Test fotoaparátu Panasonic DMC-FZ7

Nástupce modelu Panasonic FZ5 - model Panasonic DMC-FZ7 - je očekávaným přírůstkem do rodiny stabilizovaných ultrazoomů. Jak se liší od předchozího modelu, co převzal z modelů vyšších, jaké snímky s ním lze pořídit a jaké ne, to vše se dozvíte v následujícím redakčním testu, ke kterému nám fotoaparát zapůjčila firma Panasonic.

Testovací fotografie

Snímky byly pořízeny výhradně do formátu jpg s nejnižší kompresí a následně zmenšeny na 600×450 bodů a zkomprimovány v ZPS8 tak, aby jejich velikost byla cca 200kB.. Exif je u všech fotografií (i u výřezů). Ty ukazují podstatné vlastnosti snímku a jsou uloženy s maximální kvalitou (97%-99%) s přihlédnutím k velikosti snímku. Rozdíl mezi originálním a přeuloženým výřezem není pozorovatelný (při zobrazení 1:1). Název fotografie charakterizuje, co lze na ní zjišťovat především. Po kliknutí na náhled se zobrazí další charakteristika snímku.

Vyvážení bílé

Manuální Auto Den
Zataženo Žárovka Blesk (+aktivace blesku)
Blesk (bez aktivace blesku)

Vyvážení bílé barvy slouží buď pro výborné nastavení barevnosti, nebo pro „hrátky“ s barvami. Máme dokonce dvě možnosti uložení vlastního vyvážení bílé.

Blesk, ostření

Blesk, ostření Výřez
Blesk, ostření Výřez
Blesk, ostření Výřez

Pokrytí bleskem je výtečné. Vzdálenost k zadní stěně je cca 12 metrů. Při 432mm ohnisku již selhala automatika ostření, manuální ostření ji nahradilo velmi dobře.

Kresba,detaily, ostrost

Aberace, ostrost (celek)
Levý horní roh Pravý horní roh
Střed Pravý dolní roh

Protisvětlo

Protisvětlo, celkový pohled Protisvětlo
Výřez Protisvětlo

Pouze v přímém protisvětle se objevují běžné reflexe.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    27.02.2006 23:10

    2chrobula
    předsádky mají průměr 55mm (jako FZ30 na objektivu, nebo FZ5 na redukci). Ale FZ7 má 52 mm na připojeném "prodloužení", na které lze přidělat sluneční clonu, nebo filtry 52mm. Stačí dokoupit redukci 52-55 (DMW-LA2).

  • Juraj Zaťko
    Juraj Zaťko
    16.04.2006 15:06

    fotak je super,chcem sa spytat ci nema niekto skusenost s tymto fotakom s pouzitim aj inych predsadok ako DMW-LT55 a DMW-LW55 ? ak ano poradte,dik.
    mail: atomiq@orangemail.sk ICQ: 340-307-418

  • Pear
    Pear
    26.05.2006 11:56

    Mám fz 7 a zvuk videa dost šumí, je to vpořádku jako důsledek nějaké komprese? Děkuji

  • Karel Funda
    Karel Funda
    17.06.2006 16:23

    ISO1600 vaham pouzit u Nikona D70tky ktery ma chip 1/2 kinofilmu co potom tady! Kresbu uz to nemuze mit zadnou a barevne fleky musi byt silene...

  • polda 2
    polda 2
    02.01.2007 17:10

    Nově mám tento přístroj, a kromě předpokládaně "funkční" 800/1600ISO nemám v podstatě k jeho funkci, jako automatu, výhrady...
    Jediné, co mi není jasné je, jak používat a jak má fungovat manuální ostření, tato funkce se mi jeví jako naprosto nepoužitelná - ani v MF1 ani v MF2 se mi nedaří ostřit ani na nepohyblivé objekty...

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (18)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram