Test digitální zrcadlovky Nikon D40

Fotografujete kompaktním fotoaparátem, uvažujete o přechodu na plnohodnotnou digitální zrcadlovku a hledáte skutečně levný model s jednoduchým ovládáním a bez kompromisu v obrazové kvalitě? Tak právě vám je určen nejnovější model značky Nikon s označením D40, na který se podíváme v obvyklém redakčním testu.

Další funkce aparátu

22. Ukázka funkce D-lighting 23.  Funkce digitálních filtrů
24. Funkce tónování snímků 25. Menu elektronického podpisu

Fotoaparát Nikon D40 je vybaven novým modulem pro automatické ostření. Zjevným záměrem výrobce bylo snížit cenu přístroje a proto je vybaven pouhými třemi zaostřovacími body. Ty však jsou dostatečně roztaženy do šířky a dobře tak pokrývají obrazové pole. Také jejich funkčnost je spolehlivá a bezproblémová i při zhoršených světelných podmínkách. Navíc je k dispozici i pomocný paprsek, který se v nepříznivých podmínkách automaticky aktivuje. Vzhledem k faktu, že aparát využívá pouze objektivy SWM, je ostření velmi rychlé, přesné a bezhlučné. Použití výhradně objektivů s SWM také výrazně snižuje spotřebu energie z baterií, čímž se dostatečně kompenzuje zvýšená spotřeba daná častějším použitím LCD monitoru. V případě nutnosti úspory energie se navíc dá LCD monitor vypnout a díky výbornému umístění hlavního vypínače u spouště s okamžitým startem stačí na proces zapnutí, expozice a vypnutí někdy i jen 2 až 3 vteřiny. Maximální rychlost sériového snímání je pak cca 2,5 snímku za vteřinu a to časy 1/4000 až 30 vteřin, Zvolit lze také trvale otevřenou závěrku. Synchronizační čas pro blesk je pak 1/500s. Snímat lze po jednotlivých snímcích nebo kontinuálně. Při kontinuálním režimu snímání lze volit ostření, kdy se zaostří při prvním snímku a zaostření je až do puštění spouště blokováno nebo lze zvolit režim průběžného zaostřování. Novinkou je také automatický režim, který sám rozezná, zda se fotografovaný motiv pohybuje či nikoli a podle toho použije vhodný režim ostření.

26. Makroobjektiv AF-S VR 27. Sluneční clona a měkké pouzdro

Na otočném voliči najdeme všechny obvyklé režimy od plné automatiky, přes motivové programy a režimy předvolby času nebo clony až po plně manuální režim. Nechybí ani možnost korekce expozice vyvedená do samostatných tlačítek a to odděleně pro expozici samotnou (v rozsahu ±5 EV) a pro korekci záblesku. Najdeme zde i tlačítko pro zablokování expozice, které je možné nastavit v různých kombinacích s blokováním ostření. Mnohem zajímavější je implantovaná funkce D-lighting (někdy také označovaná jako tzv. digitální blesk), která ve třech krocích umožňuje prosvětlování velmi tmavých partií snímku. Praktickou ukázku najdete na snímku č.22. Upravený snímek se pak ukládá zvlášť a originál tak zůstává nezměněn. Další zajímavou funkcí je možnost použití digitálních filtrů, které imitují použití oteplujícího nebo Sky filtru. Barevné tónování prakticky do jakéhokoli odstínu lze provádět pomocí posunu kurzoru v barevném spektru. Ukázku najdete na snímku č.23 a menu jeho použití na č.25. Snímky lze přímo v aparátu zmenšovat nebo převádět do černobílé, přičemž lze tyto snímky tónovat i do sépiového či cyanotype odstínu s volitelným stupněm intenzity zabarvení. Praktická ukázka je na snímku č.24. Velmi zajímavá je také funkce elektronického podpisu snímku, kdy lze do exifu uložit až 36 znaků – viz ukázka č.25. Jednou z nejzajímavějších funkcí je pak automatická volba citlivosti ISO. Zde aparátu zadáme, v jakém rozsahu může citlivost ISO zvyšovat a také jaký expoziční čas považujeme za kritický a od kterého aparát začne citlivost zvyšovat, pro jeho zkrácení. Například zadáme, že aparát může používat citlivosti 200–800 ISO a kritický čas 1/30 vteřiny. Jakmile by expoziční automatika vyhodnotila situaci tak, že vzhledem k ostatním nastavením (především v oblíbeném režimu předvolby clony) by expoziční čas byl delší jak 1/30, tak začne automaticky zvyšovat citlivost v povoleném rozsahu tak, aby k prodloužení času nedošlo. Teprve až v případě, že by nestačila ani maximální povolená hranice citlivosti, aparát použije tuto maximální povolenou citlivost a následně i prodlužovat expoziční čas. Při prohlížení snímků na LCD monitoru je pak citlivost ISO zobrazena červeně, jestliže byla automaticky navýšena automatikou aparátu. Tato funkce se mi velmi osvědčila a je skutečně praktická zejména v situacích, kdy fotografujeme rychlé děje a není čas na manuální změnu citlivosti.

28. Blesk Nikon SB-400 29. Dálkové ovládání ML-L3
30. Li-ion baterie EN-EL9

Příslušenství, cena a závěr

K aparátu Nikon D40 je k dispozici také řada příslušenství. Jako první nás jistě napadnou již zmíněné objektivy. Za všechny bych jmenoval alespoň nový makroobjektiv AF-S VR Nikkor 105mm/f 2,8 G ED, který najdete na ukázce č.26. Unikátní je svou velmi moderní konstrukcí a jako první makroobjektiv na světě je vybaven nejen ultrazvukovým motorem ostření SWM ale také stabilizátorem obrazu VR druhé generace. Dále obsahuje čočky z ED skla a nejmodernější antireflexní vrstvy “Nano Crystal Coat“. Při ostření se přední část objektivu neotáčí ani nevysouvá. Dalším velmi oblíbeným příslušenstvím jsou výkonné externí blesky. Kromě špičkových modelů Nikon SB-600 a SB-800 je tu také nový blesk SB-400, jež byl uveden na trh současně právě s aparátem D40, pro který je prvotně určen. Jde o menší, kompaktní blesk ideálně vhodný právě pro začínající fotoamatéry. Jeho směrné číslo je 30 (pro ISO 200 a ohnisko 35mm), je napájen dvěma tužkovými AA bateriemi a jeho hmotnost je pouhých 127g. Zábleskovou hlavu lze vyklápět ve vertikálním směru, a přestože jde o nejlevnější model blesku Nikon je i on vybaven kovovou botkou pro nasazení na aparát. Z příslušenství musím zmínit ještě možnost použití IR bezdrátového dálkového ovládání ML-L3, kterým lze ovládat spoušť až na vzdálenost několika metrů.
Součástí dodávky aparátu je samozřejmě Li-ion baterie EN-EL9 s kapacitou 1000mAh a nabíječka. Její výdrž se mi zdála jako velmi slušná a to i přes častější využití LCD monitoru. V balení dále najdeme krytku těla, krytku botky blesku, gumovou očnici a krytku očnice, pěkný měkký popruh a USB kabel. Dále podrobný manuál a také zkrácený obrázkový návod a dvojici CD-ROM s prohlížečem Picture Project s možností základních úprav a cizojazyčné návody v PDF.
Současná (12/2006) doporučená prodejní cena aparátu pak byla dovozcem stanoven na 18.190 Kč včetně DPH za set s objektivem AF-S DX Nikkor 18–55mm/f 3,5–5,6 G ED II., reálná prodejní cena na pultech obchodů se však dá očekávat o poznání nižší. Za tuto velmi příznivou cenu je tak k dispozici plnohodnotná digitální zrcadlovka, která sice není vybavena vymoženostmi, které nabízejí někteří dražší konkurenti v podobě integrovaného čištění čipu nebo stabilizátoru obrazu, ale zato je skvěle ergonomicky řešena, je dostatečně robustní i odolná, má skvělé reakční časy, výbornou obrazovou kvalitu a nabídku především editačních funkcí a hlavně je dokonale uzpůsobena pro cílovou skupinu uživatelů, kterými jsou především začínající fotografové, nebo ti kteří uvažují o přechodu z kompaktních přístrojů na zrcadlovku.

Závěrem bych chtěl poděkovat českému zastoupení, firmě Nikon CZ s.r.o. za zapůjčení fotoaparátu. Na jejich webových stránkách najdete další, nejen technické informace. Zakoupené aparáty zde lze i zaregistrovat, což může být velmi užitečné při jejich ztrátě či krádeži. Značkový servis vám také v případě potřeby kdykoli a 10× zcela zdarma odborně vyčistí snímací čip.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Martin Nečas
    Martin Nečas
    25.04.2007 00:53

    zdravim, zajimalo by me, jestli je nutne poridit si k setovemu objektivu 18-55 nejakou redukci na filtry 52mm nebo se da pouzivat primo na objektivu? Diky.

  • adavid
    adavid
    15.07.2007 17:01

    Ty odkazy na ty dvě fotky jsou úplně pasé.
    Jsem vlastníkem D40 a vyfotím jak "hnusnou" tak perfektní fotku za "všech" podmínek.
    Není to jen o foťáku .o)

  • frou
    frou
    19.05.2008 18:06

    no .. jak začít .. dobrá volba pro někoho, kdo přechází z optických zrcadlovek, nevím, proč někteří řešíte motorky a absenci v těle (že tam nemůžete použít starší objektivy?? - vždyť přece byste si tento model ani nekoupili, stačí dát pár tisíc navíc a máte d80 :) -- pokud už chcete využívat objektivy, který samozřejmě máte, tak budete mít i těch pár korunek navíc přeci :) , zbytečná záležitost něco takovýho vytahovat, v tom nevidím problém, navíc těch objektivů je slušná řádka) Spíš to vidím tak, že někteří jen potřebují pomazat ego, tak proč na tomto přístroji, který má určení jasné a ani se tím netají. Dělá slušné fotky, pokaždý je to na fotografovi, co jsem viděl fota na některých vyšších zrcadlovkách, tak teda s pánembohem. Ať tu neplácám - vlastně d40 nemá nevýhody - a zvlášť pro lidi, kteří na ní začínají a prostě si to chtějí ošahat.

  • tereza hornackova
    tereza hornackova
    18.08.2008 20:29

    Ahojte lidičky.
    Mám otázku: hodi sa tento foták aj pre začiatočníka vo fotení so zrkadlovkou?
    Je tento prístroj zložitý na ovládanie?
    Dik moc za odpoved :)

  • PD 2
    PD 2
    31.10.2008 13:17

    Poraďte nekdo,rozhoduji se mezi panasonicem fz18 a mezi nikonem d40,nejspis bych u nikonu nechal objektivy ktere jsou k nemu a nekupoval bych nove,predem dekuji

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (63)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram