Přibližně před rokem jsme měli v redakci model fotoaparátu Panasonic FZ7. A nyní zde přinášíme recenzi jeho nástupce Panasonic DMC-FZ8. K jakým došlo změnám, zda pouze kosmetickým, nebo i nějakým podstatným, se dočtete v následujícím testu.

Testovací snímky 5

Originální snímek z RAWu Originální snímek v JPG
Originální snímek Originální snímek
Náhled Výřez (R)

Ostrost, aberace. Porovnání po převodu z RAWu a JPG snímku (první dva snímky).

Náhled Náhled
Výřezy Výřezy

Šum. Opět stojí za to si s původním RAWem „pohrát“ a z dat získat co nejlepší výsledky. Poslední čtyři výřezy vlevo – originální kvalitnější jpg (nelze s RAWem), originální jpg uložený společně s RAWem, dva různé převody z téhož RAWu.

A na závěr jedno naše malé moře složené z pěti snímků. Jednotlivé snímky vznikly převodem z RAWu. K dispozici je poze „silně zmenšená“ verze.

Panorama

Závěr

FZ8 podle mého názoru napravil drobné nedostatky FZ7 a ztratil jen ISO 80 a zvýraznění přepalů. Za reálnou cenu těsně nad deset tisíc korun je tento aparát v některých ohledech velmi zajímavý. Z fotografického hlediska po jistém „zácviku“ zaujme především RAW formát a pak i dostupnost SW pro jeho zpracování, který je dodáván s FZ8 zdarma.Vzhledem k 52 mm závitu na adaptéru, který je součástí balení, lze navíc jeho možnosti rozšířit použitím cenově dostupných filtrů a s pomocí redukce (52/55) lze použít i originální předsádky. Kvalita fotografií je velmi dobrá, pouze v extrémních případech se projevují neduhy ultrazoomového objektivu. Nicméně závěr si můžete ze snímků udělat sami. V současnosti se dá aparát zakoupit za cenu kolem 10 200,– Kč (duben 2007).

Klady Zápory
objektiv reálná rychlost přenosu dat mezi fotoaparátem a PC
RAW formát nutnost dokoupení redukce pro originální předsádky
stabilizátor obrazu chybí zvýraznění přepalů (které FZ7 měla)
dlouhá výdrž baterie
kvalitní EVF

Děkuji firmě Panasonic za zapůjčení fotoaparátu Panasonic DMC-FZ8 k redakčnímu testu.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Čozek
    Čozek
    31.05.2007 01:16

    vaham mezi timhle a Sony H5.Muzete nekdo poradit?

  • Miroslav Umlauf
    Miroslav Umlauf
    06.06.2007 03:34

    Taky jsem dlouho váhal mezi Sony H5, Olympusem FZ50 a tímto kouskem. Olympus FZ50 je dražší (a těžší) a z toho co jsem si přečetl pro mě osobně nedává nic víc - v recenzích co jsem četl vycházel i obecně zhruba nastejno s FZ8. Proto jsem ho relativně rychle (po 2 dnech) vyloučil. S FZ8 a Sony H5 to bylo na mnohem delší trať, cenově jsou srovnatelné - H5 i FZ8 nyní nejlevněji okolo 9000. Po podrobném prostudování rozsáhlých recenzí na dpreview.com a mnoha dalších (mimo jiné i zde), shlédnutí fotek jsem se pro nerozhodnost vrátil k technickým parametrům. FZ8 je téměř 2x lehčí než Sony H5, podle testů má údajně o něco lepší optiku, zapisuje na SD, SDHC a MMC. Naproti tomu má problém s šumem - ano při ISO 400 a dál je to na fotkách hodně znát, ale z druhé strany, u kterého foťáku v této cenové kategorii ne? V porovnání na dpreview.com se mi individuálně jeví lepší H5 - doporučuji si tam prohlédnout detaily fotek, jsou pěkně vedle sebe. Nicméně je tam také uvedeno, že je možné s FZ8 nechat plavat JPEG, fotit na RAW a s šumem si pak hrát osobně, což u Sony nelze. Závěrem tedy můžu říct pouze to, že pro mě o fous vyhrál FZ8 nad H5 díky pár drobnostem a nakonec i taková blbost, že se mi designově prostě více líbí. Doporučit ale můžu s klidným svědomím oba, rozhodnutí je jen na Vás :-).

  • Miroslav Umlauf
    Miroslav Umlauf
    06.06.2007 04:18

    Velice se omlouvám, celou dobu jsem psal Olympus, ale myslel jsem tím samozřejmě Panasonic. Ach jo už jsem z toho týdenního kolotoče zblbnul :-).

  • Lenka Moravčík
    Lenka Moravčík
    15.06.2007 23:48

    ahoj poradíte mi medzi FujiFilm FinePix S6500 a Panasonic DMC-FZ8??? neviem si vybrať, podľa mňa má každý svoje klady aj zápory ďakujem

  • Felky
    Felky
    21.06.2007 18:19

    Rozhodně FZ-8. Má Leica optiku, to myslím hovoří za vše. Navíc šel teď dost dolů, tady ho maj v zajímavý akci: http://www.extraceny.cz/index.php?search_text=fz8&katalog=search&jazyk=cs&id=2&search_sekce=all
    Fuji je poslední dobou docela pozadu nejen v polozrcadlovkách.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (18)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram