Test fotoaparátu Olympus mju 720 SW

Elegantní, malý, vodotěsný do tří metrů, nárazuvzdorný... To jsou základní charateristiky digitálního fotoaparátu Olympus mju 720 SW. Ostatní vlastnosti a živé snímky naleznete v následujícím testu. Jisté je, že zde časem najdete recenzi dalších vodotěsných fotoaparátů. A časem možná přibudou i vlastnosti do této chvíle nečekané...

Testovací snímky

Exify jsou součástí snímků. Snímky označené ® jsou originální či obsahují originální výřez.

38mm 114mm

Dva záběry z téhož místa připomenou, jaký význam má 3× optický zoom.

Blesk - 38mm Pokrytí bleskem - 114mm

Pokrytí bleskem ze vzdálenosti cca 2,5m. Ostřit jsme musel na kontrastní vchod do vedlejší místnosti (aparát nemá AF asistent). Výkon blesku je standardní a postačuje všude tam, kde aparát zaostří.

Před redukcí ve fotoaparátu (R) Po úpravě ve fotoaparátu (R)

Redukce červených očí je jednou z funkcí, kterou můžeme „pustit“ na snímek. Pracuje skvěle, pokud však je na snímku struktura, která červené oči připomíná, zmizí (zčerná) také.

Makro, 1/60, f/4,00, 52mm Výřez (R)
Supermakro, bodové měření expozice Výřez (R)

(Super)Makro z nejmenší vzdálenosti nenadchne. Při cca 7cm zaostřovací vzdálenosti a cca 52mm ohnisku (pevná hodnota v režimu supermakro) je snímaná plocha relativně velká. Je vhodná na rostliny a větší zástupce z živočišné říše. Pro menší objekty je potřeba stejně jako u většiny aparátů této kategorie použít výřez.

Delší čas, 1/25, f/4,2 "Fotka z výletu"

Dva normální snímky, které mohou vzniknout na procházce kolem vody. Na prvním jsme se pokusil exponovat co nejdelším časem, druhý měl zachytit atmosféru. Delší čas je problém řešitelný pouze čekáním na šero.

Aberace, detaily (R) Aberace, detaily (R)

Originální snímky pro posouzení aberace a kresby. Na přechodech je při zvětšení jasně zřetelná komprese, která se obvykle u nejvyšší kvality jpg nevyskytuje. Aberace by také mohla být potlačena více. Zde se bohužel negativně projevuje druh použitého objektivu. Přesto na fotografiích, které cílový uživatel bude tisknout, nejsou uvedené neduhy patrné. Což tvrdím na základě několika vlastních snímků formátu 10×15cm.

Protisvětlo Protisvětlo

Vzhledem ke konstrukci clony jsou na snímcích se zdrojem světla v záběru typické paprsky a také kruhy. Reflexe jsou pro tento druh snímku standardní.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram