Fuji Film FinePix Z5 fd

Zanedlouho se na trhu objeví další kolibřík. Maličký, funkční aparát(ek) nadchne svým vzhledem, zvláště pak v barvě, ve které jsme jej měli k dispozici v redakci. FujiFilm FinePix Z5fd je plně automatický aparát jen se základními manuálními volbami. Má několik velmi zajímavých funkcí. O nich se zmíní i náš test, ke kterému nám jej zapůjčila firma FujiFilm.

Úvod

FinePix Z5 S odkrytým objektivem

Fotoaparát FinePix Z5fd nám zapůjčila firma FujiFilm. Součástí balení není žádná karta, neboť je k dispozici interní paměť o velikosti cca 26 MB. Dostanete také potřebné kabely a další běžné příslušenství (manuál a CD jsem k dispozici neměl, protože se jednalo o ještě „horký“ vzorek). Lze dokoupit IR ovládání.

Tělo a ovládání fotoaparátu

Hmotnost 148g Horní strana

FinePix Z5fd je z rodiny velmi malých digitálních šperků. Základem je (patrně) celokovové tělo bez jakýchkoliv výčnělků a to včetně objektivu, protože se jedná o již tradiční „nevysouvací“ objektiv s periskopickým uložením. Fotoaparát má rozměry cca 93 mm x 55 mm x 20 mm a hmotnost cca 148 g včetně baterie. Existuje ve třech barevných variantách – malinově červené, mocca hnědé a stříbrné.

Pravá strana - IR port

Fotoaparát se zapíná posunutím krytu na přední straně přístroje.. Na horní stěně je spoušť, mikrofon, přepínač mezi snímáním videa a focením a především tlačítko zapnutí režimu Face detection – detekce tváře. Na zadní stěně je vyjma LCD i kolébkové tlačítko zoomu, tlačítko pro volbu množství zobrazených informací, tlačítko MENU. Vzhledem k cílové skupině uživatelů (spíše uživatelek) zde nebudu popisovat funkce do posledního bodu. Pouze konstatuji, že ovládat fotoaparát se naučí každý. Jen si kupte pro pár prvních dnů nějaký vhodný prostředek na čištění objektivů. Jistě si na něj váš prst sáhne.

Dolní strana Levá strana

Objektiv, ostření a CCD čidlo

V levém horním rohu, je objektiv Fujinon 3× opt. zoom se světelností f/3,5 – f/4,2 s trojná­sobným optickým zoomem 36 – 108 mm (ekvivalent) kinofilmu. Maximální clona je (pravděpodobně) f/8 (wide), f/9(tele). Čidlem je 1/2,5” Super CCD HR se 6,3 Mpx (efektivně). Citlivost je Auto, 100, 200, 400, 800, a 1600. Přisvětlení AF nenajdete, aparát jej nemá. Tady pozor – v menu se taková položka na první pohled nachází, jde však o zapnutí/vypnutí svícení loga Z5 na přední stěně při zapnutí aparátu. Aparát však ostří velmi dobře i za špatných světelných podmínek. Tady reklamní materiály rozhodně nijak nenadhodnocují. Šum aparátu mě mírně zklamal, jsem od Fuji zvyklý vidět podstatně lepší výsledky. Jsou pouze průměrné. Nejkratší ostřící vzdálenost je cca 8cm.

LCD displej

Zadní strana

LCD má úhlopříčku o velikosti 2,5" (6,2 cm). Byl dobře čitelný i za přímého osvětlení i za špatných světelných podmínek (dnes již standard). Displej je tvořen 230 000 pixely.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram