Test fotoaparátu FujiFilm FinePix S6500

Tentokrát se nám do redakce dostala novinka firmy Fujifilm - FinePix S6500. Přestože jeho rozlišení se nežene k současným nejvyšším hodnotám, budou pro vás snímky jistě zajímavé. I vlastnosti a funkce vás možná budou zajímat. Stačí si přečíst následující test a třeba najdete odpověď na otázku: "Jaký je?"

Provozní časy a výdrž fotoaparátu

Umístění 4xAA baterií

Na 4×AA 2100mAh (a velmi staré …) jsem pořídil cca 250 snímků. Na modernější a novější jistě nebude problém dosáhnout hodnoty 400 snímků.

Provozní časy

(včetně reakční doby na podnět, která činní přibližně 0,2 s )

  • fotografie s namáčknutím do 0,2 s
  • bez namáčknutí 0,5 s

Reakce spouště je tedy rychlá. Sekvence (první resp. poslední tři snímky) je exponována frekvencí 2,2 sn./s, stálé snímání má frekvenci frekvencí 0,7 sn./s do zaplnění karty.

Blesk

Blesk má dosah do 5,6m. Lze nastavit všechny běžné režimy. Záblesk na druhé lamely však ne. Stejně tak není možné připojit blesk externí.

Nastavení a funkce fotoaparátu

LCD v režimu snímání Menu

Možnosti fotoaparátu jsou obvyklé a lze je vidět na obrázcích, které popisují obsah menu. Zde bych zdůraznil jen některé funkce.
Manuální zoom, vlastní páčka pro přepínání režimu autofokusu, manuální ostření s možností předosření (fotografie oranžového měsíčku s kapkou je ostřena ručně, resp. pohybem aparátu při pevném zaostření), režim rozpoznání tváře a následné ostření na ní, ISO až 3200 to jsou stále ještě méně obvyklé funkce. Najdeme i zobrazení histogramu při snímání (při zapnutí režimu kompenzace expozice, nikoliv pomocí Disp). Žádnou funkci jsem během několika dní „hraní“ si s aparátem nepostrádal. Formát RAW potěší. Zbývá doplnit, že rozsah závěrky je příjemný – od 1/4000s do 30s a clona je od f/2,8 (f/4,9) do neobvyklých f/11. Režim stabilizace spočívá ve zvýšení citlivosti, není tedy optická (mechanická). xD karty mohou mít kapacitu až 2GB. Další technické specifikace naleznete třeba zde.

Setup F menu

Video

Standardní je také video při rozlišení VGA a QVGA se snímací frekvencí 30fps. Použití manuálního zoomu podobného rozsahu je možné u velmi omezeného počtu fotoaparátů.

Prohlížení snímků

Při prohlížení jsou k dispozici standardní funkce.

LCD při přehrávání Menu po stisku F při prohlížení
Menu při prohlížení

Připojení k PC a tiskárně

Konektory

Ani zde nečekejte jakékoliv potíže. Osobně bych doporučil přenos dat pomocí čtečky karet, ale i aparát poslouží díky USB 2.0 a standardnímu USB konektoru stejně dobře.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Yesname
    Yesname
    20.11.2006 15:41

    Ještě jsem zapomněl. Kadaň je opravdu pěkné město.

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    04.12.2006 22:26

    Cokoliv jineho nez dobijeci baterie je nesmysl.

  • Martin Tobiška
    Martin Tobiška
    23.02.2007 20:32

    Mám tento foťák necelé 2 týdny, vše se vlastně učím.
    Digitál jsem měl dva roky docela obyčejný, jen jsem
    mačkal spoušť, to bylo moje focení. Ačkoli jsem total
    amatér, tak začínám nabývat dojmu, že pokud se s ním

  • Martin Tobiška
    Martin Tobiška
    23.02.2007 20:39

    Chyba se vloudila, syn mi to odeslal nedopsané.Mám tento foťák necelé 2 týdny, vše se vlastně učím.
    Digitál jsem měl dva roky docela obyčejný, jen jsem
    mačkal spoušť, to bylo moje focení. Ačkoli jsem total
    amatér, tak začínám nabývat dojmu, že pokud se s ním
    opravdu naučím fotit, tak mi nezbývá než mu jen a jen popřát, aby mi hodně dlouho vydržel.Je to velice dobrý
    sluha a snad budu já dobrý pán.

  • Z   B
    Z B
    08.07.2007 10:25

    Zdravím všechny majitele finepixu 6500fd. Je to skvělý aparátek. Mpix je dostačující a pokud si uvědomíme, že to má super snímač větších rozměrů jak jiné kompakty, tak nebude tak šumět. Já jsem zkoušel ISO 1600 fotit s 2 mpix a šum je menší než u olympusu 510 či 550 na základní ISO100. ISO 200 a 400 je běžně použitelné. 6 Mpix je dostačující i na A5 formát foto. Clona je skutečně až 11, ale při manuálním nastavení. Jinak jen 8. Nejméně 2,8. Objektiv kreslí skvěle, fotky jsou ostré, mají kresbu, barvy. Myslím si, že se tento model povedl a je důstojným následovníkem fučiny 7000. 6500 má čistější fotky na vyšší ISO než model 9600, který více šumí. Řekl bych, že šumem se 6500 dá srovnávat s pravou zrcadlovkou. Výrobce zvolil kompromis, větší čip a přijatelné množství Mpixelů ( 6 ). Akumulátory 2500mA vydrží kolem 350-400 fotek. To stačí. 2100 mA kolem 230-250 fotek. To stačí. To jsou mé poznatky.Zdenek

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (11)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram