Test digitální zrcadlovky Samsung GX-1S

V nedávné době se ze scény ztratila jedna známá a dlouholetá značka zrcadlovek a nedá se vyloučit, že další budou následovat. Jak to tak ale bývá, tak se hned záhy objevují značky nové. Stejně tak je tomu v případě objektu dnešního testu, ve kterém si představíme první skutečnou digitální zrcadlovku s výměnnými objektivy značky Samsung, postavenou na platformě Pentax a nesoucí typové označení GX-1S.

Čip

U digitální zrcadlovky je velmi důležitým kritériem a parametrem také použitý snímací čip. V případě testovaného aparátu je to RGB snímač typu CCD o rozměrech 23,5×15,7mm (crop factor x1,5) s rozlišením 6,1 efektivních Mpix. Na jednu stranu hned jistě někdo namítne, že je toto rozlišení už malé, protože konkurenční Canon nebo Olympus už běžně vyrábí i v nejnižší třídě zrcadlovek přístroje s rozlišením 8 Mpix. To je sice pravda a nějaký ten megapixel navíc by se asi hodil, ale na druhou stranu pro cílovou skupinu, pro kterou je GX-1S určen, je toto rozlišení dostatečné. Navíc dle neoficiálních údajů je v aparátu použit tentýž snímací čip Sony, který již známe například z aparátů Nikon D70, KonicaMinolta Dynax 5D nebo Pentax *ist D, kde se velmi dobře osvědčil. Krom rozlišení se tedy ještě podívejme alespoň na několik dalších základních údajů. Maximální rozměr snímku je 3008×2000 bodů (lze jej uložit na paměťovou kartu SD ve formátech JPEG nebo RAW v barevném prostoru RGB nebo sRGB) a je možno nastavit jeho citlivost v ekvivalentu jednotek ISO 200, 400, 800, 1600 a 3200. Tím se hned dostáváme k dalšímu hodnotícímu kritériu, kterým je úroveň nežádoucího obrazového šumu při jednotlivých citlivostech.

Obrázek č. 14 Obrázek č. 15
Obrázek č. 16

Na ukázkovém snímku č.14 je celkový pohled na tradiční testovací noční scénu. Snímek byl pořízen při nastavení citlivosti na minimální hodnotu ISO 200. Levá polovina je pořízena při nastavení vyvážení bílé na předvolbu pro žárovkové světlo a pravá při ponechání vyvážení bílé na automatice. Můžete si zde srovnat, jak se systém popral s agresivním světlem žlutých výbojek v pouličních lampách. Z výsledku je patrné, že výsledek je při nastavení na žárovkové světlo podstatně lepší. Kromě spojení dvou polovin snímku a doplnění popisek je foto zcela bez úprav a je možno je stáhnout v plném rozlišení. Z dalších testovacích snímků jsem již pro lepší přehlednost použil jen výřezy z obvyklé partie přechodu silného světla na tmavé pozadí. Porovnáme-li výřezy při jednotlivých citlivostech, tak dojdeme k závěru, že úroveň šumu je prakticky stejná jako u kterékoli jiné digitální zrcadlovky této třídy a opět to trošku podporuje teorii o stejných čipech v 6 Mpix D-SLR různých značek. Na rozdíl od některých konkurentů má GX-1S také citlivost ISO 3200. Ta se může často hodit, ale je třeba tuto maximální hodnotu používat s rozvahou a lépe také se zapnutou redukcí šumu. Celkově bych tedy obrazovou kvalitu použitého čipu hodnotil jako velmi dobrou a naprosto rovnocennou s kterýmkoli přímým konkurentem. Možná trošku chybí možnost nastavení citlivosti nižší než ISO 200 což částečně vyvažuje vysoká hodnota ISO 3200.

Funkce

Samsung GX-1S je samozřejmě vybaven celou řadou obvyklých funkcí. Snímat je možno rychlostí 2,8 snímků za vteřinu, přičemž vyrovnávací paměť pojme 8 snímků ve formátu JPEG nebo 5 snímků ve formátu RAW. Měření expozice je zajištěno ve třech nezávislých režimech. Buď můžete zvolit měření multisegmentové (16 zónové) nebo měření se zvýhodněným středem, případně měření bodové, které lze dokonce svázat s aktivním ostřícím bodem. Podstatnou informací je také fakt, že aparát bez problémů měří expozici i bez objektivu, takže lze nejen přes redukci používat MF objektivy (například stále oblíbené M42), ale lze toho využít i při experimentech – například s dírkovou fotografií. Expoziční časy jsou od 1/4000 až po 30 vteřin nebo trvale otevřenou závěrku. Synchronizační čas závěrky s bleskem je 1/180 vteřiny. Vyvážení bílé je možné nastavit na některou ze sedmi předvolených hodnot, nebo nechat měření na automatice. Případně si vyvážení bílé změřit a uložit uživatelsky. Systém automatického ostření je jedenáctibodový a aktivní ostřící body se červeně zobrazují přímo na matnici. K dispozici jsou také uživatelské funkce, kterými lze nastavit další užitečné drobnosti dle potřeb konkrétního uživatele. Kromě obvyklých možností jako je nastavení kroků po 1/2 nebo 1/3EV, úrovně saturace, redukce šumu, barevného prostoru a dalších je k dispozici i oblíbená funkce předsklopení zrcátka před expozicí.

V praktickém nasazení se mi automatické ostření velmi dobře osvědčilo i v nepříznivých světelných podmínkách, výhradu lze mít snad jen k tomu, že jako pomocný paprsek autofokusu ve skutečně tmavých prostorách je použito stroboskopických záblesků interního blesku, které může být při fotografování osob dotyčným na obtíž. Mnohem vhodnější by bylo použití například vysoce svítivé LED diody. Měření expozice také fungovalo k naprosté spokojenosti a jen občas mělo sklon k mírné podexpozici, což lze hodnotit spíše kladně s ohledem na omezení možnosti výskytu nežádoucích přeexponovaných míst. Vyvážení bílé už pracovalo o poznání hůř, ale pořád ještě na hranici obvyklého stavu. Snad jen ve složitějších světelných situacích bych doporučil používat přednastavené předvolby nebo uživatelské změření. Využít lze také ideálně formátu RAW a vyvážení bílé jemně doladit až doma v PC. Celkově bych vybavení funkcemi, jejich reálnou funkčnost a rychlost celého systému vyhodnotil jako velmi dobré. Oproti některým konkurentům je třeba ocenit možnost měření s MF objektivy, případně úplně bez objektivu, dále bodové měření svázané s aktivním ostřícím bodem a také funkci předsklopení zrcadla. Naopak mě nenapadá nic, co by v tomhle ohledu aparátu chybělo.

Obrázek č. 17 Obrázek č. 18
Obrázek č. 19

Příslušenství, cena a závěr

Samsung s digitálními zrcadlovkami teprve začíná a proto nabídka příslušenství není zase až tak široká, jako u největších výrobců. Přesto již teď nabízí například kvalitní externí systémový blesk SEF-36PZF, bezdrátové IR dálkové ovládání, kabelovou spoušť, originální pouzdro a další drobnosti. Na trhu se také brzy objeví další objektiv série D-XENON s označením Schneider-Kreuznach 50–200mm f/4–5,6 a jistě přijdou i další. Nesmíme zapomenout, že lze použít také kterýkoli objektiv značky Pentax a přes příslušnou redukci prakticky jakýkoli jiný, včetně manuálních. O tom, že to Samsung myslí se vstupem na trh s digitálními zrcadlovkami vážně svědčí i fakt, že současně s uvedení modelu GX-1S byl na trh uvedena i levnější varianta v podobě modelu GX-1L. Rozdíl je kromě nižší ceny také v provedení hledáčku, kde je místo pentagonálního optického hranolu použita soustava zrcadel, čímž se zmenšilo zvětšení z x0,95 na x0,85, počet ostřících bodů je snížen na 5, vyrovnávací paměť je snížena na 5 snímků JPEG nebo 3 RAW a nižší je i hmotnost 470g bez baterií a objektivu. Nejnovější informací je vedení pokročilého poloprofesionálního modelu GX-2 s rozlišením 10 Mpix.

Celkově bych tedy testovaný model GX-1S hodnotil jako velmi dobrý aparát, který snese srovnání s kterýmkoli konkurentem své kategorie. Trošku pokulhává snad jen v rozsahu sortimentu originálního příslušenství, ale to částečně vyrovnává velmi dobrou kompatibilitou s Pentaxem a s neoriginálním příslušenstvím. Oficiální doporučená prodejní cena je 24.490,– Kč včetně DPH za tělo se základním objektivem D-XENON 18–55mm f/3,5–5,6. V reálném prodeji se dá očekávat, že cena bude především v internetových obchodech o poznání nižší a asi nějaký čas potrvá, než se úplně ustálí. Už teď lze říci, že cena je přiměřená – aparát sice není vysloveně levný, ale není ani nijak předražený.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Pajik77
    Pajik77
    30.05.2006 09:36

    MJ:Mohl bys prosím trochu upřesnit kde ve fóru jsou ty hledáčky?

  • Martin Jebavý
    Martin Jebavý
    30.05.2006 10:15

    ve foru digitální fotografie. Recenze dslr samsung

  • Stefan Kordos Therion
    Stefan Kordos Therion
    31.05.2006 08:07

    vyzera to fajn ale ovela viac som zvedavy na novy 10mpix

  • waschek
    waschek
    01.06.2006 17:08

    Sice to není úplně k tématu,ale přece..neměl někdo z vás v ruce SAMSUNG PRO 815?Zajímalo by mne,co si o ní myslíte popř.dotaz na redakci,zda neprobehne nějaký test?

  • waschek
    waschek
    01.06.2006 18:50

    OU!Teď jsem se díval do FOTOTESTU a ten foťák tam už je.Tak nic..

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (9)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram