Test fotoaparátu OLYMPUS (Evolt) E-330

Co přináší nová zrcadlovka od firmy OLYMPUS? Co převzala po předchůdcích E-300 a E-500? Na tuto otázku se pokusím odpovědět v testu první zrcadlovky s živým náhledem (Live preview) OLYMPUS E-330.

Hledáček a LCD displej

TTL hledáček se zrcadlovou soustavou (Optical Porro Finder) má E-330 ergonomicky umístěný, vybavený účinnou dioptrickou korekcí od –3 do +1 dioptrie. Uprostřed pevné matnice (typ Neo Lumicron Mat) jsou vyznačeny zaostřovací zóny, na pravém okraji matnice je malý informační panel. Bez přerušení je tedy fotograf informován o cloně, času, nastavení bílé, o stavu zábleskového zařízení, o korekcích expozice, o způsobu měření expozice, o stavu akumulátoru a o nastaveném režimu. Dále jsou zde informace o počtu snímků při sériovém snímání, značky správného zaostření a aretace zaostření. V TTL hledáčku je na matnici vidět 94% ze skutečně zabíraného snímku při zvětšení 1×. Hledáček je vybavený krytkou pro zaclonění světla vstupujícího do hledáčku. To by mohlo zkreslit výsledky měření, není-li u hledáčku oko (typické je fotografování ze stativu se sluncem v zádech). Na hledáčku je nasazena gumová očnice. S hledáčkem se mně pracovalo dobře, při ručním zaostřování bych přivítal nějaké ostřící pomůcky, například mikrorastr. Za špatných světelných podmínek se mně zdál hledáček se základním zoomem objektivem dost tmavý.

E-330 zezadu E-330 LCD panel

Barevný TFT LCD antisluneční displej (Hyper Crystal LCD Panel) se 215 250 px a uhlopříčkou 6,4cm je, jako by z oka vypadl displeji z E-500. Je však vertikálně výklopný, rozsah nastavení je zřejmý z obrázku. Jeho jas lze regulovat v +/- sedmi krocích. Funkci informačního a kontrolního panelu plní výborně. Obraz na něm je ostrý, jasný a viditelný v zorném úhlu 160°. V režimu snímání „A“ zobrazuje cca 90% snímané scény. V režimu snímání „B“ 100% snímané scény.

Vestavěný blesk

Vyskakovací blesk je umístěný nad hranolem. Při použití vestavěného blesku je třeba nenasazovat ani na základní zoom sluneční clonu, mohla by vrhat stín (viz. ukázka). Od vestavěného blesku můžeme očekávat všechny běžné zábleskové režimy: Automatický (automatická aktivace při špatném světle), Snížení jevu červených očí, Doplňkový (vnucená aktivace), Synchronizace s delší expozicí, Synchronizace s delší expozicí + redukce červených očí a Vypnutý. Užitečná je také volitelná synchronizace na 1., nebo 2. „lamelu“ (dlouhý čas + blesk při otevření nebo zavření závěrky). E-330 umožňuje nastavení korekcí blesku. Blesk je synchronizován při x synchronizaci 1/180 sec, při FP synchronizaci až 1/4000 sec. Jeho výkon (směrné číslo cca 13, kratší nabíjení cca 4–6 sec) stačí pro přisvětlení, na rodinné snímky a snímky v menších prostorách. Vyhovuje jako přisvětlení v protisvětle, i pro tzv.“noční portrét“. Externí systémový blesk Olympus lze nastavovat ve stejném rozsahu jako blesk vestavěný. Použít můžeme též starší blesky vybavené pouze středovým kontaktem, ale nebudou spolupracovat s elektronikou E-330.
Vykrytí scény vestavěným bleskem je vidět na ukázkách, při spodní hranici ohniska jsou rohy tmavší, ale na výsledných snímcích to příliš rušivě nepůsobí. Kdo z nějakého důvodu potřebuje vyšší výkon, nebo ovládání ateliérového zábleskového systému, může použít externího připojení blesku do sáněk se středovým kontaktem a s kontakty pro systémové blesky OLYMPUS FL-20, FL-36, FL-50 a makro blesky profesionální řady Olympus E-System – SRF-11 (kruhový blesk) a STF-22 (Twin blesk) s adaptérem FR-100.

E-330 blesk L E-330 blesk F
E-330 připojení blesku

Objektiv

V setu s E-330 jsem měl opět stejný objektiv jako při testu E-300 a E-500, ZUIKO DIGITAL 14–45mm (28–90mm), f3,5–5,6, nezjistil jsem tedy nic nového. Objektiv má poměrně malou světelnost, ale jeho kresba je slušná. Malé soudkovité zkreslení na širokém konci objektivu je obvyklé, na nejdelším konci je zkreslení neznatelné. Mechanicky funguje výborně, vše se posouvá a otáčí hladce bez drhnutí a při pohybu nejsou slyšet žádné zvuky.
Na trhu se objevila další optika k E-systému, nejen od OLYMPUSu, včetně vysoce světelných objektivů unikátní konstrukce a stále běžnější je používání asférických a ED členů v konstrukcích těchto objektivů. Výrobce dodává i cenově výhodné sety se dvěma objektivy.

E-330 objektiv

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Jiří Karásek
    Jiří Karásek
    18.04.2006 11:33

    Téměř zbytečný článek, spíš než test by měl být označen jako PR. Téměř nic totiž neříká o skutečných vlastnostech aparátu, pouze sděluje subjektivní dojmy a výrobcem deklarované vlastnosti a parafrázuje návod k použití. Je takový problém např. změřit, zda nastavená expozice opravdu odpovídá skutečnosti? Přiložené "testovací" snímky, navíc bez technických údajů o expozici, neříkají také nic, pominu-li skutečnost, že se čtenář dozví, že autor či jeho známý má žluté "vytuněné erko". Říkat takové fotce Barevnost je výsměch. Je problém fotografovat standardní obrazce za standardních podmínek, aby bylo možno porovnávat jednotlivé přístroje a obejktivy? Prolistuji-li staré Fotografie, najdu v testech přesné parametry ne delkarované výrobcem, ale exaktně změřené.

  • Martin Kozák
    Martin Kozák
    18.04.2006 12:17

    Jiřík: "Je problém fotografovat standardní obrazce za standardních podmínek, aby bylo možno porovnávat jednotlivé přístroje a obejktivy? "
    Imho je to v domácích podmínkách téměř nepřekonatelný problém.

  • kosak 1
    kosak 1
    18.04.2006 20:36

    Já mám E-300 - můj osobní názor je ten, že pro amatera (jako jsem já) určitě stačí mj.i ta E-300. Jen nevím jak s cenou za E-330, které jsem viděl na netu a v tisku chce Olympus oslovit amatéry. Ten kdo je ochotnej dát takovej ranec za foťák nebude asi kupovat Olympus E-330 v setu

  • Walther Krupinsky
    Walther Krupinsky
    22.04.2006 00:53

    Me zaujala fotografie konkretniho objektivu 4/3 s popisem "E330 objektiv".

  • mato zony
    mato zony
    30.06.2011 19:52

    mám ju skoro 4roky a furt ide,som s nou spokojný,samozrejme pozerám po nových fotákoch,ale pokial funguje,nemám potrebu ju menit.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (13)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram