Jak fotografovat ohňostroje

U fotografování ohňostrojů mě fascinuje, že v okamžiku, kdy mačkáte spoušť, nikdy přesně nevíte, co vás čeká. Pro ty, co fotografují na film, je napětí i překvapení ještě větší v tom, že musí čekat, až se film vyvolá. V článku jsem shrnul poznatky z fotografování několika menších i větších ohňostrojů. Za pár dnů nás čekají, silvestrovské...

Britští fotografové mají pro ohňostroje v kalendáři 5.listopadu. Den, kdy Guy Fowkes v roce 1605 se pokusil vyhodit do povětří anglický parlament. Velké oňostroje se v tento den konají po celé Anglii. V Čechách se kromě silvestrovského řádění a pražského novoročního ohňostroje na Letné koná jedinečná akce v Brně. Poslední květnový a první červnový týden se na Brněnské přehradě již několikátý rok po sobě konají představení ohňostrojů z celé Evropy. Bylo tomu tak i letos. Zatím jsem neměl tu čest, ale pro učení se fotografovat ohňostroje je to určitě ideální akce. Bližší informace na www.ignisbrunensis.cz.

Velká organizovaná představení jsou mnohem lepší na fotografování než domácí ohňostroje, kde jsou dlouhé intervaly mezi jednotlivými výstřely a používají se levnější a méně efektní rachejtle. Pořádný ohňostroj totiž něco stojí. Pražský novoroční mívá rozpočet 1.5 miliónu korun.

Jakou si vzít fototechniku?

Protože budeme fotografovat na dlouhé časy otevření závěrky, nutností je pevný stativ s kvalitní hlavou, kterou můžete snadno ovládat.
Klasický nebo digitální fotoaparát musí mít možnost nastavit režim “B”, který umožňuje bez omezení ovládat dobu otevření závěrky. Jako minimální požadavek je možnost nastavit čas alespoň 15 sekund. Obvyklé časy jsou od 5 s do 2 min a to podle intenzity ohňostroje. Krátké časy kolem 5 sekund jsou vhodné pouze pro případy, kdy chcete vyfotografovvat rozprsknutí jedné nebo menšího počtu rachejtlí.
Pokud budete fotografovat přímo v místě ohňostroje, doporučuji nasadit širokoúhlý objektiv s ohnisky 28–35 mm nebo ideálně širokoúhlý zoom. Zkušel jsem i 20 mm, ale zde je obvykle úhel již příliš široký. U ohniska 50 mm je zase problém odhadnout přesně místo rozprsknuté rakety tak, aby jste udělali optimální výřez. Krátké teleobjektivy 100 – 200 mm použijete, pokud budete fotografovat ohňostroj z větší vzdálenosti. To je výhodné tam, kde chcete mít v pozadí třeba hrad u kterého slavnost probíhá.

Jak si připravit kompozici?

Klíčové je přijít na místo fotografování v předstihu a zjistit například od organizátorů, odkud se budou rakety vystřelovat a kde se předpokládá dopadová plocha. Ta se může měnit také v závislosti na síle a směru větru. Výhodné je vyvýšené místo. Jakmile si vyberete místo, doporučuji hned roztáhnout stativ, než budete obklopeni přicházejícím davem. Ten si často myslí, že právě u fotografa je to nejlepší místo. Samozřejmostí je nový film nebo prázdná paměťová karta ve fotoaparátu.
Musíte mít předem jasno, jaké snímky chcete získat a podle toho nasadit i objektiv. Výměny objektivů ve tmě při představení bývají problematické. V zásadě můžete fotografovat ohňostroje s popředím. Tím mohou být například diváci, historický objekt nebo odrazy světla raket na vodní hladině.

Silvestrovský ohňostroj 2004

Pokud nestačíte na akci přijít včas, také nemusí vadit. Ohňostroj u příležitosti 60-tého výročí konce 2.světové války jsem fotografoval přes diváky, kteří se natlačili k zábradlí na vltavském nábřeží.

Ohňostroj 60.výročí konce války

Druhou možností je soustředit se na kompozice raket na obloze s různou úrovní detailu a množstvím raket v záběru.

Výbuch rakety 1 Výbuch rakety 2

Jakou techniku fotografování zvolit?

V případě, že máte předem vymyšlenou kompozici, nastavte si výřez a vyčkávejte, až se v záběru objeví efektní rachejtle. V intervalech bez raket v záběru je třeba zakrýt objektiv černým papírem, jinak hrozí přeexponování pevných objektů v záběru. Techniku se zakrývaním objektivu používám i pro snímky raket bez popředí. Zde doporučuji měnit polohu výřezu podle místa, kde odhadujete rozprsknutí rachejtlí.
Pro fotografování oňostrojů je vhodný film nebo nastavení citlivosti chipu na minimální citlivost (typicky ISO 100). Na objektivu nastavuji maximální clonu f/16 nebo f/22 a režim času B, kdy závěrku ovládám drátěnou nebo kabelovou spouští. V případě, že není k dispozici, hrozí nebezpečí rozhýbání. Dejte si pak hlavně pozor na pevný podklad stativu. Samospoušť není ideální a je použitelná jen v případě, že fotografujete v režimu B na velmi dlouhé časy a zakrývate objektiv v mezičasech bez raket. Spoušť mačkám v okamžiku, kdy vidím stoupající linky rachejtlí těsně pod vrcholem jejich dráhy.

Ohňostroj v Hoeilaartu (Belgie)

Přeji hodně krásných záběrů a děkuji předem za další tipy kde a jak fotografovat ohňostroje.

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Martin Janošek
    Martin Janošek
    05.12.2006 18:15

    děkuji za článek, pěkný.

  • IVO ŠEVČÍK 1
    IVO ŠEVČÍK 1
    06.12.2006 10:29

    Nazdar fotografové.
    Akci mohu jen doporucit jezdím tam už třetím rokem a lepší ohňostroje sem nikde neviděl snad jen v Římě.
    Můj postup je F13-16 čas něco kolem 10 max15 sec iso 100(jsou možné i delší časy v závislosti na intenzitě ohňostroje a samozřejmě na světelnosti raket), a pak uz exponuju a pokud je rachejtle bílá (pozor na to ta přepaluje fotky)tak zakryju objektiv a zase odkryju. Při časech okolo 1/25 sec až 2 sec se zachytí celkem ostře ovšem zde až hlavně při1/25sec musíte zvěšit iso, na takové časy je celkem dobrá automatika fotoaparátu jinak nastavuju na tvrdo manualně. pak už jen trochu cviku a myslim že každému se nějaká fotka podaří.
    Přeju mnoho hezkých fotek na silvestra.
    nějaké moje foto z Brna:
    http://www.ivosevcik.vyrobce.cz/ohnostroje/index.htm

  • Fabiak
    Fabiak
    07.12.2006 18:08

    Moje první počiny z letoška z Ignis Brunensis http://ohnostroje.fabiak.com (Canon S2 is) Příští rok to vidím konečně na Canon EOS 30D

  • Fabiak
    Fabiak
    07.12.2006 18:12

    to Andrej... no s tím jeden ohňostroj za večer... bych trochu polemizoval :o)

    Vem si situaci, kdy ten ohňostroj končí ve 23:00. Začíná vždy ve 22:30, dřív je totiž světlo. A druhý ráno jdeme do práce :o) A to tu máme v pracovním týdnu 4x + 1 začátek a jedno grandfinále. Není to jednoduchý, být fotograf ohňostrojů :o)) To nepočítám, že ještě v noci to dávám na web... a ráno budíček nepočká :o( :)))

  • Vít Říhošek
    Vít Říhošek
    14.12.2006 15:34

    Taky jsem poprve zkousel fotit na Brunensis,ale bohuzel prselo,tak jsem mel nastavenou F75 na Bulb a jednou rukou drzel destnik a druhou zakryval objektiv pomoci cernyho obalu na CD,ale myslim,ze na tu hruzu to celkem vyslo,to jsou vsechny fotky:
    http://qhodnoceni.atlas.cz/view_foto.php?fid=412463
    http://qhodnoceni.atlas.cz/view_foto.php?fid=412460
    http://qhodnoceni.atlas.cz/view_foto.php?fid=412450

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (17)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram