Test digitální zrcadlovky Nikon D40

Fotografujete kompaktním fotoaparátem, uvažujete o přechodu na plnohodnotnou digitální zrcadlovku a hledáte skutečně levný model s jednoduchým ovládáním a bez kompromisu v obrazové kvalitě? Tak právě vám je určen nejnovější model značky Nikon s označením D40, na který se podíváme v obvyklém redakčním testu.

Tělo – mechanické provedení, ovládání a základní funkce

1. Aparát Nikon D40 2. Horní část D40

Tělo aparátu je možno zvolit v černém nebo stříbrném provedení a je celoplastové. Je také na Nikon poměrně malé a také lehké – 475 gramů bez baterie. Přesto však, stejně jako všechny digitální zrcadlovky Nikon, působí poměrně robustním dojmem, protože použité plasty jsou kvalitní a dostatečně silné. Kovové jsou samozřejmě všechny důležité spojovací části, jako bajonet objektivu, stativový závit a botka blesku. I přes menší rozměry 126×64×94mm má aparát již tradičně vynikající ergonomii a docela dobře padne i do větší dlaně. Nadšeni však budou spíše uživatelé s menší rukou a také ženy, kterým často připadaly i modely D70s nebo D50 příliš velké a těžké.

3. Pravá strana D40 4. Levá strana D40

Zmenšení rozměrů aparátu bylo umožněno především vynecháním stavového LCD displeje na horní straně aparátu (viz ukázkový snímek č.2) a, podobně jako u konkurentů z dílny Canon a Sony, přenesením jeho funkce na LCD monitor na zadní straně aparátu. Toto řešení má řadu zastánců i odpůrců, zkusme se proto podívat na výhody i nedostatky tohoto řešení. Výhodou je možnost zmenšení, zlevnění a odlehčení celého přístroje. Další nezanedbatelnou výhodou je přehledné a dostatečně velké zobrazení úplně všech nastavení fotoaparátu, například i aktuálně zvolené citlivosti ISO. Při zhoršených světelných podmínkách nebo nočním fotografování není nutné aktivovat podsvícení. Naopak nevýhodou tohoto řešení je především zvýšená spotřeba energie a také nutnost otáčení aparátu při kontrole nastavených údajů. Při nočním fotografování také může dojít k nežádoucímu oslnění LCD monitorem. Samotný LCD monitor byl použit stejný jako u modelů D80 a D200, tedy 2,5“ s rozlišením 230.000 obrazových bodů a pozorovacím úhlem 170°.

5. Zadní stěna D40 6. Pohled do hledáčku
7. Nikon D40 s bleskem 8. Zobrazení nastavení aparátu

Vynecháním stavového LCD displeje se přesunul hlavní volič expozičních programů z obvyklé levé na pravou stranu aparátu. U křížového voliče přibylo potvrzovací tlačítko OK a nechybí ani tlačítko s programovatelnou funkcí. Samotná ovládací tlačítka jsou kulatá a o něco větší. Jinak zůstala koncepce celého aparátu podobná předchozím modelům. Oproti modelu D50 se zvětšil hledáček s dioptrickou korekcí, který nyní dosahuje zvětšení o hodnotě x0,8. Informace zobrazené v hledáčku najdete na ukázce č.6.
Zobrazení informací na LCD monitoru je přehledné a zobrazuje prakticky veškeré potřebné informace. Design tohoto zobrazení je možné uživatelsky změnit ve třech variantách. První základní verze připomíná jen zvětšený LCD displej. Druhá verze je grafická, která zobrazuje i samotné lamely clony, které se otvírají a zavírají podle nastavení aparátu. Také délka expozičního času se zobrazuje nejen číselně ale také graficky, jako sloupec obtočený kolem grafického zobrazení clony. Přepnutím do grafického zobrazení se mírně změní barevné provedení samotného menu aparátu. Poslední variantou je zobrazení připomínající základní plochu počítače, kde je volitelná tapeta, kterou lze nahradit vlastním snímkem. Ukázky jednotlivých možností viz ukázka č.8. Aparát sice není vybaven senzorem pro přiložení oka, ale lze uživatelsky nastavit, zda jsou hodnoty na LCD monitoru zobrazeny trvale, nebo jen po vyvolání tlačítkem hned vedle spouště. Samotné nastavení hodnot je pak realizováno pomocí dalšího tlačítka a následně již jen křížovým voličem s potvrzovacím tlačítkem, přičemž nastavenou hodnotu lze rychleji potvrdit i stiskem křížového voliče směrem vpravo. Aparát je sice vybaven senzorem pro změnu polohy snímání na šířku a na výšku a podle toho i automaticky otáčí pořízené fotografie, ale bohužel už neumí otočit zobrazení nastavení expozičních hodnot na LCD monitoru, jako to umí například zrcadlovky z dílny KonicaMinolta (Sony).

9. Změna nastavení ISO

Pro začínající uživatele, kterým je fotoaparát prvotně určen, je k dispozici i nápověda a to jak textová, tak i grafická v podobě fotografií, které zobrazují obvyklé situace, ve kterých je vhodné to které nastavení. Například při volbě citlivosti ISO či způsobu měření expozice jsou k jednotlivým volbám zobrazeny fotografie s konkrétní situací. Při volbě vyvážení bílé se zase ke každé volbě zobrazují snímky s ukázkami zabarvení fotografií dle použitého světla. Podobná názorná nápověda je doplněna třeba i k volbě způsobu snímání. Při nastavování korekcí expozice a korekce záblesku se zase na ukázce zobrazuje vliv nastavení na zesvětlení a ztmavení výsledné fotografie. Při nastavení velikosti nebo komprese snímků zase aparát předem ukáže datový objem snímků, které se při tomto nastavení budou ukládat na paměťovou kartu. Ukázky tohoto menu najdete na snímku č.9. Toto řešení je zatím na trhu neobvyklé. Je však velmi praktické a začátečníkům může opravdu výrazně pomoci a to možná podstatně více, než mnoho stran manuálu.
Mechanické provedení aparátu bych v dané kategorii celkově hodnotil jako tradičně zdařilé, skutečně robustní a s výbornou ergonomií. Také ovládání lze hodnotit mimořádně kladně a to nejen vzhledem ke koncepci a rozmístění ovládacích prvků ale i vzhledem k netradičnímu a velmi modernímu pojetí designu menu, které je pro cílovou skupinu začínajících uživatelů skutečným přínosem.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Jan Trkal
    Jan Trkal
    11.12.2006 22:58

    A co je na tom nejkrásnější, že Nikonu trvalo skoro 20 let, než okopírovali princip bajonetu Canon EOS ;-)

  • Fotograf 59
    Fotograf 59
    11.12.2006 23:49

    Mel bych dotaz ikdyz ohledne D80ky (v te diskuzi asi je uz mrtvo, tak proto pisu sem :o). V ACDSee v3.0 se mi po kliknuti na Properties nezobrazuji Metadata...ale u nekterych snimku, ktere maji ISO 1000, 1250 nebo 1600 se Metadata zobrazuji. Nevite jak na to aby se zobrazovala u kazdeho snimku? Diky

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    12.12.2006 08:15

    Jesus: To opravdu nevim, program ACDSee nepouzivam. Pokud ale potrebujes presna expozicni data, tak staci pouzit Nikon View nebo Nikon Picture Project, ktere jsou zdarma ....

  • xstefi
    xstefi
    12.12.2006 09:21

    2 blondyn: Ken Rockwell prave D40 docela chvali, si prectete jeho 5 duvodu...

  • Borievky
    Borievky
    12.12.2006 09:31

    páni, evidentne nie sme cieľovou skupinou tejto mašinky. je určená tým, ktorí plánujú kúpiť lepsi kompakt ale zrazu ejha, preco nie uz rovnako drahu zrkadlovku ze? to je cielova skupina pre d40. nie pre ludi ( napr. ty jozo dobos) co mate d200 chapes? teba kompatibilita d40 nemusi trapit. a myslim ze ani tych co si ju kupia trapit nebude.
    za dalsie. nemyslite ze vyroba takychto lacnych tiel je zaroven aj cesta ako postupne tlacit dole cenu aj drahsich? podla mna to klesanie cien urychli urcite...
    takze d40? nie je urcena mne, neriesim ju. tak isto ako aj nikon za 200 tisic neriesim. tiez nie je pre mna.
    myslim ze pre danu triedu uzivatelov bude plne postacujuca.

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    12.12.2006 09:42

    borievky: Pekne jsi to vystihl a mohu jen souhlasit. Snad jen dodam, ze ani nejdrazsi Nikon nestoji 200.000 Kc. Nejdrazsi je D2Xs, ktery stoji cca 130.000 Kc .... ;o))

  • iggy
    iggy
    12.12.2006 09:59

    Kapsa: 200000Kcs sa nerovná 200000SK ;)
    Borievky: Pochybujem,ze tym,ze poklesnu ceny lacnych "vykastrovaných" tiel klesne cena profesionalnych...ba naopak,tu prave vidis trend,ze ked chces nieco naviac,priplat si. Na cenu bude mat skorej vplyv "poptávka" po tých fotakoch teda sucasný trend,ked si kazdý chce kupit rovno "vykastrované" zrkadlo :))

  • Pajik77
    Pajik77
    12.12.2006 11:36

    Co mě trochu zarazilo je že už jsem tento fotoaparát viděl normálně v prodejně. Nějak na to nejsem u Nikonu zvyklý :-))

  • Koala Širokoúhelnický ministr bez portfeje
    Koala Širokoúhelnický ministr bez portfeje
    12.12.2006 12:32

    "Za všechny bych jmenoval alespoň nový makroobjektiv AF-S VR Nikkor 105mm/f 2,8 G ED, který najdete na ukázce č.26. Unikátní je svou velmi moderní konstrukcí a jako první makroobjektiv na světě je vybaven nejen ultrazvukovým motorem ostření SWM ale také stabilizátorem obrazu VR druhé generace".

    No vzato doslova..SWM jako první na světě tohle sklo možná má..,ale HSM má již makro Sigma 180/3,5..a to již několik let..

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    12.12.2006 13:04

    Koala: Mysleno tak, ze jako prvni na svete ma SWM v kombinaci se stabilizatorem. Makroobjektivu s ultrazvukovym motorem je vic ale ani jeden nema stabilizator a uz vubec ne oboji .... ;o)

  • rendolf
    rendolf
    13.12.2006 17:37

    Jak dlouho podle vás ještě vydrží D50 na trhu?? Diky

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    13.12.2006 17:41

    Pompis: To se da tezko odhadnout ale osobne bych tipnul tak 2 - 3 mesice ....

  • Koala Širokoúhelnický ministr bez portfeje
    Koala Širokoúhelnický ministr bez portfeje
    14.12.2006 12:23

    Hmm..to ta D50 vydržela na trhu opravdu dlouho...to muselo být velmi strategicky "promyšlené"..
    Jen jsem zvědav,jak brzo se o ní zase dočtu že je to "legendární Nikon"..

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    14.12.2006 17:20

    Koala: Ja myslim, ze D50 byla na trhu primerene tomu, jak dlouho dnesni D-SLR na trhu vydrzi. A jako legendarni Nikon bych oznacil D70, ktere se prodal rekordni pocet kusu ....

  • Koala Širokoúhelnický ministr bez portfeje
    Koala Širokoúhelnický ministr bez portfeje
    15.12.2006 09:58

    Kapsa:

    Jenže D70 se prodal rekordní počet kusů pouze z jediného důvodu...hádej ze kterého?
    Cca ze stejného,jako že Š105 je legendární auto..,také se ho prodalo nejvíce kusů..,protože jiné v ČR prostě nebylo..
    Uživatel Nikon systému pokud nechtěl přejít na jinou značku prostě neměl jinou volbu než D70..(za relativně přiměřené peníze).
    Když bude ve městě jediné pekařství,pak bude také logicky "nejlepší":-) (ovšem nejhorší zároveň:-)

  • Jaro G.
    Jaro G.
    15.12.2006 10:56

    Tak mám pocit, že 2/3 komentárov sa absolútne netýkajú zrkadlovky D40. Napríklad ja, ako začiatočník, ju pre svoj prechod z kompaktu považujem za rozumnú voľbu. Osobne počkám dva-tri mesiace, kým trošku nespadne cena. Mal som v úmysle kúpiť c.400D, ale kvalita jeho seťáku je rovnaká, alebo nižšia, no a v kvalite obrazu (CCD/CMOS)ja určite rozdiel do velikosti A4 nespoznám. Čo však spoznám určite, je cena :-) Tak dobré svetlo všetkým

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    15.12.2006 13:27

    Koala: Ale ja nemyslel rekord v ramci Nikonu ale celkove .... ;o)

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    15.12.2006 13:29

    Jaro: S tim mohu jen souhlasit ....

  • daff01
    daff01
    24.01.2007 12:59

    Kapsa: Recenze dobrá jako vždy, jen taková drobnost:

    "Maximální rychlost sériového snímání je pak cca 2,5 snímku za vteřinu a to časy 1/4000 až 30 vteřin,..."

    Nejde přece fotit rychlostí 2,5 fps rychlostí závěrky 30 vteřin (obecně pak rychlostí závěrky nižší než 1/2,5 sec., teoreticky)

  • Jaro G.
    Jaro G.
    24.04.2007 21:54

    ...uz ho vlastim a som spokojny, moja dcera krajsie fotky este nemala :-)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (63)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram