Test fotoaparátu OLYMPUS (Evolt) E-330

Co přináší nová zrcadlovka od firmy OLYMPUS? Co převzala po předchůdcích E-300 a E-500? Na tuto otázku se pokusím odpovědět v testu první zrcadlovky s živým náhledem (Live preview) OLYMPUS E-330.

Snímací funkce

E-330 ultrazvuk

Fotoaparát zapneme páčkovým vypínačem vedle voliče režimů na horní stěně E-330. Při každém zapnutí aktivujeme proces ultrazvukového čištění CCD senzoru. Po dobu tohoto procesu bliká modrá kontrolka SSWF. Je-li na voliči režimů zvolen některý z režimů „P“ program, „A“ priorita clony, „S“ priorita času závěrky a „M“ manuální nastavení, můžeme fotografovat podle vlastního nastavení většiny parametrů. V případě režimu „P“ tento nastavuje optimální clonu a čas v závislosti na použitém objektivu. Tento parametr jde jednoduše změnit za současného zachování správné expozice nastavovacím kolečkem za voličem režimů. Dále máme možnost volby z režimů: „Portrét“, „Krajina“, „Makro“, „Sport“ a „Noční foto“. Tyto režimy jsou optimálně přednastavené pro daný úkol. Pro potřeby rychlého nastavení optimálních parametrů má E-330 naprogramováno 20 scénických režimů popsaných v animaci. Všechny tyto scénické režimy umožní docílit s E-330 lepšího než průměrného snímku i fotografovi bez velkých zkušeností. Snímky se ukládají na paměťové medium správně orientované, E-330 je vybavená senzorem polohy fotoaparátu.
Expozici nám dovolí E-330 nastavit v programových nastaveních od 60 sec.-1/4000 sec. s možností korekcí +/- 5 EV po 1/3EV, 1/2 EV, nebo 1EV. V režimu „S“ a „M“ lze nastavit dlouhé časy B (bulb), který může držet otevřenou závěrku až 8 minut. To by mělo stačit na většinu situací. Logika nastavení funkcí vyvedených na tlačítka je jednoduchá. Namáčkneme tlačítko měněné funkce a kruhovým voličem pod voličem režimů nastavíme parametr na správnou hodnotu. Celou operaci sledujeme pohodlně na TFT displeji. Při použití samospouště máme volbu mezi 2 sec. a 12-ti sec.
Pro přípravu snímku nabízí E-330 dva režimy náhledu. V Režimu „A“ pracuje fotoaparát s doplňkovým senzorem. Obraz je možné sledovat jak na matnici, tak na displeji. Displej zobrazuje cca 90% skutečného obrazu, barvy jsou pouze orientační, obraz lze sledovat i při sériovém snímání. V režimu „B“ je zrcadlo sklopeno k matnici a lze použít pouze displej. Na displeji je nyní obraz z hlavního NMOS senzoru v plné kvalitě. Na 100% skutečného obrazu můžeme posoudit ostrost, barvy a označenou oblast až 10× zvětšit. Zaostřit lze v tomto režimu pouze ručně.

První část:

  • Nastavení karty – xD nebo CF karta
  • Uživatelské nastavení – Jedno ze dvou možných nastavení.
  • Režim obrazu - Živý, přirozený, tlumený, černobíle, sepie
  • Gradace – High key, Normální, Low key
  • Rozlišení – SHQ, HQ, SQ, RAW, RAW+SHQ, RAW+HQ, RAW+SQ
  • Kompenzace expozice – +/-5/Ev po 1/3/, 1/2/, 1 Ev
  • Redukce šumu – Zap/Vyp
  • Vyrovnání bílé – Auto, slunce, zamračeno, stín, žárovka, zářivka 1/2/3, jruční jednotlačítkové
  • ISO – Auto (100–400), 100, 125, 160, 200, 250, 320, 400 (500, 640, 800, 1000, 1250 a 1600 boost)
  • Měření expozice – ESP, důraz na střed (60%), Bod (2%), Podle maximálních světel a stínů

Druhá část:

  • Režim blesku – Auto, červené oči, červené oči /pomalá synchro, pomalá synchro (první lamela), Pomalá synchro (druhá lamela), Trvalé, Vypnuté
  • Korekce blesku – Nastaví korekci blesku +/-2 Ev po 1/3/Ev
  • Snímky – Jediný, kontinuální, AE Bracketing, Samospoušť (12s, 2s), Dálkové ovládání
  • AF režim – AF při namáčknutí, spojitý AF, ruční ostření, AF při namáčknutí+MF
  • AF oblast – Auto-multi (všechny 3 zóny), Levá, centrální nebo pravá zóna
  • Vyrovnání bílé Bracketing– Vypnutý, 3 snímky po 2 krocích, 4 krocích nebo 6 krocích
  • AE Bracketing– Vypnutý, 3 snímky po 0.3EV, 0.7EV nebo 1EV
  • FL Bracketing- Vypnutý, 3 snímky po 1, 2 nebo 3 krocích
  • MF Bracketing – Vypnutý, 5 snímků po 1 nebo 2 krocích, 7 snímků po 1 nebo 2 krocích
  • Anti-Shock – Zpoždění snímku po sklopení zrcadla: Vypnuto, 1 až 30 sec.

Menu

Zde můžeme tvořit další nastavení, které pomohou k dokonalému vyladění snímků. Například nastavení vyvážení bílé Automaticky, podle barevné teploty (12 od 2000 K do 14000 K), přednastavené na symboly Slunce, Zamračeno, Stín, Žárovka, Zářivka (3 polohy) a ručně, jedním dotykem . Je možné pořídit snímky v černobílé stupnici s možností tónování v sépiových odstínech. U snímků v černobílé stupnici nám E-330 dovolí použít simulace barevných filtrů pro úpravu tonality při převodu jednotlivých barev do černobílé stupnice. Lze volit žlutý, oranžový, červený a zelený. Vliv filtrů na obraz je stejný jako při použití filtrů na objektivu. Poměrně široké možnosti vlastního doladění snímku nabízí možnost korekce ostrosti, kontrastu, sytosti barev (saturace) a gradace snímku. Nastavit lze též barevný profil sRGB a Adobe RGB, vynucené čištění senzoru (Cleaning mode). Důležitý je i autobracketing (až 5 snímků s krokem 1/3 EV – 1 EV). Dobrou pomůckou je samozřejmě funkce histogram. Možností nastavení v menu je daleko více, uvádím jen ty nejzajímavější.

E-330 ovládání

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Jiří Karásek
    Jiří Karásek
    18.04.2006 11:33

    Téměř zbytečný článek, spíš než test by měl být označen jako PR. Téměř nic totiž neříká o skutečných vlastnostech aparátu, pouze sděluje subjektivní dojmy a výrobcem deklarované vlastnosti a parafrázuje návod k použití. Je takový problém např. změřit, zda nastavená expozice opravdu odpovídá skutečnosti? Přiložené "testovací" snímky, navíc bez technických údajů o expozici, neříkají také nic, pominu-li skutečnost, že se čtenář dozví, že autor či jeho známý má žluté "vytuněné erko". Říkat takové fotce Barevnost je výsměch. Je problém fotografovat standardní obrazce za standardních podmínek, aby bylo možno porovnávat jednotlivé přístroje a obejktivy? Prolistuji-li staré Fotografie, najdu v testech přesné parametry ne delkarované výrobcem, ale exaktně změřené.

  • Martin Kozák
    Martin Kozák
    18.04.2006 12:17

    Jiřík: "Je problém fotografovat standardní obrazce za standardních podmínek, aby bylo možno porovnávat jednotlivé přístroje a obejktivy? "
    Imho je to v domácích podmínkách téměř nepřekonatelný problém.

  • kosak 1
    kosak 1
    18.04.2006 20:36

    Já mám E-300 - můj osobní názor je ten, že pro amatera (jako jsem já) určitě stačí mj.i ta E-300. Jen nevím jak s cenou za E-330, které jsem viděl na netu a v tisku chce Olympus oslovit amatéry. Ten kdo je ochotnej dát takovej ranec za foťák nebude asi kupovat Olympus E-330 v setu

  • Walther Krupinsky
    Walther Krupinsky
    22.04.2006 00:53

    Me zaujala fotografie konkretniho objektivu 4/3 s popisem "E330 objektiv".

  • mato zony
    mato zony
    30.06.2011 19:52

    mám ju skoro 4roky a furt ide,som s nou spokojný,samozrejme pozerám po nových fotákoch,ale pokial funguje,nemám potrebu ju menit.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (13)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram