Test fotoaparátu Nikon Coolpix P4

Do redakce jsme dostali další z mnoha kompaktních aparátů firmy Nikon. Tentokrát jím je Nikon Coolpix P4, který se vyznačuje robustním kovovým tělem a optickou stabilizací, která stále není u této kategorie aparátů u všech značek standardem. Odpověď na otázku: "Jaký je?", najdete v následujícím článku.

Úvod

Fotoaparát od firmy Nikon – Nikon Coolpix P4 obsahoval v základním balení kromě fotoaparátu také řemínek, USB kabel, A/V kabel, nabíječku + nabíjecí baterii a CD se softwarem. Přiložený český manuál je naprosto perfektní. Součástí balení není žádná karta, neboť je k dispozici interní paměť o velikosti 23 MB.

Tělo a ovládání fotoaparátu

Horní strana Porovnání s velikostí SD karty
Dolní strana

P4 má klasický kvádrovitý tvar, veškeré hrany jsou zaoblené. Tělo je tvořeno kombinací platu a kovu. Na horní stěně je spoušť, přepínač režimů, tlačítko on/off a tlačítko pro zapnutí optické stabilizace. Na zadní stěně jsou veškeré ovládací prvky. Doprovodné snímky jasně ukazují jejich rozložení a funkci. Zadní stěně dominuje 2,5“ TFT displej. Na levé straně je reproduktor, na pravé konektor A/V. Na spodní stěně je plastový stativový závit (zcela v kraji) a prostor pro SD paměťové karty a baterii. Na přední stěně je objektiv a blesk a najdete i mikrofon a diodu AF. Rozměry 92×61×31 mm a hmotnost cca 205 g včetně baterie i karty.

Potěšující je, že Setup, volba rozlišení, ISO a vyvážení bílé jsou rychle dostupné přímo na otočném voliči. Ten se otáčí snad až příliš volně, občas jsem jej v okamžiku zapnutí aparátu měl mimo jakoukoliv správnou pozici. Což aparát náležitě oznámil.

Objektiv, ostření a CCD čidlo

Do těla je zabudován objektiv Nikkor 3,5× zoom s rozsahem 36 – 126 mm (35 mm ekv.) se světelností 2,7(W) – 5,3(T). Čipem je 1/1,8” s 6,1 Mpx (efektivně). Citlivost je v rozmezí 50 – 400. Standardně aparát ostří v rozmezí 30cm – nekonečno, v režimu makro od čtyř centimetrů (W). AF si v případě potřeby prosvěcuje svítivou oranžovou diodou, která je použitelná na vzdálenost dosahu blesku.

Objektiv disponuje optickou stabilizací, která má dva režimy. V prvním je schopna rozpoznat panorámování a to jak v horizontálním směru, tak ve vertikálním. Druhý je určen pro velmi nepříznivé podmínky, jako je jízda autem a panorámování detekováno není. Stabilizace fungovala bez vady a dle očekávání umožnila udržet časy o dvě až tři clony delší než bez ní.

Občas měl aparát vzhledem k současnému standardu problémy s ostřením – např. na mraky na obloze nebo za horšího osvětlení, prostě vždy za nižšího kontrastu. U citlivosti je potěšitelné, že si „na nic nehraje“ a místo toho dokáže plně využít optické stabilizace.

LCD displej

Zadní strana

LCD má úhlopříčku o velikosti 2,5" a tvoří jej 115 000 bodů. Poskytuje standardní zobrazení ve standardní kvalitě. Pouze za nižšího osvětlení se obraz viditelně zpožďuje. Bohužel zobrazení informací se volí v Setupu a nikoliv přímo tlačítkem, což mě osobně často vadilo. To, že se mohou po pěti sekundách vypnout, je po namáčknutí spouště bohužel ignorováno.V Setupu lze zvolit i zobrazení mřížky.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Karel KOuřil Lucifer Principis
    Karel KOuřil Lucifer Principis
    15.10.2006 18:52

    Jen technická, nestálo by za to místo animovaných gifů normální obrázky, ze kterých by vedl odkaz na odpovídající animované verze? Aspoň já mám docela problém se čtením textu, když hned vedle přeskakují různé pohledy na menu, a musím ty obrázky postřílet.

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    15.10.2006 20:54

    Zamyslím se nad tím, ale nepředpokládám tuto úpravu.
    Petr Koritina

  • Jiří Březina 1
    Jiří Březina 1
    10.12.2006 17:57

    K pomalému ostření - ve stejném menu se zapínání makra je možnost limitovat přední konec ostření na cca 2m anebo 5m. To jednak pomáhá od nežádoucího zaostření na blízké pletivo, sklo atd. a jednak PODSTATNĚ zrychluje zaostření všeho vzdálenějšího.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (3)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram