Malý průvodce - Rýchorský prales (Dvorský les)

Již jsme si zvykli na nádherné fotografie z mnoha koutů světa. Vždy nás nadchnou svou "neokoukaností" a kouzlem exotických dálek. To, že podobné snímky lze "vychodit" i kousek od místa, kde právě sedíte, se vám pokusí Martin Holek ukázat ve svých článcích. Třetí věnuje Rýchorskému pralesu.

Kdy a co s sebou?

Ať už navštívíte Rýchorský prales v jakémkoliv ročním období, neměla by v době Vašeho výletu chybět mlha (nebo nízká oblačnost), která je velikým plusem při focení. Díky ní můžete snadno „vytáhnout“ ústřední motiv v popředí, ale také zbytek scenérie díky ní dostane tu správnou atmosféru. Pokud bych měl doporučit některé z ročních období, na prvním místě bych jednoznačně vybral podzim. Podzimní barvy jsou zde skutečně nádherné a také větve částečně zbavené listí lépe vynikají. Zajímavým obdobím je zejména pak nástup zimy, kdy může být na pár hodin nebo dní celý prales pokrytý námrazou, která dodává snímkům jistou tajemnost (obr. 4). Pokud ale nejste zrovna fanoušky barevné fotografie, nezoufejte! Mlha v pralese je velmi vhodná i pro černobílou fotografii (obr. 5 a 6). Zde doporučuji použití modrého filtru (optického nebo v PC při převodu do BW), který má schopnost udělat mlhu na pohled hustší.

obr. 5 obr. 6

I přesto, že podzim je hlavní zdejší fotosezónou, za výlet stojí také ostatní roční období. Zmínil bych především zimu, ve které si přijdou na své zejména fotografové fotící černobíle. V této době totiž prales postrádá prakticky všechny barvy, nebo jsou tyto barvy velmi nevýrazné. Pokud se ale sem chcete vydat v zimě, neměly by ve Vaší výbavě chybět sněžnice. Sněhová pokrývka zde totiž dosahuje až dvou metrů a pohyb bez nich je v takovém terénu hotovým peklem. Dalším zajímavým ročním obdobím Rýchorského pralesa je jaro, kdy se začíná probouzet místní květena, kterou naleznete hlavně na paloučcích v severní části. Léto je asi nejméně zajímavým obdobím pro fotografovaní, ale při troše štěstí na tu správnou mlhu také najdete zajímavé scenérie.

A nyní něco k fotovýbavě! Ať už fotíte na film nebo digitálně, v Rýchorském pralese využijete celé spektrum objektivů od rybího oka po teleobjektivy. Záleží jen na Vás, jestli dáte přednost širokoúhlým záběrům, nebo detailům. Nicméně pár věcí by ve Vaší fotobrašně nemělo chybět. Tou první je, hlavně pokud fotíte barevně, polarizační filtr. Mlha v pralese s sebou nese často mrholení nebo slabý déšť. V tak vlhkém prostředí by Vám vystupovalo na fotce mnoho nepříjemných odlesků a právě díky polarizačnímu filtru je můžete snadno zredukovat na minimum. Další užitečné filtry jsou přechodové. Ty využijete zejména u širších záběrů na výšku pro ztmavení vrchní části snímku. Doporučuji spíše slabší přechodové filtry a pokud možno s jemným přechodem. Příliš tvrdý přechod, zvláště u silnějšího přechoďáku, působí na kmenech stromů velmi nepřirozeně. Důležitou součástí Vaší výbavy je také pevný stativ. Vhodnější jsou především těžší stativy, protože v lese málokdy narazíte na opravdu pevný podklad. S pomocí stativu můžete využít delších časů závěrky, díky kterým budete schopni na snímku rozmazat listí na stromech ve větru (obr. 1) nebo koruny stromů v pozadí (obr. 4). S velkou vlhkostí v lese souvisí také potřeba chránit fotovýbavu před vlhkem. Velmi dobře poslouží pláštěnka přes fotobrašnu nebo fotobatoh. Často využijeme také větší hadřík na optiku k usušení orosených filtrů nebo objektivů.

Z té osobní výbavy bych především ještě jednou připomněl kompas (lépe busolu) a dobrou mapu (raději 1:25000 než 1:50000). Pokud vlastníte GPS přístroj, můžete si navíc zapsat polohu oblíbených míst v lese pro další výlet. Samozřejmostí by měly být dobré boty (nejlépe kožené pohory). Nejednou můžete pod neškodně vypadajícím listím narazit na kluzkou větev a přerušit výlet kvůli vykloubenému kotníku by jistě nebylo příjemné. Užitečné je také nepromokavé oblečení, protože můžete i několik hodin fotit v nepříjemném mrholení nebo dešti. A místo v batohu by mělo zbýt i pro nějaký ten kus teplého oblečení navíc, protože Rýchorský prales v ideálním počasí (na focení) není zrovna teplou lokalitou.

Doufám, že Vám tento článek pomohl s fotovýletem do této oblasti nebo dal impulz k jeho uskutečnění.

Článek je rovněž publikován na stránkách autora.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Marian Francisci
    Marian Francisci
    26.10.2006 10:31

    pekne, nieco podobne mam hned za domom, tak pol hodinky... viď http://www.fotoaparat.cz/index.php?r=25&gal=photo&rp=265858
    les je najkrajsi na jesen zapadany farebnym listim a presvetleny jesennym slnkom... u nas je vela takych peknych zakuti... myslim stredne Slovensko...

  • Laco K.
    Laco K.
    27.10.2006 08:40

    super, zas som sa poučil

  • Michal Petr 1
    Michal Petr 1
    01.11.2006 20:15

    super Marťas..

  • Karel  Pagačík
    Karel Pagačík
    05.11.2006 23:30

    Podnikli jsme s Martinem polozimní výpravu do těchto míst.Martinovi mé poděkování,některé věci ještě doplní,jako například důležitá věc rada od Ondry Prosického potarvinářská fólie,kterou se obalí foťák i s objektivem mrholení nebude problém.Pár fotek nejen z pralesa najdete na mém webu
    http://pagacik.com

  • Pavel Jehlička
    Pavel Jehlička
    26.11.2006 23:09

    Vyborny tip a skvele napsano!

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (13)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram