Test fotoaparátu Nikon D80

Digitální zrcadlovky Nikon D70 a D70s patřily dlouhou dobu ke stálicím na trhu a počty vyrobených a prodaných kusů vyletěly do rekordních výšek. Přesto se čas naplnil a máme tu opět nového nástupce. Je jím model Nikon D80, který se nedávno objevil na pultech našich obchodů. Co přináší nového a jaké jsou změny oproti předchozímu modelu, se dozvíte v obvyklém redakčním testu.

Příslušenství, cena a závěr

Podstatnou vlastností každého aparátu jsou také možnosti a rozsah příslušenství, které lze k aparátu dále pořídit. V případě Nikonu je to především velmi široká nabídka objektivů všech typů a cenových relací, jak již bylo zmíněno v kapitole o objektivech. K samotnému aparátu je velmi oblíbeným příslušenstvím například přídavný bateriový zdroj MB-D80, který najdete na ukázkovém snímku č.28 a 29 a také externí systémové blesky. Nejvyšším modelem Nikonu je provedení SB-800, viz ukázkový snímek č.30.

28. Nasazený přídavný zdroj 29. Samostatný přídavný bateriový zdroj
30. Špičkový externí blesk 31. Kabelové i bezdrátové dálkové ovládání
32. Krytka LCD monitoru

Praktická a oblíbená je dálkové ovládání, přičemž k Nikon D80 je k dispozici jak klasické kabelové, tak i IR bezdrátové dálkové ovládání (obě viz na obrátku č.31). Samozřejmostí jsou také drobné doplňky, jako úhlové hledáčky, dioptrické čočky, okuláry, kabely, externí zdroje a řada dalších drobností. V neposlední řadě je to také specializovaný editační software Nikon Capture NX s řadou unikátních funkcí, šitých na míru právě digitálním aparátům značky Nikon.
Součástí dodávky aparátu v setu s objektivem AF-S 18–135mm f/3,5–5,6 G IF-ED je samozřejmě tělo aparátu s krytkou zrcadlové šachty. Dále objektiv s oběma krytkami, tvarovanou sluneční clonou a měkkým pouzdrem. Dále je to dobíjecí Li-ion baterie EN-EL3e s rychlonabíječkou. Baterie je osazena čipem, který ve spolupráci s aparátem dokáže zobrazit stav baterie v procentech, počet pořízených snímků od posledního nabití a celkový stav baterie v rámci její životnosti s případným upozorněním na opotřebení a doporučení zakoupení nové baterie. Info viz ukázka č.23 vpravo nahoře. V praktickém nasazení měla baterie vynikající výdrž a byla téměř k neutahání. Dále v balení najdeme AV a USB kabely, pěkný a pevný popruh kolem krku, krytku okuláru, krytku botky blesku, gumovou očnici a také velmi praktickou krytku LCD monitoru (viz ukázka č.32). V balení nechybí ani CD se softwarem Picture Project.
Zapomenout nesmíme ani na prodejní cenu, která je také velmi důležitým parametrem při výběru aparátu. Samotné tělo pořídíme již za cenu kolem 26.000 Kč včetně DPH. Set s objektivem AF-S 18–135mm f/3,5–5,6 G IF-ED nebo AF-S 18–70mm f/3,5–4,5 G IF-ED pak pořídíme za cenu pod 35.000 Kč. Cena samotného těla je velmi příznivá avšak cenově zvýhodněné sety s objektivy bohužel už nejsou zdaleka tak výhodné, jako tomu bylo například u předchozího modelu D70 a D70s. Oba objektivy jsou sice velmi kvalitní ale prodejní set by mohl být přeci jen zvýhodněn více.

Závěrem si tedy ještě jednou shrňme základní výhody a nedostatky testovaného aparátu. K výhodám bych zařadit především vynikající obrazovou kvalitu, velmi kvalitní setové objektivy, zcela mimořádnou nabídku funkcí, velký LCD monitor, robustní mechanické provedení a také velký a jasný hledáček. K nevýhodám patří absence indikace podexponovaných partií, absence měření s MF objektivy a také podstatné znevýhodnění setů s objektivy oproti předchozímu stavu.

Chtěl bych poděkovat českému zastoupení, firmě Nikon CZ s.r.o. za zapůjčení fotoaparátu. Na jejich webových stránkách také najdete další, nejen technické informace. Zakoupené aparáty zde lze také zaregistrovat, což může být velmi užitečné při jejich ztrátě či krádeži. Značkový servis vám také v případě potřeby kdykoli a 10× zcela zdarma a odborně vyčistí snímací čip.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Petr Černý 2
    Petr Černý 2
    13.03.2008 11:04

    možná blbý dotaz, ale budou objektivy z D50 kompatibilní s D80, že...

  • Jan Vašulín . obrjen
    Jan Vašulín . obrjen
    08.04.2008 00:21

    Calhoun:jasně

  • J_Arty
    J_Arty
    25.07.2008 23:31

    nechápu to rozplívání se nad setovými objektivy...vždyt je to neostré a málo prokreslené.šum žehlen.I panasonic FZ10 dělal hezčí fotky.Taky nechápu jak něko může tvrdit že C 400D je jiná třída jen podle ceny.Spíš to říká ženikon je předražená věc.Za ty prachy a nevyhody co se týká manipulací objektivů a cen je pro většinu tady na to domácí focení lepší kde jaká EVF

  • javelin
    javelin
    16.08.2008 18:31

    J-Arty ...tym EVF a Panasonicom si tomu dal klobúk... kup si hyperzoom aspom 18-násobný a bud štastný....

  • Marselus005
    Marselus005
    26.08.2008 20:14

    Dobry den,v brzke dobe si hodlam poridit Nikon D80 a zajimaly by me dve veci - muzete mi prosim poradit - 1/pokud koupim kit "Nikon D80 + 18-55 VR" zajimalo by me jaka je moznost fotit makro snimky? 2/ a za jak velky nedostatek povazujete absenci stabilizatoru v objektivu (je mi jasne ze se jedna o nizsi radu a planuji dokup jineho). Predem dekuji!

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (161)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram