Test fotoaparátu Nikon D80

Digitální zrcadlovky Nikon D70 a D70s patřily dlouhou dobu ke stálicím na trhu a počty vyrobených a prodaných kusů vyletěly do rekordních výšek. Přesto se čas naplnil a máme tu opět nového nástupce. Je jím model Nikon D80, který se nedávno objevil na pultech našich obchodů. Co přináší nového a jaké jsou změny oproti předchozímu modelu, se dozvíte v obvyklém redakčním testu.

Tělo – mechanické provedení a ovládání

1. Nikon D80 2. horní část aparátu

Tělo aparátu dostalo na první pohled asi nejzásadnější změnu v podobě skutečně velkého, 2,5“ LCD monitoru s rozlišením 230.000 obrazových bodů a pozorovacími úhly až 170°. Také jas a kontrast jsou na vynikající úrovni a monitor je tak skvělým nástrojem nejen pro kontrolu pořízených snímků. Také menu je dobře rozčleněné a barevně rozlišené, takže orientace je velmi snadná a intuitivní. Složení menu lze navíc zobrazit jako úplné, zkrácené na hlavní funkce a nebo si vytvořit své vlastní uživatelské menu, podle svých osobních potřeb a zkušeností. Samozřejmostí je také běžný i RGB histogram a indikace přeexponovaných míst v obraze. Indikace podexponovaných partií však bohužel stále chybí.

3. Levá strana aparátu 4. Zadní stěna aparátu Nikon D80

Další velmi milé překvapení v provedení těla nás čeká při pohledu do hledáčku. Ten je oproti předchozímu modelu skutečně velkým krokem kupředu. Je velmi jasný a s téměř dvojnásobnou plochou. Navíc je stejně jako u dražšího modelu D200 realizován poctivým pentagonálním optickým hranolem, takže pohled opravdu stojí za to. Krom ostřících (a měřících) bodů přímo na matnici zůstala i další oblíbená vychytávka Nikonu, kterou je volitelné zobrazení pomocné mřížky bez nutnosti výměny matnice. Tato velmi efektivní funkce je dána tím, že samotná matnice je vlastně průhledným displejem. Přímo na matnici se také zobrazuje varovná indikace vybité baterie, aktivace černobílého režimu a upozornění, že v aparátu není vložena paměťová karta (ukázku možných zobrazení v hledáčku najdete na ukázce č.5). Displej pod matnicí v hledáčku je také velmi povedený a dobře viditelný i v silném protisvětle. Zobrazuje všechny důležité informace, nechybí ani ikonky korekce expozice, korekce zábleskové expozice, blokování expozice, bracketingu, aktivace funkce “ISO auto“ a dalších drobností. Bohužel však stále chybí přímé zobrazení nastavené citlivosti ISO, které trvale nezobrazuje ani stavový LCD displej na horní straně aparátu. Ten ale jinak zobrazuje prakticky vše, co může fotograf k práci potřebovat. Plný stav zobrazení viz na snímku č.6. Za zmínku pak stojí také očnice. Ta nebyla u D70 příliš povedená a ráda padala. U modelu D70s už byla podstatně lepší a neměla ani náznak tendence padání. U D80 je však ještě lépe provedená a podstatně mohutnější. Stejně jako u D70s se zasouvá do sáněk, takže také samovolně nepadá. Samozřejmostí je také hned vedle umístěná dioptrická korekce hledáčku.

5. Hledáček Nikonu D80 6. Stavový LCD displej
7. Přídavný bateriový zdroj

Jinak je tělo v tradičním černém provedení a je celoplastové. Přesto působí velmi robustním dojmem, protože použité plasty jsou z kvalitního materiálu a především jsou evidentně dostatečně silné. Tělo je sice o trošku menší než jeho předchůdce, ale přesto vyhoví i větší ruce. Komu by se však přece jen zdálo malé, tak ten může sáhnout po volitelném přídavném bateriovém zdroji (viz ukázkový snímek č.7), který značně zvětší nejen kapacitu elektrické energie, ale také celkové rozměry. Navíc má i vlastní spoušť pro fotografování na výšku, otočný volič a tlačítko blokování expozice. Celková ergonomie samotného těla byla také trochu vylepšena a aparát působí zaoblenějším dojmem a velmi příjemně se drží. Ovládací prvky zůstaly rozmístěny velmi podobně (došlo jen k menším přeskupením), jako u předchozí verze a byl lehce zvýšen jejich zdvih. Všechny podstatné funkce mají vlastní tlačítko a tak není příliš často nutný vstup do menu aparátu. Zachován zůstal také systém dvou otočných rolovacích koleček, křížového voliče a otočného přepínače režimů. U toho bych snad jen ocenil tužší chod, nebo aretační tlačítko, protože jeho poloha na samém kraji aparátu občas způsobí nechtěné pootočení při vkládání a vytahování z fotografické brašny. Na těle dále přibylo nové tlačítko “FUNC“, kterému můžete přiřadit nějakou oblíbenou uživatelskou funkci, kterou často používáte. V základním nastavení jeho stiskem vyvoláte na obou displejích (v hledáčku i na těle) informaci o aktuálně nastavené citlivosti ISO. Za zmínku stojí také skryté tlačítko (ukryté pod krytkou konektorů kabelů) pro reset všech uživatelských nastavení na tovární hodnoty.

Objektivy

8. Objektiv AF-S 18-135mm 9. Teleobjektiv AF-S VR 70-300mm

Nepostradatelnou a velmi důležitou součástí každého fotoaparátu je jeho objektiv. K Nikonu D80 jich máte na výběr skutečně obrovské množství a jen jejich výpis by zabral mnoho prostoru. Současně s aparátem byly na trh uvedeny dva nové objektivy. Základní AF-S 18–135mm f/3,5–5,6 G IF-ED a teleobjektiv AF-S VR 70–300mm f/4,5–5,6 G IF-ED s integrovaným stabilizátorem obrazu. Oba najdete na ukázkách č.8 a 9. My se však soustředíme na základní objektiv, se kterým je Nikon D80 prodáván v cenově zvýhodněném setu. Jeho ekvivalentní rozsah ohniska je cca 27–200mm. Jde o moderní optickou konstrukci se dvěma skleněnými (!) asférickými čočkami a jednou čočkou z nízkorozptylového ED skla. Je také vybaven kruhovým ultrazvukovým motorem ostření, který umožňuje nejen rychlý a bezhlučný chod, ale také manuální doostřování bez nutnosti přepínání AF/MF. Pro tento účel má samostatný ostřící prstenec a pro úplné vypnutí automatického ostření také jeho vypínač. Systém ostření je vnitřní, takže se přední příruba při ostření neotáčí. Tím je usnadněno použití efektových a především polarizačních filtrů a také účinné tvarované sluneční clony, která je spolu s měkkým pouzdrem a oběma krytkami součástí dodávky. Ostřící ani zoomovací prstenec nevykazují nežádoucí vůle. Objektiv se při zoomování vysouvá, přičemž v plném vysunutí je již jistá vůle znát. Vzhledem k cenové kategorii je však na únosné úrovni. Potud klady, objektiv má ale také dva nedostatky. Prvním z nich je plastový bajonet, což je u objektivu této třídy opravdu zklamáním. Druhým je fakt, že výrobce natolik spoléhá na přesnost automatického ostření, že objektiv už nemá ani orientační stupnici vzdáleností a o stupnici hloubky ostrosti už ani nemluvě.

10. AF-S 18-135mm 11. AF-S 18-135mm
12. AF-S 18-135mm 13. AF-S 18-135mm
14. AF-S 18-135mm

Vraťme se k optické kvalitě objektivu. Pro lepší posouzení jsem pro vás připravil sérii pěti snímků, které najdete pod čísly 10 až 14. Jsou pořízeny v různých situacích, s různými kompozicemi, citlivostmi od ISO 100 až po ISO 1600, při clonách f/5,6 a f/8. Poslední snímek č.14 je současně ukázkou výsledku při fotografování v základním černobílém režimu. Všechny snímky si pro lepší posouzení můžete stáhnout v plném rozlišení, tedy v nejvyšší kvalitě formátu JPEG. Z výsledků je zřejmé, že kresba i ostrost objektivu jsou na výborné úrovni. Také rozdíl v kresbě ve středu a rozích je minimální a ani obávaná chromatická aberace se neobjevuje ve zvýšené míře. Koupi tohoto zvýhodněného setu s objektivem AF-S 18–135mm f/3,5–5,6 G IF-ED vám mohu jen doporučit.

15. Osvědčený základní objektiv 16. Velmi zajímavý objektiv

Nicméně pokud by vám opravdu vadil některý ze dvou nedostatků, které jsem již zmínil v předchozím textu, tak mohu jednoznačně doporučit také druhý zvýhodněný set se starším, ale velmi osvědčeným objektivem AF-S 18–70mm f/3,5–4,5 G IF-ED, který má sice o něco kratší ohniskovou vzdálenost, ale kompenzuje to stupnicí vzdáleností a hlavně kovovým bajonetem. Celkově také působí o něco robustnějším dojmem a má navíc také gumové těsnění kolem upínacího bajonetu, čímž minimalizuje riziko vniknutí prachu a vlhkosti do fotoaparátu. Optická kvalita je přitom minimálně stejně dobrá, ne-li lepší (subjektivní dojem, exaktní srovnání jsem neprováděl). Nakonec bych chtěl upozornit zájemce o extrémně širokoúhlé objektivy na zajímavý model s označením AF 10,5mm f/2,8 G ED Fisheye, který dosahuje diagonálního úhlu záběru 180° a je tak jedním z velmi mála objektivů typu “rybí oko“, které na formát APS-C existují. Objektiv si můžete prohlédnout na ukázkovém snímku č.16. Zajímavostí je také to, že firemní software Nikon Capture dokáže pomocí specializované funkce obraz z rybího oka transformovat na běžný lineární superširokoúhlý záběr. V podstatě jsou to pak dva objektivy v jednom.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    17.10.2006 10:02

    Jesus: To ano, jedno kolecko je na clonu a druhe na cas ale v patricnych programech. V rezimu "P" jen menis pomer obou velicin, na coz staci jedno kolecko, pricemz jednim smerem otaceni zkracujes cas + snizujes clonu a samozrejme naopak - na druhou stranu prodluzujes expozici + zvysujes zacloneni ....

  • Fotograf 59
    Fotograf 59
    17.10.2006 11:50

    Kupsa: jasny. Ja jen kdyz cetl navod, tak jsem myslel ze funguji obe koelcka. V rezimu M to je jasny a P,A.

    Diky

  • Fotograf 59
    Fotograf 59
    17.10.2006 13:17

    Mel bych jeste dotaz. Lze do D80 nacpat i baterie EN-EL3??? Dekuji

  • trojtečka
    trojtečka
    17.10.2006 16:29

    Lze ... kladivem!

  • Fotograf 59
    Fotograf 59
    17.10.2006 17:09

    :o))

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    18.10.2006 11:01

    Jesus: Nelze - nova baterie v D80 je unikatni tim, ze obsahuje cip, ktery podrobne monitoruje stav baterie, ktery pak lze vyvolat v menu aparatu ....

  • Fotograf 59
    Fotograf 59
    18.10.2006 15:28

    Kapsa: a nova baterie stoji priblizne kolik? Planuji koupit jednu rezervni.

  • Fotograf 59
    Fotograf 59
    18.10.2006 15:34

    Tak uz jsem to nasel. 1400,- .o)

  • KvalitFoto
    KvalitFoto
    08.11.2006 13:19

    Mám ho a je to výborný foťák, ale svůj D70s mám radši. Jednak je ještě o něco příjemnější do ruky a větší, jednak má díky kombinovaté závěrce možnost synchronizace blesku až do 1/500s, což mi funguje mnohem spolehlivěji, než nutná FP synchronizace externího blesku při kratších časech než 1/200s u D80 (podotýkám, že možnost výskytu bloomingu je u D70s jen a pouze teoretiká, v praxi se mi neobjevila ani v jediné z cca 20 tisíc fotografií na krátké časy proti slunci). Kvalita obrazu, kresba detailů a nádherná živost barev je u obou fotoaparátu stejná.
    Prostě D70s je nejúžasnější foťák, jaký jsem kdy držel v ruce, i když D80 je taky vynikající ;-)

    Setový objektiv 18-70 je tradičně výborný, zatímco nový seťák 18-135 nedoporučuji, protože má o dost horší kresbu a vinětaci.

  • Kajfik
    Kajfik
    30.11.2006 18:41

    Zajímal by mě váš názor na tuto fotografii: http://www.fotoaparat.cz/images/0198/019862_full.jpg
    Vypadá jako po brutální redukci šumu... Jako výstup z D80 je pro mě velkým zklamáním...

  • Kajfik
    Kajfik
    01.12.2006 09:16

    18-135 v protisvětle asi nebude nic moc, soudě podle reflexe na levé straně domu - viz. snímek 21.

  • Lukáš  Čarek
    Lukáš Čarek
    30.12.2006 11:54

    jen pro ty kteří tápou jaký objektiv, nevím jestli je to u 18-135 způsobeno krátkým časem, ale doporučuji prohlédnout tyto 2 fotografie, zvlášť kresbu v trávě
    18-135 - D80
    http://www.fotoaparat.cz/images/0192/019213_full.jpg
    18-70 - D70
    http://www.fotografovani.cz/images2/nikon_D70s_27tn_r.jpg

  • kvočur
    kvočur
    24.06.2007 00:18

    Doufám, že to tu ještě někdo čte:-) Lze u D80 sklopit zrcátko a vyčistit si čip doma. Nebo mi od prachu a nečistot pomůže jen servis?
    Díky za odpověď.

  • Fotograf 59
    Fotograf 59
    25.07.2007 17:13

    Jasne ze predsklopit lze

  • Máriuš
    Máriuš
    26.12.2007 00:15

    Zdravim, uvažuju už dlouho o koupi D80 (mám Nikon 8400) a rád bych přešel na zrcadlovku, ale nechce se mi do D50 nebo D40, protože bych časem pokukoval po něčem lepším :-) ...jinak jaký máte názor pro "univerzální" objektiv (třeba super na cesty) 18-200 se stabilizátorem (cena je teď kdesi pod 20tisíci), no je to furt dost (teda na mě..:-) díky

  • Smeli
    Smeli
    28.12.2007 19:20

    Chtěl bych se zeptat. Má smysl šetřit do letních prázdnin na tento stroj, nebo plánuje Nikon vydání nějakého nástupce? A stojí to za to pro pokročilého amatéra přejít z Panasonicu Lumix DMC-FZ30 na tento stroj? Už po něm pokukuji od jeho vydání, ale ještě jsem nenašetřil tolik peněz... :-(

  • Smeli
    Smeli
    29.12.2007 10:00

    Nebo jsem ještě koukal na Canon EOS 400D. A tak mám trochu dilema, který z nich je lepší. Je fakt, že Canon je levnější a má, podle mn+, více skel, ale zato Nikon se mi líbí víc. Ale o to nejde. Hlavně by mě zajímalo, co má lepší snímky, a případně, který je lepší jako celek. Poradíte mi, prosím?

  • Máriuš
    Máriuš
    04.01.2008 09:57

    Smeli: no podle mě je ten Nikon o třídu výš (ale to je jen můj názor), když se tedy srovnává s Canonem 400D...i tou cenou jsou oba trochu jinde!

  • Tomáš Komárek
    Tomáš Komárek
    19.01.2008 23:37

    to Smeli: Co se šetření do letních prázdnin týče.. Šetřit určitě smysl má, ale nevím jestli na D80. Na tomto odkazu je krásná spekulace, která hodně napoví:
    http://www.photographybay.com/2007/12/22/nikon-d90/
    I já chci kupovat D80-ku a abych řekl pravdu ještě chviličku to vydržím. Nikon nedávno vydal D300 s živým náhledem (jedna novinka) a D80 je na trhu už cca 1,5 roku. Věřím, že by mohl přijít i nástupce D80 a je jedno jestli to bude D80x nebo D90. Každopádně by pak mohla jít D80 do výprodeje, aspoň v to doufám :)
    Ať už se nástupce představí na PMA 2008, což je ani ne za 14 dní nebo později, hádám, že D80 do léta nevydrží. Nuže uvidíme :-D

  • cc355
    cc355
    07.03.2008 12:37

    Smeli: Mám D80 a chodím fotit s kamarádem, který má D400. Závěry: D80 je prostě mohutnější a hledáček je úplně někde jinde, co se týká velikosti. Nevím co je pro tebe důležité, ale ten hledáček je opravdu hodně rozdílný. U Nikona si můžeš navolit zobrazení mřížky, což se mi moc líbí a přijde mi to praktické pro focení krajiny. Rozdíl je také v hmotnosti. Jinak je pravda, že Canon má více objektivů na trhu se stálou světelností 4. Vybíral bych tedy více podle objektivů, které si chceš pořídit. Pokud budeš spoléhat hlavně na seťák, tak je Nikkor 18-70 kvalitnější, a také si myslím, micro-nikkor 105VR je také lepší než u konkurence. O více objektivů jsem se zatím moc nezajímal.ahoj :-)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (161)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram