Test digitální zrcadlovky Canon EOS 30D

Canon EOS 20D stále ještě patří k oblíbeným a velmi dobře prodávaným fotoaparátům a už tu máme jeho nástupce, který pokračuje v osvědčené sérii přístrojů. Modernizace a vylepšení sice není tak rozsáhlé jako mezi modely 10D a 20D, ale přesto není pochyb, že nový EOS 30D bude trhákem. Již teď je totiž zřejmé, že hlavní devizou tohoto přístroje nejsou jen jeho technické parametry, ale také příznivá prodejní cena. Více se dozvíte v obvyklém redakčním testu.

Funkce

V útrobách fotoaparátu se skrývá řídící centrum celého přístroje, které je uložené na základní desce (viz ukázkové foto č.18). Základem je známý obrazový procesor DIGIC II. nové generace. V hloubi aparátu je ukryto i další podstatné vylepšení – zcela nová závěrka, která je testovaná dokonce na 100.000 cyklů (detail samotné závěrky najdete na ukázkovém snímku č.19). Aparát umožňuje kontinuální snímání rychlostí 5 snímků za sekundu, což je rychlost velmi slušná a pro mnoho uživatelů až příliš vysoká. Proto Canon doplnil menu o možnost tuto rychlost manuálně redukovat na 3 snímky za sekundu. Rozsah časů závěrky je 1/8000 až 30 sekund. Modernizací elektroniky se také zvýšila datová propustnost a EOS 30D může při rychlosti 5 snímků za sekundu snímat nezměněnou rychlostí až 30 fotografií ve formátu JPEG a nebo 11 ve formátu RAW. K dispozici jsou volitelně barevné prostory RGB a sRGB. Výborně propracovaný je také režim snímání černobílých fotografií, přebraný z modelu EOS 20D, který dokáže digitálně simulovat použití filtrů obvyklých z klasické filmové černobílé fotografie. Tato funkce se mi opravdu líbí a tak jsem přiložil též ukázku všech možností nastavení – ukázky jsou na snímcích č.20, 21 a 22.

20. Černobílý režim 21. Černobílý režim - tónování
22. Černobílý režim - imitace filtrů

Systém automatického zaostřování zůstal osvědčený devítibodový s rozmístěním ostřících bodů do kosočtverce položeného na bok, kterému se také někdy říká “do diamantu“. Ostřící body jsou v případě aktivace zvýrazněny červeným podsvícením a lze je volit ručně, případně lze nechat výběr na automatice a to včetně priority ostření na nejbližší objekt. Samotný AF je velmi rychlý a spolehlivý i ve ztížených světelných podmínkách nebo při použití na málo kontrastních motivech. Pro dokonalé využití rychlosti je samozřejmě ideální používat objektivy s ostřením realizovaným ultrazvukovým motorem USM. Snad jen přisvětlení ve ztížených podmínkách, které je realizováno stroboskopickými záblesky vestavěného blesku mohlo už být nahrazeno vysoce svítivou LED diodou nebo miniaturní žárovkou.
Modernizace se dočkalo také měření expozice a k dispozici jsou nyní 4 režimy. Nejpoužívanější asi bude poměrové zonální měření, vázané také na použitý zaostřovací bod. Druhou možností je tradiční plošné měření se zdůrazněným středem. Třetí variantou je částečné měření, které je prováděno z cca 9% plochy uprostřed obrazového pole. Čtvrtou možností je u této třídy fotoaparátů Canon novinka – bodové měření, které je prováděno z plochy 3,5% ve středu obrazového pole. A zapomenout nesmíme ani na vyvážení bílé barvy. To je možné provést manuálním změřením a uložením nebo manuálním nastavením teploty chromatičnosti. Pro běžné použití ale bude praktičtější použití některé z přednastavených předvoleb na denní světlo, stín, zataženo, žárovku, bílé zářivkové světlo nebo blesk. Aparát je samozřejmě také vybaven systémem automatického měření vyvážení bílé a je nutno podotknout, že pracuje velmi spolehlivě. Veškerá tato nastavení je pak možné manuálně korigovat, včetně možnosti automatického bracketingu vyvážení bílé sérií tří odstupňovaných expozic.

23. Externí systémový blesk

Aparát také obsahuje vestavěný blesk s maximálním směrným číslem 13, pokrytím úhlu záběru objektivů s ohniskovou vzdáleností 17mm a systémem E-TTL II. Nejkratší synchronizační čas záblesku je 1/250 vteřiny. Výkon blesku lze regulovat samostatnými korekcemi v rozsahu +/-2 EV v krocích po 1/3 EV. Aktivovat lze také obvyklou redukci jevu červených očí, synchronizaci na druhou lamelu závěrky a také synchronizaci s dlouhými expozičními časy. Pokud se rozhodnete používat externí systémový blesk, tak můžete použít kterýkoli ze série blesků Canon EX, protože kompatibilita zábleskových jednotek je u Canonu přímo dokonalá. S externím bleskem (například s Canon Speedlite 580 EX – viz ukázkový snímek č.23) si můžete užít i vysokorychlostní synchronizaci se všemi časy závěrky, včetně nejrychlejší 1/8000 vteřiny. Externí blesky také obsahují přisvícení pro AF formou LED diody. Přístroj také podporuje systém bezdrátového ovládání jednoho i více blesků. Pro náročné studiové fotografy disponuje EOS 30D také synchronizačním konektorem pro přímé připojení externích studiových blesků.

24. Wi-Fi rozhraní WFT-E1 25. Ideální doplněk
26. Obsah balení aparátu Canon EOS 30D

Příslušenství, cena a závěr

Přes blesky se také dostáváme k příslušenství. Snad ani není nutné příliš zdůrazňovat, že Canon nabízí v tomhle ohledu opravdu rozsáhlé možnosti. Krom již zmíněných objektivů EF a EF-S je to nepřeberné množství blesků, makroblesků, kabelů, filtrů, dálkového ovládání, napájecích adaptérů a dalšího příslušenství. Samozřejmostí je také přídavný bateriový grip s vertikální spouští. Také nabíjecí Li-ion akumulátor BP-511A, který je včetně nabíječky součástí dodávky se mi při testu osvědčil a má opravdu solidní výdrž. Tu lze pro zapomětlivé ještě prodloužit aktivací automatického vypnutí po předem nastaveném čase. V balení najdete také USB kabel (aparát disponuje rozhraním USB 2.0 HighSpeed), videokabel, CD se softwarem Canon DPP Canon ZoomBrowser EX a také kvalitní, široký popruh pro nošení na krku. Jako zajímavost bych snad ještě uvedl možnost pořízení volitelného bezdrátového Wi-Fi rozhraní WFT-E1 a zapomenout nesmíme ani na fotografické tiskárny Canon, které je dnes již také nutné považovat za zajímavé volitelné příslušenství. U Canonu to navíc platí dvojnásob, protože nabídka kvalitních fotografických tiskáren této značky by vydala na samostatný a dost dlouhý článek.

27. EOS 30D + EF-S 17-85mm 28. EOS 30D + EF-S 17-85mm
29. EOS 30D + EF 85mm

Jedním z nejdůležitějších parametrů každého fotoaparátu je také jeho pořizovací cena a v případě Canon EOS 30D je to suma skutečně velmi zajímavá. Dokonce bych ji označil až za překvapivě přívětivou. Jak na tom tedy je tento fotoaparát v tomto ohledu? Posuďte to sami dle následujících údajů, ke kterým jen dodám, že jde o přibližné reálné ceny v českých internetových obchodech včetně DPH v období psaní tohoto testu (4/4/2006) :

Canon EOS 30D – tělo – cca 38.500,– Kč
Canon EOS 30D + objektiv EF-S 18–55mm f/3,5–5,6 – cca 41.500,– Kč
Canon EOS 30D + objektiv EF-S 17–85mm f/4–5,6 IS USM – cca 53.000,– Kč

Takovéhle ceny u přístroje uvedené kategorie snad ani není třeba dále komentovat. Celkově lze označit Canon EOS 30D za velmi povedený poloprofesionální přístroj za cenu, kterou si může dovolit i nadšený fotoamatér. Hlavními přednostmi jsou krom ceny i vynikající obrazová kvalita, rozsah funkcí, celková vybavenost bezkonkurenčním příslušenstvím od objektivů až po fotografické tiskárny. Samozřejmě se najdou i nedostatky, které jsou v tomto případě spíše drobné, ale přesto musím zmínit například absenci trvalého zobrazení citlivosti ISO v hledáčku, nebo alespoň na LCD displeji. Pak podle mého názoru rušivé přisvětlení AF stroboskopem vestavěného blesku a někomu může vadit i malý rozsah korekcí expozice v rozsahu jen +/-2 EV.

Další technické informace či podrobné specifikace o aparátu samotném či o jeho příslušenství můžete najít také na stránkách firmy Canon CZ, které bych chtěl tímto zároveň poděkovat za zapůjčení přístroje pro potřebu redakčního testu.

Pokud vás zajímají konkrétní snímky pořízené tímto aparátem, tak je najdete v naší FotoGalerii.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Oldřich Šístek olin
    Oldřich Šístek olin
    07.04.2006 07:40

    emilion: Rozsáhlé povídání na téma Systémový blesk najdeš na http://www.paladix.cz/serial/10029.html

  • Peteb
    Peteb
    08.04.2006 11:15

    Jen drobnost, dioptricka korekce C30D je od -3.0 do +1.0 (pro nas kratkozrake).

  • Jiří Cvrk
    Jiří Cvrk
    08.04.2006 19:28

    Picture styles pro stažení
    a nejen pro tento foťák, také pro 5D, 1DMII, a máte-li od Canonu sw Digital Photo Professional, tak vlastně pro leckterý

    najdete zde:
    http://www.canon.co.jp/Imaging/picturestyle/shooting/file/index.html
    a je tam také návod k použití, pro fotoaparát, a nebo pro software
    --
    Good Luck ;o)
    J.Cvrk

  • Mirek Šembera
    Mirek Šembera
    07.06.2006 00:17

    Jako vždy - výborná recenze. D.

  • atreides
    atreides
    17.08.2006 12:25

    Je srpen 2006. Bohužel ani v této době neexistuje na celosvětovém trhu prakticky žádný kvalitní digitální nominativ, který by stál za koupení. Vysvětlím proč:
    1) Nad cca 50 tisíc za tělo je všechno předražené, takže tyto přístroje hned vyřaďmě z úvahy.
    2) Do 50ti tisíc připadají v úvahu v podstatě jen dva zajímavé modely:
    a) CANON 20D/30D
    b) NIKON D200
    Bohužel, ani jeden z těchto přístrojů nesplňuje podmínky pro vhodný produkt. Důvody:

    CANON 20D/30D sice produkuje špičkový obraz, ale využívá zastaralých technologií, např. zaostřování za zhoršených světelných podmínek je řešeno stroboskopem, což je velmi nekvalitní a problémová metoda obzvláště při fotografování lidí, pro které to bývá nepříjemné, a zvířátek, která tím velmi trpí. Synchronizace blesku je bídná (jen 1/250s). Přístroje mají špatnou ergonomii a těžkopádný úchop.

    NIKON D200 má špičkovou ergonomii, vynikající úchop a ohromné portfolio funkcí, avšak zaostává to hlavní: kvalita obrazu. Jelikož výrobce se u přístrojů v této cenové hladině tvrdošíjně drží používání zastaralých símačů CCD, má Nikon značné problémy se šumem. Nevěrohodná je kvalita výrobků, s nimiž jsou již tradičně problémy (vadné série baterií apod.) Po nedávném celosvětovém fiasku s „manšestrákovým proužkováním obrazu“ (bandingem) u přístroje D200 a následné aroganci firmy Nikon k zákazníkům a bezohledné vychcanosti servisu při prokazatelně oprávněných reklamacích ve stylu „závada se neprojevila“ ztratila firma Nikon většinu své bonity u zákazníků. Vzhledem k pochybné kvalitě produktů Nikon a nezodpovědném postoji této firmy je nedůvěra na místě. Proto je dnes rozumné se této značce vyhýbat.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (30)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram