Test fotoaparátu Nikon Coolpix S10

Nikon Coolpix S10 je fotoaparát s 10x zoomem, optickou stabilizací a kapesnímy rozměry. Jeho konstrukce nenadchne každého. Jak je to však s tím nejdůležitějším, tedy s kvalitou snímků, se dozvíte v následujícím testu.

Stručná charakteristika

Nikon Coolpix S10

Nikon S10 je kompaktní kapesní 6Mpx fotoaparát s desetinásobným optickým zoomem. Jde o (pravděpodobně) druhý aparát na trhu této specifikace.V zá­kladním balení najdete fotoaparát, Li-ion baterii, nabíječku, řemínek na zavěšení na ruku, CD se softwarem a český tištěný manuál. Karta není součástí balení, protože aparát disponuje interní pamětí (cca 16 MB). Aparát je k dispozici již za cenu 9 490,– (prosinec 2006). Jde o plně automatický aparát se čtyřmi základními režimy. Scénické režimy, režim video, režim diktafonu a automatický režim fotografování. Měření expozice nelze vědomě ovlivnit ač manuál uvádí čtyři typy (Matrix, se zdůrazněným středem, bodové a dokonce bodové svázané s místem zaostření), pravděpodobně se používají v jednotlivých scénických režimech..

Tělo a ovládání fotoaparátu

Hmotnost

Aparát má rozměry cca 113×75×41 mm a hmotnost 254 gramů (včetně baterie a karty). Ovládání je velmi jednoduché. Aparát disponuje totiž pouze automatickým režimem, scénickými režimy, režimem video a funkcí diktafonu. Problematické se může zpočátku zdát držení – LCD zasahuje až pod dlaň, celkově je držení velmi neobvyklé. Ale zvyknete si. A po pár snímcích si na možnost otočení displeje vzhledem k ose objektivu zvyknete tak, že se bez ní již neobejdete.

Na „objektivu“ najdete blesk, pomocnou diodu AF, tlačítko zapnutí Stabilizace a tlačítko Vyhledání tváře. Vyhledání tváře má zajistit nalezení tváře ve scéně, její zaostření a celkovou optimalizaci snímku.

Na horní stěně najdete reproduktor, vypínač, spoušť a páčku zoomu. Zadní straně dominuje 2,5" LCD a řada tlačítek. Jejich funkce jsou jasné z obrázků. Vše je dobře ovladatelné, menu je zřetelně rozděleno na jednotlivé obrazovky, procházení je intuitivní.

Dolní strana Ovládací prvky

AV konektor je na pravé straně. Plastový stativový závit je ve středu dolní stěny. Je-li aparát na stativu, nelze jej „složit“. Pod krytkou baterie a SD karty bych uvítal pružinku.

Moje první dojmy byly velmi rozporuplné. Nicméně později jsem přijal filozofii ovládání za svou a kvalita snímků a přesnost expozice převážily jakékoliv negativní pocity.

LCD a CCD

Zadní strana

2,5" LCD má rozlišení 230 tisíc bodů. Protože je objektiv otočný bude poloha LCD vzhledem k vám skoro vždy optimální (při focení na výšku je to stejné jako u jiných aparátů). Jeho obraz je velmi dobrý za všech podmínek. CCD je 6,18 (6,0 efektivních) Mpx čip velikosti 1/2,5" s poměrem stran 4:3. Hledáčkem aparát nedisponuje.

Objektiv a ostření

Objektiv, ovládací prvky

Objektiv je 10× zoom s rozsahem 38 –380mm (35mm ekv.). „Kapesní“ velikosti fotoaparátu se dosahuje otáčením objektivu vzhledem k tělu. Objektiv je stabilizovaný. Jak přesně stabilizace pracuje se mi zjistit nepodařilo. V manuálu se uvádí, že je elektronická. Rozhodně pracuje špičkově. Objektiv je tvořen dvanácti čočkami v devíti skupinách. Světelnost je konstantní v celém rozsahu f/3,5. Což je mimořádně dobrá hodnota. Krytka objektivu je netypická, ale kromě jejího prvního nasazení (poměrně hrubou silou) je manipulace s ní praktická.

Nejmenší zaostřitelná vzdálenost je cca 4cm od objektivu (režim makro). V tomto režimu lze (standard u Nikonu) použít delší ohnisko – cca 80mm (35mm ekv.). Ostření je subjektivně pomalejší, avšak přesné.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • juhu
    juhu
    18.12.2006 16:38

    petrkor: ak testujete naozaj len tie vynikajuce aparaty, naco su dobre potom take recenzie? :) nestaci pravidelne aktualizovat zoznam 'vynikajucich' = odporucanych typov? Keby sucastou kazdej recenzie bolo porovnanie a zaverecne odporucanie v protiklade ku konkurencnym aparatom rovnakej kategorie, alebo aspon upozornenie na potencialnu vhodnu skupinu uzivatelov. (Typu: posprocessingom mozno ziskat kvalitne snimky, ale na obycajne P&S su vhodnejsie ine aparaty - to len namatkovo, napr. k nedavnej recenzii na obdobne 'vynikajuci' panasonic LX2 a pod). Proste nieco rukolapnejsie. Ak sa uspokojime s tym ze vsetky krabicky od urcitej ceny su 'skvele' a teda vlastne na jedno kopyto, recenzie stracaju zmysel - tolko moj nazor.

  • Dr. Balů Velitel osobní stráže a pivohospodář
    Dr. Balů Velitel osobní stráže a pivohospodář
    19.12.2006 09:17

    petrkor:
    když cituji z prezentace Nikonu:
    Pro člověka, který požaduje od fotoaparátu vše – styl, výkon a snadné ovládání – je COOLPIX S10 jasnou volbou, ať již se na něj díváte z kteréhokoli úhlu.
    Tak mi přijde, že výrobce v téhle třídě kompaktů hodně slevil.

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    19.12.2006 09:34

    V čem slevil? Tahle třída má aktuálně (pokud vím) dva zástupce. S10 a TZ1.

  • Juraj Macko
    Juraj Macko
    21.12.2006 07:46

    Ďakujem za recenziu Petře! Mnaželke som konečne vybral darček. Keďže mi včera dorazil, môžem s tvojimi závermi plne súhlasiť. Čo je podstatné - zmestí sa jej superzoom do kabelky, kamošky jej ho budú závidieť pretože má skvelý dizajn, a fotky sú celkom v pohode - a o tom táto trieda fotoaparátov podľa mňa je :-))))
    A pekné sviatky!

  • Lukáš  Čarek
    Lukáš Čarek
    24.12.2006 13:09

    Já myslím, že Nikon toto udělal záměrně, tím že nabízí zrcadlovky za nějakejch 15 000,- tak není na škodu udělat foťák "pro manželku", půjčte přítelkyni která je zvyklá na kompakt zrcadlo nebo EVF a uvidíte co z toho poleze, rovněžtak na vás bude koukat, když jí povíte že se musí křenit jedním okem do hledáčku
    A hlavně spousta výrobců si s uvedením nového modelu záměrně lehce pokazí reputaci, aby si ji za rok mohli opět obnovit s novým modelem, nebo z důvodu aby novým fotoaparátem nezazdili model vyšší třídy.
    Co se týče recenze tak o fotoaparátu si uděláte obrázek sami toto je jen pro jednodušší rozhodování, a co je důležité jsou tu fotky !!!! takže i kdyby tu bylo napsáno fotí to líp než D200 tak se můžete podívat na fotky, a udělat si názory svoje. Pak ho koupíte a pokud to nebude mít nějakou nectnost jako špatný AF při horších podmínkách tak s ním budete spokojeni. Taky jsem toto několikrát řešil a vždy to dopadlo jak jsem napsal.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (14)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram