Test digitální zrcadlovky Samsung GX-1S

V nedávné době se ze scény ztratila jedna známá a dlouholetá značka zrcadlovek a nedá se vyloučit, že další budou následovat. Jak to tak ale bývá, tak se hned záhy objevují značky nové. Stejně tak je tomu v případě objektu dnešního testu, ve kterém si představíme první skutečnou digitální zrcadlovku s výměnnými objektivy značky Samsung, postavenou na platformě Pentax a nesoucí typové označení GX-1S.

Objektivy

Jak již bylo mnohokrát řečeno, nejdůležitější součástí úplně každého aparátu je jeho objektiv. Při výrobě těla se Samsung spojil s Pentaxem a z toho vychází i bajonet pro objektiv. Kdo by však čekal, že tomu tak bude i s objektivy samotnými, bude asi velmi překvapen. Samsung GX-1S je sice samozřejmě 100% kompatibilní s objektivy Pentax, ale primárně je dodáván s novými objektivy s označením Samsung D-XENON, jejichž výrobcem je uznávaný německý výrobce objektivů Schneider-Kreuznach. Testovaný aparát lze zakoupit v cenově zvýhodněném setu právě s jedním z těchto objektivů, kterým je základní “setový“ zoom D-XENON 18–55mm f/3,5–5,6 poskytující obvyklý ekvivalentní rozsah 27–82,5mm. Dá se očekávat, že právě tento objektiv bude na GX-1S nejpoužívanějším a navíc jsem jej dostal zároveň s aparátem k testu, takže se na něj podíváme trošku podrobněji.

Obrázek č. 7 Obrázek č. 8
Obrázek č. 9

Objektiv si můžete podrobně prohlédnout na ukázkových snímcích č.7 až 9. Úvodem bych se chtěl zmínit o mechanickému provedení, protože v tom mě objektiv velmi mile překvapil. Na první pohled jde sice o klasickou “setovou“ koncepci na bázi plastu, ale při podrobnějším zkoumání jsem odhalil řadu zajímavých detailů, které rozhodně stojí za zmínku. Jako první zaujme asi solidní kovový bajonet, který je v této cenové kategorii opravdovou výjimkou. Zbytek objektivu už je sice plastový, ale použitý plast je opět kvalitní a ostřící i zoomovací prstenec má jen zcela minimální vůle. To ještě pořád není vše, objektiv se při zoomování sice trošku vysouvá, ale jeho přední příruba se neotáčí, takže je velmi usnadněno použití především polarizačního filtru a tato konstrukce umožňuje i použití účinné tvarované bajonetové sluneční clony, která je dokonce součástí výbavy v ceně aparátu. Příjemným detailem je také otevíratelné okénko na sluneční cloně, kterým lze pohodlně otáčet polarizačním filtrem i když je clona nasazena na objektiv. Škoda, že takhle dotažená není i krytka objektivu, která se s nasazenou sluneční clonou nasazuje i sundává trošku nešikovně. Po mechanické stránce je tedy objektiv vzhledem k ceně velmi solidní a příklad by si z této mechanické konstrukce mohli vzít i konkurenti.

Teď už se pojďme podívat na optické vlastnosti objektivu. Ty jsou obecně vzato přesně takové, jaké lze u objektivu této kategorie očekávat – sice neoslní, ale ani neurazí. Kresba je poměrně slušná v celé obrazové ploše, chromatická aberace se sice občas objeví, ale nepřesahuje obvyklou mez. Sférické zkreslení se objeví na obou koncích rozsahu zoomu, ale opět v míře zcela obvyklé u tohoto typu objektivů bez ohledu na značku. Totéž platí i o vinětaci. Ta se sice projeví spíše jen na nejširším konci zoomu a při hodně odcloněném objektivu, ale zato trošku intenzivněji. Pokud byste tedy uvažovali o nějakém tom fotografickém filtru (třeba o oblíbeném polarizačním), tak rozhodně doporučuji používat verzi “SLIM“ se sníženou výškou obroučky a případně se při jeho použití snažit vyhýbat úplnému odclonění a nejširšímu ohnisku. Pokud by to nešlo, tak se dá také v tomto ohledu hodně napravit úpravou v počítači. Po optické stránce bych tedy základní setový zoom hodnotil jako obvyklý standard. Nejsem příliš velkým zastáncem sterilních testovacích obrazců a proto jako ukázku přikládám několik zcela běžných fotografií, které si můžete stáhnout v původní podobě a plném rozlišení. Pořízeny byly při nejvyšší kvalitě formátu JPEG.

Obrázek č. 10 Obrázek č. 11
Obrázek č. 12 Obrázek č. 13

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Pajik77
    Pajik77
    30.05.2006 09:36

    MJ:Mohl bys prosím trochu upřesnit kde ve fóru jsou ty hledáčky?

  • Martin Jebavý
    Martin Jebavý
    30.05.2006 10:15

    ve foru digitální fotografie. Recenze dslr samsung

  • Stefan Kordos Therion
    Stefan Kordos Therion
    31.05.2006 08:07

    vyzera to fajn ale ovela viac som zvedavy na novy 10mpix

  • waschek
    waschek
    01.06.2006 17:08

    Sice to není úplně k tématu,ale přece..neměl někdo z vás v ruce SAMSUNG PRO 815?Zajímalo by mne,co si o ní myslíte popř.dotaz na redakci,zda neprobehne nějaký test?

  • waschek
    waschek
    01.06.2006 18:50

    OU!Teď jsem se díval do FOTOTESTU a ten foťák tam už je.Tak nic..

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (9)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram