je nástavba na Pixmatec RawShooter, který byl ale vcelku rychlý i na slabších počítačích a zvládal také slušnou řadu úprav. No, i přesto všechno ale nezbývá napsat, že Lightroom je na dobré cestě stát se vůbec nejlepším RAW editorem (ono jich také moc není), uvidíme, co přinese jeho další verze.

  • Jan Laták
    Jan Laták
    15.05.2007 17:47

    Jen dodatek - pokud máte to štěstí a čas (nebo ty peníze), doporučuji stejně zapomenout na Lightroom a raději investovat pár tisíc navíc (snadno se řekne, že?) do Photoshopu v nějaké novější verzi, protože Vám mimo pluginu CameraRAW, který má identické funkce jako Lightroom nabídne mnohem, ale mnohem víc ... :)

  • Martin Kozák
    Martin Kozák
    15.05.2007 17:54

    radik:
    ad 2/ co se týká toho ovládání, pokud stihnu zatáhnout za posuvník dřív, než se měněná položka zvýrazní, tak to nic nedělá. Klikám rychle :) a tohle mi vadí - spolu s pomalostí celkovou a pomalostí reakcí na všechny změny. Až tohle vychytají, budu nadšený, zatím nejsem :)

    Laták: no, nástavba na RawShoot, to je možná silné slovo. Spíš jen využívá jeho algoritmy úpravy/konverze rawů...

  • Martin Kozák
    Martin Kozák
    15.05.2007 17:57

    Photoshop je na třídění/konverzi víc jak pěti rawů naráz nepoužitelnej...

  • Fotograf 59
    Fotograf 59
    15.05.2007 18:47

    Mam dvoujadro a 2GB RAM a pomale je to "jen" pri zvetseni na 100%. Dokresleni detailu trva tak 3-4 sekundy. Uzasne odsumeni o kterem basnili v jednom casopise jsem teda nezaznamenal. Cestinu co jsem si stahnul nezobrazuje Metadata :o(
    A jak se dela hromadna uprava RAWu? Poradte.

  • Lukas Puchrik
    Lukas Puchrik
    15.05.2007 19:34

    zatim jsem LR jen zbezne projel, jedine co se mi libilo byla moznost michani kanalu pri prevodu na CB, jinak spis zapory, pomaly je oproti C1 az moc a ve photolifu vychvalovane doostreni je oproti C1 k nicemu. porad ale doufam ze to jen neumim pouzivat :D

  • abcdefg
    abcdefg
    15.05.2007 22:05

    všem uživatelům Nikonu doporučuji porovnat výstup z Lightroomu a Nikon Capture NX nebo Capture4 ve 100%.... detaily, který Lightroom díky jinak koncipovaný interpolační matici na výstupu nedostane, už přiostřováním nezachráníte, stejnětak jako je dost na hovno se buhvíjakdlouho štelovat s barvama, který z něj, stejně jako z CameraRawu, nevycházej přesně takový, jaký by měly bejt (neexistující podpora přesnýho barevnýho profilu snímacího zařízení, tudíž odchylky od normálu.... u určitých fotografiíí, pokud potřebujete přesný podání barev, to dost vadí)....

  • Jozef Doboš
    Jozef Doboš
    15.05.2007 23:55

    myslim, ze ostanem pri NX, ktoreho bodovy system je prevratny ;)

    (nehovoriac o peniazoch, ktore som zan vysolil)

  • Jozef Doboš
    Jozef Doboš
    15.05.2007 23:57

    tiez by som sa neurazil recenziu na nejaky z tych produktov na srandy s objektivmi.

    napr optics pro: http://www.dxo.com/intl/photo

  • Jiří Priban
    Jiří Priban
    16.05.2007 08:15

    LR používám zejména díky podpoře RAW z mého pentaxe, ne každý soft to umí. Dále se mi zamlouvá to, že stále zůstává zachován původní soubor a celou databázi lze zálohovat. Přijdu z focení, spustim konverzi PEF na DNG, provedu nezbytné upravy a náročnější upravy provedu v PS na kopii.

  • Jiří Priban
    Jiří Priban
    16.05.2007 08:18

    SP2 do XP není potřeba.
    Doufám, že do LR zabudují časem podporu pluginů PS.

  • Miroslav Buček cubas
    Miroslav Buček cubas
    16.05.2007 09:11

    nikde jsem nenasel jak odstranit sum, poradi nekdo?

  • Martin Zeman
    Martin Zeman
    16.05.2007 10:10

    Da se v Lightroomu zapnout zobrazni klasickeho stromu adresaru?

  • Radik
    Radik
    16.05.2007 10:51

    Martin Zeman: Neda. Fotografie je potreba nejprve naimportovat. Ale umi proacovat se soubory na libovolnem miste, nevnucuje zadne "svoje" umisteni. Bud je necha tam kde je nebo umoznuje vyberat kam je presunout a v jake strukture, coz se hodi treba pri stahovani z karty.

  • Radim Marek
    Radim Marek
    16.05.2007 14:26

    I pres zklamani z prvnich betaverzi, Lightroom je produkt na ktery jsem cekal. V kombinaci s Photoshop CS2/CS3 se jedna o vynikajici balik. Katalogizace, zakladni editace (orez, korekce expozice) v Lightroom zrychluje praci a nasledna editace v CS3 doda vse potrebne.

    Co se rychlosti tyce, myslim, ze 1GB RAM by kazdy mel uznat nedostacujici pro dlouhodobou praci. Na mem PC s 3GB RAM a Macu s 2GB je lightroom svizna i v kombinaci se soucasne bezicim CS3.

  • Jan Laták
    Jan Laták
    17.05.2007 12:23

    TO Martin Kozák: Pro třídění RAWu jde ve Photoshopu skvěle využít jeho součást - Prohlížeč Bridge - ve verzi CS3 nabízí i solidní katalogizaci nejen RAWu. Takže? :)

  • Pavol Gálik
    Pavol Gálik
    19.05.2007 20:50

    Ja by som mal jeden dotaz, takú menšiu otázku. . . Mám problém s kódovaním, ak si spravím flash webovú galériu, s tým že do nej chcem vložiť text, ktorý obsahuje diakritiku, tak mi nezobrazí niektoré písmená. . . čo s tým? dá sa niekde nastaviť kódovanie???

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (29)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram