Test fotoaparátu Olympus mju 720 SW

Elegantní, malý, vodotěsný do tří metrů, nárazuvzdorný... To jsou základní charateristiky digitálního fotoaparátu Olympus mju 720 SW. Ostatní vlastnosti a živé snímky naleznete v následujícím testu. Jisté je, že zde časem najdete recenzi dalších vodotěsných fotoaparátů. A časem možná přibudou i vlastnosti do této chvíle nečekané...

Celkový pohled Celkový pohled
Výřezy (R) Výřezy (R)

Standardní „šumovky“. Jemné detaily se ztrácejí již od ISO200 (tašky na střeše vlevo). Přesto je na zaznamenání výjimečného okamžiku použitelná i nejvyšší hodnota ISO1600 – poslední výřez nepatří rozhodně k tragickým. Řekl bych, že od hodnoty ISO400 do ISO1600 roste pouze barevný šum bez zásadní ztráty detailů. Reálné použití režimů Při svíčkách a Dostupné světlo, kde je k dispozici ISO2500, bude vzhledem k absenci přisvícení AF složité. Pokud nebudete fotit pohybující se objekty, použijte raději režim Noční scéna.

S bleskem Bez blesku S bleskem

Snímky do domácího alba. Postupně s bleskem, bez blesku a opět s bleskem. Vyvážení bílé je ve všech případech dobré (režim AutoWB). První je focen prakticky proti slunci. Blesk pěkně vykryl stíny v obličeji a „udělal světýlka v očích“. Poslední dva snímky z hlediska použití blesku nerozlišíte.

Pod vodou Pod vodou
Pod vodou Pod vodou
Pod vodou

Aparát funguje pod vodou naprosto skvěle. Resp. tak, jak jsem čekal. Barevné podání je správné. První snímek je exponovaný v cca 2m hloubce ve volné vodě. Druhý v cca 0,5m. Třetí je pořízený v hloubce kolem tří metrů. Dno je v hloubce 3,8m. K posledním dvěma není co dodat. Lehce postrádají kontrast a ostrost, ale to tomuto typu fotografií jistě odpustíme. Jde o momentky, kde se projeví rychlost aparátu a především pohyb „modelky“.

Závěr

OLYMPUS mju 720 SW je stylový fotoaparát do každého počasí. Snímky mají průměrnou kvalitu a objektiv nemá žádné zásadní nedostatky (vzhledem ke konstrukci). Automatické vyvážení bílé funguje dobře. Ovládání je jednoduché. Korekce expozice je dokonce dostupná přímo na těle aparátu. Dalším kladem je, že je dostupná pomocí Internetu a programu Olympus Master i čeština. Jeho cena se pohybuje na hranici 9500,– Kč.

Klady Zápory
Exkluzivní design Aberace
Vodotěsnost, nárazuvzdornost Nepřesný zoom
Možnost češtiny Nemá histogram

Děkuji firmě Olympus za zapůjčení fotoaparátu Olympus mju 720 SW k redakčnímu testu.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram