Test fotoaparátu Panasonic DMC-FX01

Nástupce fotoaparátu Panasonic FX9 je model FX01. Jeho ohnisková vzdálenost je však pěkných 28 mm na krátkém konci, má širokoúhlé video a opět perfektní vzhled. Jaké snímky z něj (během dovolené) získáte se dočtete v následujícím testu, ke kterému jej zapůjčila firma Panasonic.

Testovací fotografie

Označení ® znamená, že je k dispozici originální fotografie či 100% výřez. Exif je prakticky u všech. Obsahuje-li fotografie výřez, je uložena s takovou mírou komprese, abych nepozoroval při 200% zvětšení rozdíl mezi původním a ukládaným snímkem. Název fotografie charakterizuje to, co lze na ní zjišťovat především.

Vivid+warm Vivid+cool
Denní světlo Zataženo
Žárovka Vivid+cool
Vivid+warm BW
Sepie

Barevná nastavení a možnosti úprav snímku jsou velmi dobré. Oblíbil jsem si především – COOL a WARM. Ukázka vyvážení bílé je tu jen proto, abychom si uvědomili, že lze barevné varianty ještě rozšířit. Pro dokonalé vyvážení bílé za problematických podmínek použijte manuální vyvážení nebo jemné doladění přednastavených hodnot.

28 mm 102 mm 102 x 4

Aneb k čemu je (nejen) optický zoom. Především 28 mm ohnisko oceníte v interiérech při focení rodinných snímků a při focení architektury na dovolené.

Blesk, nejkratší ohnisko Blesk, nejdelší ohnisko
Blesk v protisvětle

Pokrytí bleskem. Pro nejkratší ohnisko je zde patrné nerovnoměrné nasvícení scény. Při všech expozicích aparát ostřil s pomocným přisvícením prakticky za tmy a dobře. Pevnou hodnotu ISO 80 a blesk nedoporučuji. Snímky budou podexponované. Použijte v případě focení s bleskem ISO Auto. Poslední snímek ukazuje použití blesku v protisvětle.

Protisvětlo Protisvětlo

V protisvětle si objektiv vede výborně. Vzniká jen minimum rušivých odlesků. V kontrastních scénách mají i tmavá místa kresbu.

Makro - celek Výřez (R)
Makro - celek Výřez (R)

Režim makro pro běžné „momentky“ ze života hmyzu rozhodně zaujme.

Aberace, kresba (R) Aberace (R)
Aberace, kresba (R)

Ostrost a kresba snímku se směrem k okrajům snižuje jen nepodstatně. Aberace se však na kontrastních přechodech může projevit (druhý snímek).

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    20.06.2006 22:13

    Datum opraven, děkuji.

    1/20 000 sedí alespoň podle manuálu na str. 102. (lze stáhnout z www.panasonic.cz). Jestli je to překlep nedokážu posoudit, ale podstatně kratší časy při snímání videa než při fotografování jsou naprosto normální věc. Jak tuto dobu objektivně zjistit mě sice napadá, ale ničit foťák se mi nechce ;-).

  • Radek_1
    Radek_1
    22.06.2006 10:18

    "Světelnost je v rozmezí 2,8 – 5,6. Maximální clona je 5,6 pro nejkratší a 11 pro nejdelší ohnisko." Tahle věta v recenzi se rozchází s mými zkušenostmi. Je zajímavé, že si nikdo z recenzentů (i z jiných serverů a periodik) nevšímá, že tenhle foťáček má zřejmě pořád otevřený objektiv. Aspoň já a nikdo z mých známých, kteří přístroj mají jsme nezaznamenali, že by fotoaparát clonil. Domnívám se, že má natvrdo otevřený objektiv a expozice je nastavena jen citlivostí a časem. Neprošel jsem sice všechny obrázky v recenzi, ale asi 5 ano a ani na jednom není clona vyšší než 5,6. Sám jsem s tímto strojkem zkoušel řadu fotek i při velmi vysoké hladině osvětlení (venku během slunečného dne), s různými použitými motivovými programy a ani jednou se mi nepodařilo udělat fotku s jinou clonou, než je rozmezí 2,8 - 5,6 v závislosti na použité ohniskové vzdálenosti. Pokud tedy někde nedělám chybu a je to tak, jak píšu, je to poněkud hendikep. A nevím, k čemu má foťák mraky motivových programů, když tam švihá pořád stejné kombinace času a clony (samozřejmě asi s výjimkou nočních fotek, ohňostrojů, slow synchro a pod.) Prostě divné. To bych doporučil si spíš malinko připlatit, smířit se s trochu většími rozměry a koupit LX1, která je až na vyšší šum při ISO 400 fakt moc fajn.

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    22.06.2006 18:45

    "Světelnost je v rozmezí 2,8 – 5,6. Maximální clona je 5,6 pro nejkratší a 11 pro nejdelší ohnisko."

    Koukněte třeba na poslední fotku - f/9. Mám doma f/8, f/6,3,...

    Nakupování df není o připlácení, ale o účelu.

    Motivové programy se uplatňují nejen expozicí, ale také zpracováním (pleťovka; pod vodou se řeší červená....). A skutečností je, že práce se clonou se u této třídy fotoaparátu nepřepokládá.
    Petr Koritina

  • Radek_1
    Radek_1
    23.06.2006 11:54

    Zduř, souhlas, taky už jsem našel několik fotek, kde foťák nastavil jinou clonu než nejmenší možnou. Ale fakt málo kdy, nechce se mu. Fotím většinou na nejkratší ohniskovou vzdálenost a skoro všude cpe f 2,8. Ať má člověk nastavenou krajinu, portrét nebo cokoli. No, foťáček je malej, je to sympaťák, když člověk nemůže tahat zrcadlovku, tak se hodí, ale myslím, že když to jen trochu půjde, hodím do brašny zlatou D200... Ale to se nedá srovnávat.

  • Radim Hampl
    Radim Hampl
    24.07.2006 19:07

    Chtěl bych se zeptat zda se dá vypnout zvuk uzávěrky, aby foťák fotil úplně potichu.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (6)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram