Jak čistit fotoaparát

Hygiena je důležitá nejenom pro člověka. Někde však přílišná snaha může škodit. Na treku v Himálaji se určitě nedoporučuje přílišné mytí, zejména sprchování v improvizovaných podmínkách. Ve vysokých nadmořských výškách se jen velmi těžko zbavujete např. zánětu nosohltanu. Podobné je to např. s čistěním zrcátka u vaší zrcadkovky. Jsou ale věci, kde čistota je velmi důležitá. Přečtěte si vyzkoušené rady autora článku.

Běžnými nečistotami jsou prach, jemný písek, mastnota z prstů, bláto, látky rozpuštěné ve vodě atd.. Při snaze získat co nejlepší snímek se jim prostě nelze vyhnout. Proto je nutné provést čas od času očistu. Zejména při používání fotoaparátů v extrémních podmínkách (déšť, stříkající bahno, vysoká vlhkost ) je třeba maximálně zkrátit dobu pobytu fotoaparátu mimo pouzdro. Jestliže pravidelně fotografujete v takových podmínkách, vyplatí se vám speciální fotopláštěnka s optickým sklem, kterou navlečete na fotoaparát. Takovéto kvalitní řešení od firmy EWA Marine však stojí kolem 2500 Kč. Jako nouzové řešení v dešti je možné použít igelitový pytel, ve kterém vystřihnete díru pro objektiv. Větší pytel je lepší. V případě, že chcete ostřit automatem, nesmíte přikrýt čidlo autofokusu popřípadě jeho pomocné světlo. Obecně však doporučuji ostřit v manuálu.

Objektivy

Na objektivech mám trvale nasazen UV filtr, který čistím následovně. Nejprve proudem vzduchu z trysky gumového balónku vyfoukám prach. Důležité je koupit si balónek větší, aby byl proud vzduchu dostatečný. Miniaturní balónek se mi neosvědčil. Otisky prstů odstraňuji krouživým pohybem hadříku z mikrovlákna (Hama, asi 120 Kč). Čistění tekutými prostředky se spíše vyhýbám. Když už není zbytí, doporučuji čistý lékařský líh (ne denaturovaný benzínem!). Výrobci jako Hama nebo Tenetal vyrábějí speciální čistící roztoky, které by rovněž měly být bezpečné.

Malé množství prachu na objektivu není až tak velká tragédie. Objektiv je zaostřen na mnohem delší vzdálenost. K poněkud většímu zhoršení kvality může dojít u makrosnímků velkých zvětšení, kde se proto doporučuje odšroubovat ochranný UV filtr. Prach, který nacházíte na fotografiích je většinou důsledkem nedostatečné kontroly v laboratoři. Je třeba na to upozornit a snímky nechat předělat. V některých minilabech mají běžně na podlaze koberec.

Zrcadlo

Asi většinu z nás dráždí vlákénka prachu usazená na zrcadle při pohledu do nitra fotoaparátu. Tento prach, který vidíte v hledáčku na negativu nebude! Dát se do čistění tohoto zrcadla Vás nesmí ani napadnout! Nanejvýš tak ještě z dálky zkusit ofouknout prach balónkem.Zrcadla jsou extrémně křehká. Vyrábějí se speciálními technologiemi napařování kovů.

Kontakty blesku

Špatný kontakt je velmi zrádný. Na jemné čistění lze použít v lihu namočený hadřík napíchnutý na špejli. Pokud je zřetelný korozní povlak, je lepší drsnější postup: tvrdá guma nebo jemné oškrabání šroubovákem. Vedle koroze může špatný kontakt zůsobit i nedostatečné doražení blesku do kolejí držáku.

Tělo fotoaparátu

Tělo přístroje stačí občas otřít hadříkem z mikrovláken a vyfoukat balónkem prach z míst, kde má tendenci ulpívat (např. kolem výklopného blesku). Mechanické přístroje vyžadují obvykle více preventivní údržby. Nebezpečné mohou být kousky filmu, které vznikají v místech, kde se perforace filmu stýká s ozubenými vodícími kolečky. Tyto kousky se mohou dostat do závěrky a vážně ji poškodit. Obecně dnešní elektronické závěrky, které umí např. 1/8000 s jsou velmi citlivé a lepší je se jich nedotýkat. U kompaktních fotoaparátů poškození závěrky neopatrnou manipulací příliš nehrozí. Tyto přístroje mají většinou centrální závěrky vestavěné do objektivu. Pokud nebudete několik měsíců fotoaparát používat, doporučuje se vyndat baterie a přístroj uzavřít do igelitového pytle. V případě, že chceme mít jistotu odstranění vlhkosti uvnitř přístroje, je dobré ho hermeticky uzavřeného igelitového pytle vložit pytlík se silikagelem. I když kameru delší dobu nepoužíváme, je vhodné jednou za měsíc vyzkoušet funkci závěrky a měření. Za normálního provozu se u starších mechanických přístrojů doporučuje kontrola v servisu jednou ročně, u moderních elektronických přístrojů uvádějí 3 – 4 roky. V případě, že se přístroj dostal do extrémních podmínek (prach, mořská vlhkost), je nutné odborné vyčistění a promazání v servisu. Obvzlášť doporučuji nechat zkontrolovat fotoaparát před důležitou cestou.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram