Test fotoaparátu Panasonic DMC-FZ7

Nástupce modelu Panasonic FZ5 - model Panasonic DMC-FZ7 - je očekávaným přírůstkem do rodiny stabilizovaných ultrazoomů. Jak se liší od předchozího modelu, co převzal z modelů vyšších, jaké snímky s ním lze pořídit a jaké ne, to vše se dozvíte v následujícím redakčním testu, ke kterému nám fotoaparát zapůjčila firma Panasonic.

Provozní časy a výdrž fotoaparátu

Kryt karty a baterie S příslušenstvím

Protože jsem potřeboval mít fotoaparát neustále připravený, nedovolil jsem úplné vybití baterií. 300 snímků při 20% použití blesku, neustálém prohlížení a natočení několika minut videa pro baterie není problém. Kapacita byla ještě dostatečná. Prochladnou-li baterie po částečném vybití (cca 50 snímků) na teplotu cca –7 °C (6 hodin v této teplotě), fungují naprosto bez potíží a naexponují minimálně dalších sto snímků při okolní teplotě stále pod bodem mrazu.

Snímek v režimu P s automatickým ostřením za dobrých světelných podmínek (včetně reakční doby na podnět)

  • bez blesku bez namáčknutí 0,6 s
  • bez blesku s namáčknutím 0,2 s

Sekvence je exponována frekvencí 3 sn./s (max. sedm snímků v maximální kvalitě jpg) nebo frekvencí 2 sn./s až do zaplnění karty podle zvoleného režimu.

Rychlost ukládání snímků v nejvyšší kvalitě JPG nijak neomezuje potřebu další rychlé expozice.

Blesk

Pokrytí blesku Pokrytí blesku
Pokrytí blesku

Vestavěný blesk má při ISO Auto a nejširším ohnisku dosah od 30 cm do 6 m. Lze nastavit všechny běžné režimy. K dispozici je pouze spouštění na první lamelu, tedy při otevření závěrky. Připojení externího blesku není možné.

Nastavení a funkce fotoaparátu

Funkce dostupné na těle aparátu

Režimy dostupné na otočném voliči jsou naprosto běžné a běžných vlastností. Scénických režimů je k dispozici šestnáct – například portrét, sport, krajina,noční krajina, noční portrét a další. Posledním scénickým režimem je „Vysoká citlivost“, při kterém je k dispozici ISO 800, ISO 1600 a ISO Auto (800–1600). Tento režim má nesporné výhody i jasná omezení, jak uvidíte u testovacích snímků. Pro nejméně zkušené uživatele je určen režim „Srdíčko“.

Aparát umožňuje použití časů od 60 s do 1/2000 s a clon od F8 do F2,8. Nelze použít jakoukoliv jejich kombinaci. Možné kombinace závislé na režimu expozice naleznete v manuálu. Při režimu makro se expozice nastaví automaticky, ale lze ovlivnit clonu a současně čas pomocí joysticku. Další důležitou funkcí je kompenzace expozice v rozsahu +/- 2EV s krokem 1/3 EV. Dále volba bracketingu v rozsahu +/-1EV po 1/3EV. Všechny tři snímky se exponují po jediném stisku (bez držení) spouště. Volba bracketingu blesku je na steném místě. Na témže tlačítku lze jemně nastavit vyvážení bílé po předchozí „hrubé“ volbě v menu. Ze sekvenčních režimů lze volit rychlou sekvenci (nejvýše sedm snímků frekvencí tři snímky za sekundu) nebo pomalou sekvenci (nejvýše sedm snímků s frekvencí dva snímky za sekundu) a režim nekonečného snímání (dva snímky za sekundu do zaplnění karty). Hodnoty platí při nejvyšším rozlišení pro nejvyšší kvalitu ve formátu jpg. Při citlivostech ISO 800–1600 se frekvence snímání snižuje. Což je způsobené úpravou snímků. Při použití sekvenčních režimů nelze použít blesk a nelze ukládat do formátu TIFF. Na horní straně je tlačítko pro změnu druhu stabilizace – vypnutá stabilizace, stabilizace stálá, stabilizace v okamžiku expozice.

Tlačítko rychlé volby – joystick – umožňuje okamžitý přístup k nejpoužívanějším funkcím a například i změnu expozičních hodnot (např. při režimu makro tak můžeme po namáčknutí spouště měnit clonu a tím hloubku ostrosti). Mezi dostupné funkce patří (v režimu snímání) vyvážení bílé, citlivost, rozlišení a druh komprese. Bohužel listování v Menu nepodporuje a je nutné použít „stará“ tlačítka.

Funkce dostupné v menu

Z podstatných pro režim fotografování lze v menu volit vyvážení bílé – včetně dvou manuálních nastavení, citlivost (80,100, 200, 400 ISO). Hodnota 800 a 1600 je dostupná pouze jako scénický režim. Dále formát obrazu (4:3, 3:2, 16:9), rozlišení (hodnoty na začátku článku), kvalitu uložení snímků (tiff, 2 stupně komprese jpg), zvukové poznámky (MOV formát), režim měření expozice (poměrové měření, se zdůrazněným středem, bodové měření), systém zaostření (9ti bodový autofokus, rychlý 3í bodový autofokus, rychlé ostření na středovou oblast, středová oblast zaostření, bodové zaostření), kontinuální ostření, barevné efekty (teplý tón, studený nádech, černobílý obraz, sepie), nastavení snímku (ostrost, saturace, kontrast a redukce šumu ve třech krocích). Funkce Animace umožňuje tvorbu videa z exponovaných snímků. Poslední volba přizpůsobuje fotoaparát nasazeným předsádkám. Reakce na potvrzení tlačítkem SET je doplněná grafickou změnou položky, což vytváří znatelnou prodlevu.

V Setupu najdeme z podstatnějších voleb nastavení druhu zobrazení při manuálním ostření, režim USB (PictBridge, PC), zvýraznění přepalů a volbu jazyka. Aparát disponuje českým menu, jehož některé položky nejsou vhodně formulované a pokud vím, budou přepracovány. Osobně však dávám přednost zažitému menu v anglickém jazyce.

Video

Fotoaparát disponuje pro záznam ozvučeného videa ve formátu MOV rozlišením 640×480 bodů, případně 320×240 bodů s možností volby 30 snímků či 10 snímků za sekundu. Natáčet lze do zaplnění karty. Netradiční je volba širokoúhlého rozlišení 848×480 bodů. Nelze použít žádný zoom, zůstává ohnisko zvolené v okamžiku počátku záznamu (včetně možnosti použítí digitálního zoomu). Máte také možnost naexponovat fotografie tak, že je fotoaparát spojí do videosekvence s vámi vybraným počtem snímků za sekundu (volba Animace v Menu).

Prohlížení fotografií

Prohlížení fotografií je intuitivní a velmi jednoduché s běžnými možnostmi. V režimu rychlého náhledu po stisku tlačítka REVIEW lze fotografie prohlížet a zvětšit. Po volbě prohlížení na hlavním voliči se zobrazí po stisku tlačítka MENU širší možnosti práce se snímky (viz. obrázky). Obrázky lze otáčet, označit je pro tisk (DPOF), nechat je zobrazovat postupně za sebou, či k nim přidat zvukovou poznámku (MOV formát). Zajímavé jsou rozšířené možnosti práce s fotografiemi – změna velikosti a ořez. Množství zobrazených informací ovlivníte tlačítkem DISPLAY. Zobrazit lze mj. histogram. Poslední volbou v Menu je formátování karty, které bych očekával spíše v Setupu.

Připojení k PC a tiskárně

Aparát podporuje režim přímého tisku PictBridge a připojení k PC jako zařízení USB Mass Storage. O propojení se stará rozhraní USB 2.0. Druh zařízení, k němuž se aparát připojuje se volí v Setupu.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    27.02.2006 23:10

    2chrobula
    předsádky mají průměr 55mm (jako FZ30 na objektivu, nebo FZ5 na redukci). Ale FZ7 má 52 mm na připojeném "prodloužení", na které lze přidělat sluneční clonu, nebo filtry 52mm. Stačí dokoupit redukci 52-55 (DMW-LA2).

  • Juraj Zaťko
    Juraj Zaťko
    16.04.2006 15:06

    fotak je super,chcem sa spytat ci nema niekto skusenost s tymto fotakom s pouzitim aj inych predsadok ako DMW-LT55 a DMW-LW55 ? ak ano poradte,dik.
    mail: atomiq@orangemail.sk ICQ: 340-307-418

  • Pear
    Pear
    26.05.2006 11:56

    Mám fz 7 a zvuk videa dost šumí, je to vpořádku jako důsledek nějaké komprese? Děkuji

  • Karel Funda
    Karel Funda
    17.06.2006 16:23

    ISO1600 vaham pouzit u Nikona D70tky ktery ma chip 1/2 kinofilmu co potom tady! Kresbu uz to nemuze mit zadnou a barevne fleky musi byt silene...

  • polda 2
    polda 2
    02.01.2007 17:10

    Nově mám tento přístroj, a kromě předpokládaně "funkční" 800/1600ISO nemám v podstatě k jeho funkci, jako automatu, výhrady...
    Jediné, co mi není jasné je, jak používat a jak má fungovat manuální ostření, tato funkce se mi jeví jako naprosto nepoužitelná - ani v MF1 ani v MF2 se mi nedaří ostřit ani na nepohyblivé objekty...

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (18)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram