Malý průvodce - Rýchorský prales (Dvorský les)

Již jsme si zvykli na nádherné fotografie z mnoha koutů světa. Vždy nás nadchnou svou "neokoukaností" a kouzlem exotických dálek. To, že podobné snímky lze "vychodit" i kousek od místa, kde právě sedíte, se vám pokusí Martin Holek ukázat ve svých článcích. Třetí věnuje Rýchorskému pralesu.

Pár slov úvodem

V dnešním díle se podíváme místo, které by se Vám z dálky mohlo jevit jen jako obyčejný kus lesa a přitom jde o skutečný fotografický poklad! Rýchorský prales (Dvorský les) je součástí nejvýchodnější oblasti Krkonoš – Rýchor. Jedná se o velmi významnou přírodní rezervaci a proto hned na začátek považuji za důležité zmínit, že Váš pohyb v tomto území by měl být velmi obezřetný jednak kvůli strážcům KRNAPu, ale hlavně kvůli přírodním památkám (mnoho druhů chráněných rostlin). Tak dávejte pozor, kam šlapete! Samotný Rýchorský prales představuje nejcennější lokalitu celých Rýchor. Je typický zejména bizarními bučinami, kde stromy připomínají spíše keře. Pojďme se tedy podívat na toto místo podrobněji!

Jak se tam dostat?

Rýchorský prales se rozkládá na poměrně velké ploše v nejvyšší části Rýchor kolem vrchu Dvorský les (modře šrafovaná oblast). Do této oblasti vede velké množství turistických tras, ale já se zmíním jen o těch nejvýhodnějších pro fotovýlet.

Tou první je trasa ze Svobody nad Úpou (1). Tam se dostanete po silnici č. 296 z Trutnova. Auto můžete bez problémů zaparkovat bezplatně přímo v obci. Poté se musíte dostat na vlakové a autobusové nádraží, odkud se vydáte po žluté turistické značce. Ta hned začíná mezi domy stoupat kolem blízkého Kravího vrchu. Ten po žluté značce obejdete na horskou louku s asfaltovou cestou a rozcestím (2). Pokračovat budete opět po žluté značce až dokud se nedostanete do malého údolí na rozcestí s modrou značkou (3). Zde se už nacházíte na samém prahu Rýchorského pralesa.

Druhou variantou je trasa od pevnosti Stachelberg nad obcí Babí (4). Sem se dostanete opět od Trutnova, ale tentokrát po silnici č. 300 směrem na Žacléř. Z Trutnova pojedete po silnici do kopce až na vrchol stoupání, kde můžete zaparkovat auto. Jediná turistická značka, na kterou zde narazíte je červená. Po ní se dáte směrem na Rýchory až dokud nedojdete na rozcestí se žlutou značkou těsně pod vrchem Dvorský les (5). Zde se už opět nacházíte na hranici pralesa. Pojďme se tedy podívat na prales samotný!

Co zde najdete?

Samotný prales bychom mohli rozdělit na dvě pomyslné části. Tou hlavní a fotograficky nejzajímavější je blízká oblast kolem vrchu Dvorský les. Tou druhou je její okolí, která je ovšem v mnoha ohledech neméně zajímavá. Jelikož se jedná o les, je velmi těžké říci, kam přesně jít. V podstatě můžete chodit kdekoliv a vždy narazíte na nějakou zajímavost a je jedno, jestli se jedná o zajímavý strom, choroš, řopík (malý bunkr z dob 2. sv. války), kmen atd.

Nezapomeňte ovšem, že díky povaze pralesa je také velmi snadné se zde ztratit. Sám si pamatuji jedno podzimní dopoledne, kdy se mi po hodině podařilo vyfotit ten samý strom i přes moje přesvědčení, že jdu rovně. Proto by ve vaší výbavě rozhodně neměl chybět kompas (nejlépe busola) a dobrá mapa. A samozřejmostí také je, že byste si měli hlídat, kde se zhruba v pralese nacházíte.

obr. 1

čas: 3,2 s clona: 20
ISO: 200
ohnisková vzdálenost: 18 mm (28,8 mm pro kinofilm)
filtry: polarizační

Zatím nejlepší strom, na který jsem v pralese narazil. Zde jsem se pokusil využít větru a použil jsem delší čas závěrky. Ten rozmaže ve větru listy, které pak dávají snímku zvláštní náladu.

obr. 2

čas: 4 s
clona: 20
ISO: 200
ohnisková vzdálenost: 18 mm (28,8 mm pro kinofilm)
filtry: polarizační

Při focení toho snímku jsem měl štěstí na skutečně hustou mlhu. Při ní není problém „vytáhnout“ ze snímku hlavní motiv, zatímco zbytek stromů se takřka ztratí v mlze.

Jednoznačně největším lákadlem Rýchorského pralesa jsou bizardní buky, které zde naleznete na mnoha místech. Tyto stromy byly v průběhu růstu vystaveny drsným klimatickým podmínkám (mnohé rostou ve výšce 1000 m. n. m. i výše) i vlivu člověka. V minulosti byl na Rýchorách velmi rozšířen chov skotu, který na mladých bucích okusoval výhonky a tak je deformoval. Postupem času se vyvinuly dva hlavní typy stromů. Tím prvním jsou masivní stromy se silným kmenem a mohutnými větvemi (obr. 1). Druhým typem jsou buky, které svým vzhledem vůbec nepřipomínají stromy, ale keře (obr. 2). Připočtete-li hustou krkonošskou mlhu, získáte úžasnou scenérii, která nenechá závěrky Vašich aparátů v klidu!

obr. 3

čas: 1,6 s
clona: 18
ISO: 200
chnisková vzdálenost: 18 mm (28,8 mm pro kinofilm)
filtry: polarizační

Díky malému zastoupení korun stromů v kompozici místy vůbec není nutné vytahovat přechodové filtry, protože díky rozptýlenému světlu se obejdete i bez nich. 

obr. 4

čas: 2,5 s
clona: 16
ISO: 200
ohnisková vzdálenost: 18 mm (28,8 mm pro kinofilm)
filtry: polarizační, Cokin 121S

Padlý kmen stromu může velmi zlepšit celkovou perspektivu fotky. Celou scénu navíc výborně doplňuje námraza v prvních zimních dnech, která kontrastuje s teplými odstíny listí na zemi. Zároveň jsem opět využil možnosti dlouhé expozice k rozmazání korun v pozadí. Na mírné ztmavení vrchní části jsem použil přechodový filtr Cokin 121S s měkkým přechodem. 

Kromě bizarních částí Rýchorský prales nabízí i jiné druhy bučin, které ale nejsou o nic méně fotograficky zajímavé. Za zmínku především stojí bučiny s vysokými štíhlými kmeny, mezi kterými nejednou najdete jakýsi průsek, který ale není ničím jiným, než starou zapomenutou cestou (obr. 3.). Další zajímavé oblasti nabízí níže položené části pralesa. Pro ně jsou mnohdy typické padlé kmeny s porosty chorošů (obr. 4). I těmto místům dodávají tu správnou atmosféru podzimní barvy s hustou mlhou. Po focení můžete využít služeb nedaleké Rýchorské boudy (6), ke které bez větších problémů s dobrou mapou a busolou trefíte. Bouda sice neposkytuje nijak luxusní služby, ale i ty rozhodně uvítáte po několikahodinovém focení v sychravém počasí.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    25.10.2006 10:34

    Dik za tip Martine, asi se tam pojedu kouknout ....

  • Fotograf 96
    Fotograf 96
    25.10.2006 11:18

    Pekny clanek a dalsi broucek do hlavy :)

  • Karel  Pagačík
    Karel Pagačík
    25.10.2006 11:53

    Ahoj,jedu tam 4.listopadu.Myslíš,že se dá na Rýchorské spát jednu noc?A pak je to lepší jak popisuješ z Úpy a nebo z Maršova od Slovanu,tam je to tuším dost do kopce.Pokud by si byl náhodou doma a měl volno nezlobil bych se :)

  • Topi Pigula 1
    Topi Pigula 1
    25.10.2006 12:33

    Několik let jsem na Rýchorské boudě pracoval a prales je fakt super. A musím říct, že jsou tam stromy, ktere jsou nejfocenější v republice. Znam je z kalendařů, pohlednic a dokonce jsem je poznal na tvych fotkach. Rychory jsou fotogenické v kterékoli roční době. Na boudě se dá spát i jednu noc stejně tak (a dle mého levněji) jako na Středisku ekologické výchovy v Horním Maršově, které je 2,5 km od Rýchorské boudu (žlutá značka, pořád do kopce). Do obou středisek je dobré nejprve zavolat.
    Topí Pigula

  • tomas.starik
    tomas.starik
    25.10.2006 13:41

    Martine vypada to dobre, jen se divam ze z Tebe uz je pomalu vic spisovatel nez fotograf ne? ;-) T. Starik

  • Jozef Doboš
    Jozef Doboš
    25.10.2006 19:37

    parada Martine, parada.

  • Jan Brzak
    Jan Brzak
    25.10.2006 20:42

    Myslim ze Martinovi patri velky dik za vsechny uvedene fotovylety ... pred tydnem jsem byl na Cernohorskem potoku... super ... az na to ze voda je studena - nechtic jsem se vykoupal :-)

  • Radim Spitzer
    Radim Spitzer
    26.10.2006 03:27

    pekne pocteni.
    Inspirativni fotografie.
    aHoj, R.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (13)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram