18x optický zoom? U videokamer celkem běžná věc. U fotoaparátů donedávna neexistoval. I dnes je jen jeden zástupce. Je to krok správným směrem nebo je obrazová kvalita špatná? Podívejte se na živé snímky z fotoaparátu Olympus SP-550 UZ, který prošel naší redakcí a posuďte sami.

Tento fotoaparát má jedno (ne jediné) nej. 18× optický zoom má jediný aparát na trhu. A tím je právě Olympus SP-550. Pokud vás bude zajímat kompletní technická specifikace, naleznete ji na stránkách firmy Olympus.

Stručná charakteristika

Olympus SP-550 UltraZoom je kompaktní 7,1 Mpx (efektivně) fotoaparát s 18× optickým zoomem, stabilizací (čip), s LCD o rozlišení 230 000 bodů. Má cca 20MB interní paměť, která se po zaplnění karty bude jistě hodit. Veškeré funkce lze ovládat manuálně. Na našem trhu ho lze pořídit těsně pod 15 000,– Kč. (květen 2007).

Tělo a ovládání fotoaparátu

Horní strana Dolní strana

K dobrému držení napomáhají pryžové potahy důležitých částí těla. Ergonomii ovládání nelze vytknout nic a pokud ano, během několika dnů si zvyknete. Rozměry jsou 116×79×78 mm a hmotnost včetně 4×AA baterií je cca 480 gramů.

Levý bok (konektory) Pravý bok (karta)

LCD, hledáček a CCD

Zadní strana

2,5" LCD má rozlišení 230 tisíc bodů. Čitelnost a viditelnost displeje je výborná za prakticky všech běžných podmínek. Velmi dobrá je za přímého osvětlení i za šera.
Hledáček má dioptrickou korekci a je subjektivně velmi dobrý. Jeho technickou specifikaci výrobce neuvádí.
Čip má rozlišení 7,4 (7,1 efektivně) Mpx a to při velikosti 1/2,5" s maximálním rozlišením 3072×2304 (jpg, RAW) bodů (4:3).

Objektiv a ostření

Objektiv

Alfa a omega tohoto modelu – objektiv – je vlastní výroby 18× Olympus ED Lens. Má výbornou světelnost f/2,8 -f/4,5. Jeho rozsah v přepočtu ke kinofilmu je 28 mm – 504 mm. Je složen ze 14 čoček v 11 skupinách. Čtyři čočky jsou asférické, dvě ED a tím potlačují optické vady. Objektiv má na pevné (nevysouvající se) části vnitřní závit (48,4mm), takže připojení příslušenství je možné přes adaptér. Při maximálním ohnisku je značně vysunut (viz. foto). Stabilizovaný my měl být však podle firemních materiálů čip nikoliv objektiv.

Nejkratší ostřící vzdálenost v režimu makro je 10cm (W) resp. 1,2m (T) a v režimu supermakro pouhý 1cm. V tomto režimu je ohnisková vzdálenost pevně na cca 60mm (35mm ekv.). Subjektivně aparát ostřil dobře. K absolutní spokojenosti chyběla jen přesnost zaostření v supermakru, kde občas ostřil „jinam“. Za horších světelných podmínek (tělocvična) ostří aparát pomaleji, než ve dne v exteriéru, což je však standardní.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    11.05.2007 12:55

    Ad rychlost: nevím podle čeho soudíte, že je v rychlosti z UZ na tom nejhůře. Vždy jde o to za jakých podmínek a co chceme vyfotit. A protože nelze probrat všechny kombinace kontrastů a tvarů objektů, pak lze jen říci: tehdy a tehdy za těch a těch podmínek zaostří za tak a tak dlouho. Což jsou sice nějaká fakta, ale ne z reálné situace.

    SP550 je subjektivně někde mezi ostatními UZ, tedy zlatý střed. A většinu jsem držel reálně v ruce delší dobu.
    Navíc v HIsped režimu máte vyřešeno (neřeším otázku kvality snímku samotného), případně manuální ostření atp. Ano, existuje rychlejší aparát s 12x zoom, ale i pomalejší s 15x zoom (opět víceméně subjektivní konstatování, které nechci dokazovat).

    PS: moje zrcadlovka s relativně levným neUSM sklem často na krátkou vzdálenost při f=200-300mm nezaostří vůbec.

  • Stevo Durko
    Stevo Durko
    15.05.2007 09:03

    Pekná recenzia, už čakám len na Sony H7, prip H9. Kedy bude?

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    15.05.2007 21:41

    Jakmile bude volný. Mělo by to být velmi brzo.

  • Emil Kutěj 1
    Emil Kutěj 1
    28.05.2007 15:04

    Andrey: ani jsem ten článek nečetl a kouknul se do komentářů. Osmnáctinásobný zoom ti k ničemu nebude, protože v ruce to neudržíš. Tak si k foťáčku ještě přibalíš stativ ... Mám FZ50 a u 420mm mam sakra problémy to držet i u kratších časů.

  • Andrey 1
    Andrey 1
    28.05.2007 18:01

    ja som na 18x dokazal udrzat casy 1/15, 1/20
    Daj si samospust 2sec. nech eliminujes stlacenie spuste

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (19)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram