Test fotoaparátu OLYMPUS (Evolt) E-330

Co přináší nová zrcadlovka od firmy OLYMPUS? Co převzala po předchůdcích E-300 a E-500? Na tuto otázku se pokusím odpovědět v testu první zrcadlovky s živým náhledem (Live preview) OLYMPUS E-330.

Úvod

E-330

Digitální SLR zrcadlovku OLYMPUS E-330 mně k testu zapůjčila firma OLYMPUS C&S s.r.o.. Základní balení obsahovalo: Tělo E-330, USB kabel, video kabel, akumulátor Li-Ion BLM-1, nabíječku akumulátorů BCM-2, popruh, CD-ROM Olympus Master, CD-ROM. Návod k obsluze, návod k obsluze v tištěné podobě, záruční list. V zahraničí se také můžeme setkat s názvem OLYMPUS Evolt E-330. Doporučená cena těla byla k 10.dubnu 2006 28.060,– Kč (výhodnější jsou sety s objektivy a příslušenstvím, kde u nejlevnějších osciluje cena kolem 40 tis. Kč včetně DPH). Mimo samotné tělo se dodává ještě osm kompletních kitů s jedním až třemi objektivy, různým tematicky zaměřeným příslušenstvím, včetně speciálního vybavení pro podvodní fotografii, fotografii architektury, medicínskou fotografii a fotografii přírody.

Konstrukce

E-330 zepředu E-330 zezadu
E-330 zleva E-330 zprava
E-330 shora E-330 zdola

Tělo

OLYMPUS E-330 má tělo z tvrzeného polykarbonátu použitého na kryty ocelového skeletu. Celková koncepce vychází z těla modelu E-300. E-330 je malý, lehký, velmi dobře se drží za zvětšený pogumovaný nálitek. Pohodlnost ovládání byla zachována, pravá ruka může pohodlně ovládat všechny nastavovací prvky včetně dvoupolohové spouště. Pár tlačítek je určeno také pro levou ruku. Při obsluze fotoaparátu vše fungovalo na první pokus, nedocházelo k nedomáčknutí či náhodnému zmáčknutí ovládacích prvků. Ergonomie je u E-330 na vysoké úrovni. Zepředu má E-330 bajonet se 4/3 systémem uchycení objektivu. Shora je vyskakovací výklopný blesk, sáňky pro externí blesk a systémové blesky OLYMPUS, volič režimů, multifunkční ozubené kolečko, spoušť, korekce a páčka vypínače fotoaparátu. Zleva má E-330 pod kryty z měkkého plastu vyvedeny konektory napájení, USB a A/V. Zprava je pod plastovými dvířky ukrytý prostor paměťových karet, připravený pracovat současně s xD kartami a CF I a II kartami. Zezadu jsou všechny ostatní ovládací prvky. Nad LCD displejem hledáček s dioptrickou korekcí, clona hledáčku, ovládání vestavěného blesku, tl. „Live view“, tl. „zapnutí display“. Po levé straně displeje soubor čtyř tlačítek ovládajících: playback, „koš“ pro mazání snímků, „Menu“, „Info“. Po pravé straně LCD displeje jsou tlačítka „AEL / zámek“ a „sériové snímání / tisk přehrání“, potvrzovací tl. „OK“ a křížový ovladač s vyvedenými funkcemi nastavení způsobu měření expozice, způsobu vyvážení bílé WB, nastavení práce AF a nastavení citlivosti ISO. Na spodní stěně E-330 je kovový stativový šroub a prostor pro Li-Ion akumulátor, uzavřený plastovými dvířky. Jsou zde také praktické výstupky proti odření fotoaparátu a zdrsněný kryt kolem stativového šroubu proti opotřebení při používání stativu.

E-330 zezadu E-330 zrcadlo
E-330 CF+xD karty E-330 baterie

Pohled za objektiv u E-330 je na pohled stejný jako u E-300. Zrcátko se sklápí do strany k matnici. To je nutné pro zrcadlový systém TTL Optical Porro Finder. Celá soustava zmíněného systému je tvořena pouze zrcadly. Schema systému je zřejmé z animace. Celý zrcadlový systém je oproti E-300 doplněn o malý pomocný CCD čip, umístěný na horní stěně E-330. Tento čip slouží k realizaci tzv. „Live preview“ systému, který umožňuje E-330 jako první pravé digitální zrcadlovce náhled snímané scény tak, jak jsme na to zvyklí u digitálního kompaktu. Monitor E-330 je výklopný, umožňuje tedy záběry z netradičních úhlů. Vyklopení monitoru si musí fotograf trochu nacvičit, nepatrný problém se objevil při maximálním vyklopení, kdy monitor drhnul o očnici hledáčku. Zrcadlo lze ve speciálním režimu „B“ také trvale sklopit a na displeji se objeví 100% obraz přímo z hlavního snímacího čipu. V tomto režimu jsou však značně omezeny funkce ostření (pouze manuálně). Tak jako u všech zrcadlovek E-systému je i u E-330 použito ultrazvukové čištění senzoru. Probíhá při každém zapnutí fotoaparátu a jeho činnost je indikována modrou led diodou vedle spouště. Čištění senzoru lze vyvolat nuceně z menu. Oklepaný prach ze senzoru je zachytáván trvale lepivým povrchem pásku pod senzorem (pásek lze vyměnit v servisu).
Rozměry těla E-300 jsou jen 140(š) x 87 (v) x 72(t) mm a hmotnost je 550g.

CCD čidlo a zpracování obrazu

V těle OLYMPUS E-330 je poprvé použito nově vyvinutého 7,5 Mpx senzoru Matsushita Live MOS senzor (4/3 typ NMOS solid-state image senzor) o velikosti obrazového pole 17,3mm x 13mm. Senzor je optimalizován pro 4/3 systém, pro použití širokoúhlých objektivů i teleobjektivů. Je vybavený hybridním typem infračerveného a UV filtru a anti-prachovým filtrem (Supersonic Wave Filtr). Doplňkový senzor je typu CCD, zajišťuje zobrazení i během sériového snímání. Dále je obraz zpracováván technologií TruePic turbo. Barevné profily lze volit mezi sRGB / Adobe RGB. Lze také zvolit pět úrovní saturace, ostrosti a kontrastu, tři úrovně gradace snímku (High key, Normal a Low Key) a samozřejmě je také možné snímek zpracovat jako černobílou fotografii, a to i se simulací barevných filtrů (žlutý, oranžový, červený, zelený), případně jako tónovanou fotografii v sepiovém, modrém, červeném a zeleném odstínu. Citlivost je nastavována automaticky od ISO 100 do ISO 400 nebo manuálně na hodnoty ISO 100, 200, 400 a jejich mezihodnoty, s možností rozšíření o ISO 800 a ISO 1600. Celý proces je doplněn o funkci Pixel mapping k programovému přemostění nefunkčních pixelů senzoru a možností zapnutí NR – redukce šumu. Zpracovaný obraz je na paměťové médium ukládán ve formátech RAW, TIFF nebo JPEG -SHQ, HQ, SQ a SQ v šesti velikostech a komprimaci 1/4,1/8 a 1/12. Uložení ve formátu RAW je možné doplnit o uložení stejného snímku ve formátu JPEG.

Zaostřování

Olympus nazývá tento systém TTL Phase Difference Detection System. Spolehlivě pracuje v rozmezí 0 – 19 EV (ISO 100) ve třech ostřících zónách. S ostřením nebyly problémy ani v přímém protisvětle, ani při nízké hladině osvětlení. Na nekontrastních plochách se občas problém vyskytl. AF Systém umožňuje jednotlivé zaostření, kontinuální ostření, manuální ostření a kombinace manuálního ostření s jednotlivým, nebo kontinuálním AF. Ostřící zóny můžeme volit automaticky nebo ručně, aretace zaostření se provádí namáčknutím spouště. Celý systém je doplněn vypínatelným AF iluminátorem (pomocným osvětlením realizovaným sérií záblesků).
Vrátím se k ručnímu zaostřování. To je u SLR zrcadlovky podstatné. Ostří se prstencem objektivu, který krokově ovládá přes tělo fotoaparátu AF motorek objektivu pohybující optickou soustavou na požadovanou stranu. Toto řešení např. umožňuje v menu zvolit způsob otáčení prstence, na jaký jsme z analogové zrcadlovky zvyklí (některé mají nekonečno vlevo, některé vpravo). Tak jako u předchozích modelů by mně lépe vyhovovalo přímé mechanické ovládání optické soustavy. Při manuálním způsobu ostření mně stejně jako u E-300 a E500 vadil malý obraz na matnici. Nejsou na něm dostatečně vidět podrobnosti, na které lze ostřit. Tento problém by mělo vyřešit příslušenství Eyecup ME-1, které po nasazení na hledáček zvětší obraz o 20%. Neměl jsem však možnost je vyzkoušet.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    17.04.2006 12:36

    Měl jsem možnost s ním fotit v botanické v Liberci. Možnost živého náhledu při pohledi shora byla perfektní.

  • Daaali
    Daaali
    17.04.2006 20:14

    Zabudol si na 5 novych objektivov od Sigmy na 4/3 system. Ked uz spominas Leicu, treba aj toto.

  • Leoš Suchánek Trhač
    Leoš Suchánek Trhač
    17.04.2006 21:56

    A co tohle?
    http://www.rokkorfiles.com/olympus.htm

  • Martin Kozák
    Martin Kozák
    18.04.2006 08:22

    Nemůžu si pomoct, ale nový Live MOS je podle mě krokem zpátky. Sice údajně šumí ze všech Olympusů nejméně, ale kresba je slabá a ten "kompaktoidní" vzhled... Na mě to působí, jako by to byl čtyřmegapixel zvětšený na 7 MPix, nemá to zdaleka ty detaily odpovídající rozlišení 7 MPix. Proto trochu nechápu tu kvalitu obrazu v kladech přístroje. Vsadil bych se, že 300D se zatracovaným seťákem udělá lepší fotky. A Live viwew má ještě taky co dohánět, ale tady beru, že je to první vlaštovka.

  • Dušan Šmíd
    Dušan Šmíd
    18.04.2006 08:34

    Vidím to jako MK obraz se mi zdá takový rozpadený,nekonzistentní, na hranách, ale i na plochách to není pěkné "uhlazené". Hodnotím ale pouze podle zde vystavených fotek. Jinak pěkný foťák

  • Martin Kozák
    Martin Kozák
    18.04.2006 10:16

    SmiDOS: Na dpreview vypadají fotky podobně, stejně tak dopadl i v testu v Digi Foto...

  • Tomáš Hrubý
    Tomáš Hrubý
    18.04.2006 10:32

    mk - pokud si projdeš ten test na Dpreview, tak je celkem patrné, že Olympus použil především nějaký "kompaktoidní" přístup ke generování JPG, tedy více rozmazat, jen ať to nešumí :-( Při práci s RAW soubory to nepůsobilo až zas tak špatně.
    Jinak jsem 330 měl v ruce na stejné akci jako petrkor a musím říct, že ten Live Preview je jemně řečeno problematický. Proti Canonu s úhlovým hledáčkem to mělo pro mě jen nevýhody - šlo o focení makra, kde to Olympus často zmiňuje jako obrovskou výhodu - to bych tedy netvrdil...
    Dovedu si to ale jako klad představit třeba při nějaké street photography od boku nebo naopak s foťákem nad hlavou třeba při nějaké demonstraci.

  • Martin Kozák
    Martin Kozák
    18.04.2006 10:39

    tomashr: RAW jsem neviděl, takže nemohu posoudit...

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (13)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram