Test fotoaparátu Panasonic DMC-FX01

Nástupce fotoaparátu Panasonic FX9 je model FX01. Jeho ohnisková vzdálenost je však pěkných 28 mm na krátkém konci, má širokoúhlé video a opět perfektní vzhled. Jaké snímky z něj (během dovolené) získáte se dočtete v následujícím testu, ke kterému jej zapůjčila firma Panasonic.

Provozní časy a výdrž fotoaparátu

Příslušenství

Na jedno nabití baterie (1150 mAh, shodná s FX9) lze nafotit přes 200 fotografií v běžném režimu používání. Stav baterie je výborně indikován na LCD. „Náhlá smrt“ vás nepřekvapí. Celková doba provozu je přes 2 hodiny.

Provozní časy
Časy jsou zatíženy reakční dobou na podnět, která může být až 0,2 s.

  • první snímek do 2,5 s
  • bez blesku bez namáčknutí 0,5 s
  • bez blesku s namáčknutím 0,2 s

Blesk

Vestavěný blesk má při ISO Auto a nejširším ohnisku dosah od 60 cm do 4 m. V režimu Vysoká citlivost pak až skoro 6 metrů. Lze nastavit všechny běžné režimy – auto, auto s redukcí červených očí, synchronizace na dlouhé časy s redukcí červených očí, nucený záblesk. Vzhledem ke stabilizaci je někdy dobré blesk použít jako doplňkový, případně vůbec ne.

Nastavení a funkce fotoaparátu

Funkce dostupné na těle aparátu

LCD při snímání Scénické režimy

Režimy dostupné na otočném voliči jsou naprosto běžné a běžných vlastností. Je jich šest – normální snímání, jednoduchý režim (je třeba minimálních znalostí pro ovládání), režim makro, scénické režimy, video a režim přehrávání. Scénických režimů je k dispozici sedmnáct. Jedním z nich je i Pod vodou. K aparátu lze totiž dokoupit originální podvodní pouzdro. Režim dítě je specifický tím, že lze doplnit o datum narození a na fotografii je rovnou věk. Režim „hvězdné nebe“ je zajímavý tím, že lze nastavit čas až 60 sekund a LCD zobrazí i velmi tmavou scénu. Nejdelší čas volený automatikou je osm sekund a je dostupný v režimu noční scéna. Při časech od jedné sekundy se používá redukce šumu.

Další důležitou funkcí je kompenzace expozice (+/- 2 EV s krokem 1/3 EV) a volba bracketingu v rozsahu +/- 1 EV s krokem 1/3 EV (je-li vynucený blesk, pak volba bracketingu není možná). Ze sekvenčních režimů lze volit rychlou sekvenci nebo pomalou sekvenci, při nichž se exponují nejvýše tři snímky. Lze využít také nekonečné snímání, to je však znatelně pomalejší. Při použití sekvenčních režimů nelze použít blesk. Dalšími tlačítky lze ovládat blesk, samospoušť (10 s nebo 2 s), či rychlé prohlížení fotografií. Na horní straně je tlačítko pro změnu druhu stabilizace – vypnutá stabilizace, stálá stabilizace, stabilizace od okamžiku namáčknutí spouště. Podle snímků a jejich ostrosti odhaduji, že stabilizátor umožňuje prodloužit časy focené z ruky o dvě až tři clony. Tlačítkem DISPLAY(POWER LCD) lze volit množství zobrazených informací, včetně reálného histogramu či vodících lišt. Při dlouhém stisku tohoto tlačítka se skokem zvýší jas displeje.

Funkce dostupné v menu

Menu a Setup při focení

Z podstatných funkcí pro režim fotografování lze v menu volit vyvážení bílé a to auto, denní světlo, zataženo, žárovka. Poslední možností je vlastní nastavení bílé. Citlivost lze volit z hodnot 80,100, 200, 400 ISO nebo ji nechat v režimu Auto. V režimu vysoká citlivost se nastavuje automaticky hodnota od 800 do 1600 ISO. Lze změnit režim 16:9 na 4:3 či 3:2. Rozlišení a kvalitu komprese volíme v dalších dvou položkách. Rozlišení odpovídá zvolenému poměru a je možné jej volit od 6 Mpx do VGA. Kvalitu komprese jpg lze vybrat ze dvou možností. Další volbou je automatická zvuková poznámka k pořízenému snímku v pevné délce 5 s. Další volba skrývá systém zaostření (5ti zónové ostření, 3í zónové rychlé ostření, jednozónové rychlé ostření, jednozónové (nikoliv rychlé) ostření a bodové zaostření). Další volbou je zapnutí pomocného osvětlení ostření, volba automaticky voleného nejdelšího času (do 1 s). Časy do maxima aparátu, tedy osm sekund, jsou přístupné pouze v některých režimech. Lze zapnout digitální zoom. Poslední dvě možnosti pokrývají barevné úpravy snímku. Barevné efekty jsou čtyři – studený nádech (COOL) zabarví snímek modře. Teplý nádech (WARM) zabarví snímek červeně. A následují dva klasické režimy – černobílý a sepie. Poslední dvě barevné úpravy jsou natural, standard a vivid. Režim natural nastaví ostrost a sytost na minimum, naopak režim vivid na maximu. Kombinace teplého nádechu (warm), živých barev (vivid) a podexpozice vytváří velmi zajímavé snímky.

V Setupu lze nastavit jas displeje v sedmi úrovních, automatické zobrazení po expozici, dobu automatického vypnutí, druh úsporného režimu, zvuky, hlasitost, datum a čas či resetování počitadla snímků. Za nejpodstatnější volbu považuji druh komunikace přes USB – PC nebo PictBridge. Poslední volbou v Setupu je volba jazyka. Čeština jak se stává zvykem již nechybí.

Video

Menu v režimu Video

Fotoaparát disponuje pro záznam ozvučeného videa ve formátu MOV rozlišením 640×480 a 320×240 bodů s možností volby 30 snímků či 10 snímků za sekundu.OProti modelu FX9 přibyl širokoúhlý formát 848×480 bodů. Natáčet lze do zaplnění karty. Nelze použít žádný zoom, zůstává ohnisko zvolené v okamžiku počátku záznamu. Na 1 GB kartu lze v nejvyšší kvalitě uložit necelých deset minut záznamu. Barevné efekty pro snímání lze využít i zde.

Prohlížení fotografií

LCD při přehrávání Menu při prohlížení

Prohlížení fotografií je intuitivní a velmi jednoduché. V režimu rychlého náhledu po stisku tlačítka REVIEW lze fotografie prohlížet, zvětšit (skokem) či mazat. Prvním stiskem Delete lze smazat jeden snímek. Dalším stiskem se nabídne volba mazání vybraných případně všech snímků. Po volbě prohlížení na hlavním voliči se zobrazí po stisku tlačítka MENU širší možnosti práce se snímky. Lze přejít do hezkého režimu Kalendář, při kterém jsou snímky k dispozici podle data expozice. Obrázky lze otáčet, zmenšit velikost, oříznout, označit je pro tisk (DPOF), nechat je zobrazovat postupně za sebou, nebo k nim přidat zvukovou poznámku. Tato poznámka je pak ve formátu MOV. Množství zobrazených informací ovlivníte tlačítkem DISPLAY. Zobrazit lze mj. histogram.

Připojení k PC a tiskárně

Konektory

Aparát podporuje režim přímého tisku PictBridge a připojení k PC jako zařízení USB Mass Storage. O propojení se stará rozhraní USB 2.0. Druh zařízení, k němuž se aparát připojuje, se volí v Setupu. Připojením k USB dojde k aktivaci přístroje.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    20.06.2006 22:13

    Datum opraven, děkuji.

    1/20 000 sedí alespoň podle manuálu na str. 102. (lze stáhnout z www.panasonic.cz). Jestli je to překlep nedokážu posoudit, ale podstatně kratší časy při snímání videa než při fotografování jsou naprosto normální věc. Jak tuto dobu objektivně zjistit mě sice napadá, ale ničit foťák se mi nechce ;-).

  • Radek_1
    Radek_1
    22.06.2006 10:18

    "Světelnost je v rozmezí 2,8 – 5,6. Maximální clona je 5,6 pro nejkratší a 11 pro nejdelší ohnisko." Tahle věta v recenzi se rozchází s mými zkušenostmi. Je zajímavé, že si nikdo z recenzentů (i z jiných serverů a periodik) nevšímá, že tenhle foťáček má zřejmě pořád otevřený objektiv. Aspoň já a nikdo z mých známých, kteří přístroj mají jsme nezaznamenali, že by fotoaparát clonil. Domnívám se, že má natvrdo otevřený objektiv a expozice je nastavena jen citlivostí a časem. Neprošel jsem sice všechny obrázky v recenzi, ale asi 5 ano a ani na jednom není clona vyšší než 5,6. Sám jsem s tímto strojkem zkoušel řadu fotek i při velmi vysoké hladině osvětlení (venku během slunečného dne), s různými použitými motivovými programy a ani jednou se mi nepodařilo udělat fotku s jinou clonou, než je rozmezí 2,8 - 5,6 v závislosti na použité ohniskové vzdálenosti. Pokud tedy někde nedělám chybu a je to tak, jak píšu, je to poněkud hendikep. A nevím, k čemu má foťák mraky motivových programů, když tam švihá pořád stejné kombinace času a clony (samozřejmě asi s výjimkou nočních fotek, ohňostrojů, slow synchro a pod.) Prostě divné. To bych doporučil si spíš malinko připlatit, smířit se s trochu většími rozměry a koupit LX1, která je až na vyšší šum při ISO 400 fakt moc fajn.

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    22.06.2006 18:45

    "Světelnost je v rozmezí 2,8 – 5,6. Maximální clona je 5,6 pro nejkratší a 11 pro nejdelší ohnisko."

    Koukněte třeba na poslední fotku - f/9. Mám doma f/8, f/6,3,...

    Nakupování df není o připlácení, ale o účelu.

    Motivové programy se uplatňují nejen expozicí, ale také zpracováním (pleťovka; pod vodou se řeší červená....). A skutečností je, že práce se clonou se u této třídy fotoaparátu nepřepokládá.
    Petr Koritina

  • Radek_1
    Radek_1
    23.06.2006 11:54

    Zduř, souhlas, taky už jsem našel několik fotek, kde foťák nastavil jinou clonu než nejmenší možnou. Ale fakt málo kdy, nechce se mu. Fotím většinou na nejkratší ohniskovou vzdálenost a skoro všude cpe f 2,8. Ať má člověk nastavenou krajinu, portrét nebo cokoli. No, foťáček je malej, je to sympaťák, když člověk nemůže tahat zrcadlovku, tak se hodí, ale myslím, že když to jen trochu půjde, hodím do brašny zlatou D200... Ale to se nedá srovnávat.

  • Radim Hampl
    Radim Hampl
    24.07.2006 19:07

    Chtěl bych se zeptat zda se dá vypnout zvuk uzávěrky, aby foťák fotil úplně potichu.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (6)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram