Test fotoaparátu Olympus mju 720 SW

Elegantní, malý, vodotěsný do tří metrů, nárazuvzdorný... To jsou základní charateristiky digitálního fotoaparátu Olympus mju 720 SW. Ostatní vlastnosti a živé snímky naleznete v následujícím testu. Jisté je, že zde časem najdete recenzi dalších vodotěsných fotoaparátů. A časem možná přibudou i vlastnosti do této chvíle nečekané...

Provozní časy a výdrž fotoaparátu

Umístění baterie a karty

Uvedené hodnoty jsou zatíženy reakční dobou na podnět, která je až 0,2 sekundy

  • první snímek včetně zapnutí 3 s
  • fotografie bez blesku bez namáčknutí 0,9 s
  • fotografie bez blesku s namáčknutím 0,2 s
  • sekvence v režimu normal – max. 3 snímky*) v max. kvalitě při frekvenci cca 1 snímek za sekundu, nebo snímá souvisle při rozlišení 2048×1536 se stejnou frekvencí
  • sekvence v režimu high – dostupná nejvýše pro rozlišení 2048×1536 – 3,7 snímku za sekundu. Snímání skončilo po dvaceti*) snímcích

*) firemní informace se s uvedenými hodnotami rozchází

Na plně nabitou baterii 740 mAh jsem nafotil cca 210 snímků prakticky bez prohlížení, s náhledem po expozici a s cca 20% použitím blesku. Což považuji za velmi dobrý výsledek.

Vestavěný blesk

Blesk je integrován v horní části fotoaparátu. Směrné číslo je 6,8. To určuje i dosah záblesku, který je 3,8 m při nejkratším ohnisku a 2,6 m při nejdelším ohnisku. Blesk má všechny potřebné režimy – automatický (automatická aktivace při špatném světle), snížení jevu červených očí, doplňkový (vnucená aktivace), vypnutý. V protisvětle se v automatickém módu také spustí automaticky.

Nastavení a funkce fotoaparátu

LCD v režimu P

Fotoaparát je určen uživatelům bez jakýchkoliv vyšších nároků. Svými možnostmi odpovídá verzi mju700. Mimo rozlišení lze ovlivnit pouze měření expozice, vyvážení bílé a citlivost, a to pouze po zapnutí režimu P v Menu fotoaparátu. Standardně lze použít kompenzaci expozice v rozsahu +/- 2EV. Ke změně režimu slouží tlačítko. Mění se v pořadí P (nebo Auto), režim proti rozmazání, scénické režimy.Video je jedním z nich. Redukce rozmazání je charakteristická zvýšením ISO a tím snížení doby expozice. Scénických režimů je dvacet pět (včetně videa). V některých je k dispozici automatická redukce šumu. Dva režimy jsou typu „Vyfoť a vyber“ (pomalá sekvence resp. rychlá sekvence snímání a s nimi spojené možnosti), při kterých se exponuje několik snímků v definovaném scénickém režimu a pak máte možnost některé vybrat a smazat. Ostatní se uloží. Čas volí aparát od 1/1000 s do 1/2 s. Nejdelší čas je 4 s v „nočních režimech“. Na těle lze zvolit režim blesku, kompenzaci expozice, režim zaostření makro a supermakro. Funkci typu Disp nenajdete. Najdeme tlačítko samospouště (10s), které slouží současně na mazání snímků v režimu prohlížení. Expoziční hodnoty se nezobrazují, živý histogram také ne. Pro přímý tisk je určeno tlačítko přímého tisku.

Menu Menu

Po stisku tlačítka Menu se objeví standardní „Olympusí“ nabídka.Volit lze rozlišení z devíti hodnot od 7,1 Mpx ve dvou kompresních kvalitách až po VGA v jediné kompresní kvalitě. Lze resetovat nastavení aparátu.

V Menu nalezneme:
V případě volby režimu P jedno ze šesti (sedmi) vyvážení bílé – slunce, zamračeno, žárovka, tři druhy zářivek a Auto. ISO lze manuálně zvolit z hodnot 64,100,20,400, 800, 1600. Režim snímání – jeden snímek, normální sekvence, rychlá sekvence (normal, high). Režim měření expozice – iESP, bodový. Zapnutí digitálního zoomu. Režim autofokusu. Zapnutí snímání zvukových poznámek k exponovanému snímku. Poslední možnost je režim Panoramatického snímání. Na LCD se zobrazí pomocné linie pro překryv snímků.

Setup

V Setupu z podstatnějších funkcí nalezneme:
Formátování karty (interní paměti). Uložení snímků z interní paměti na kartu (Backup). Funkci Pixel Mapping („odstraní“ vadné pixely). Aktivaci alarmu (budík na cestách – velmi příjemná a pro tuto značku standardní funkce). Histogram aparát nemá. Stejně tak nezobrazuje informace o expozici.

Video

Fotoaparát disponuje pro záznam ozvučeného videa ve formátu MOV rozlišením 640×480, 320×240 a 160×120 bodů s 15 snímky za sekundu. Natáčet lze do zaplnění karty. V menu lze povolit použití digitálního zoomu při nahrávání videa. Do interní paměti lze v nejvyšší kvalitě nahrát přibližně 17 s záznamu. Na 1 GB kartu to odpovídá čtrnácti minutám.

Prohlížení snímků

Možnosti při přehrávání

Prohlížet snímky lze po stisku talčítka Play a to i při vypnutém aparátu. Snímky lze otáčet, vkládat do alba, redukovat červené oči, převést snímek na černobílou verzi či sepii (přímo fotit takto nelze), případně jej zmenšit. Vytvoření takových snímků je tedy možné pouze dodatečně. Upravené snímky se uloží jako kopie. Lze doplnit i komentář, změnit jas či sytost snímku. Nahrané videosekvence můžeme upravit indexováním. Tj. vytvořit snímek s náhledem na devět snímků z videa. V režimu prohlížení snímků je také možné kopírovat snímky z interní paměti na kartu, mazat všechny snímky či formátovat kartu.

Připojení k PC a tiskárně

Konektory

Okamžitě po připojení kabelu se aparát aktivuje a nabídne výběr režimu připojení. Vyberte podle potřeb tisk či PC. Rychlost stahování snímků je však cca než 800kB/s a proto bych doporučil používat čtečku karet.

Focení pod vodou

Neodolal jsem a zkusil fotoaparát i ve volné vodě v hloubce do 2m. Byly potíže s ostřením Což je bohužel normální a to nezávisle na fotoaparátu, případně pouzdru, protože kontrast pod vodou prostě chybí. Po vytažení z vody je třeba aparát důkladně osušit. Vodu v mikrofonu musíte nechat vyschnout. Pokud půjde o vodu slanou, doporučuji pořádně vymáchat ve sladké, protože jinak se sůl usadí a to asi nebude dobré. Pod vodou je aparát „podstatně lehčí“ a většina snímků bude rozmazaná. Nenechte se odradit a zkuste klidně stativ. Tato rada platí bohužel jen pro malé vzdálenosti, nebo pro čistá moře, bazény…

V bazénu problém s ostřením nebyl. Fotoaparát fungoval bezvadně i v hloubce 3,5m.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram