Test fotoaparátu Nikon D200

Již delší dobu bylo oblíbeným námětem různých debat a spekulací téma, jaký bude nástupce digitální zrcadlovky Nikon D100, který se pro svou zdařilou koncepci držel na trhu až neobvykle dlouho. Velkou oblibu si získal i novější Nikon D70, který však není přímým nástupcem D100. Nyní se však uživatelé systému Nikon konečně dočkali a na trh přichází nejnovější model Nikon D200. Jaký je a jak se osvědčil při praktickém použití se dozvíte v obvyklém redakčním testu.

Příslušenství

19 . Příslušenství 20.  S blesky SB-R200
21. Seskupení SB-R200

Důležitým údajem každého fotoaparátu jsou také možnosti jeho příslušenství. O objektivech už byla řeč a proto se podívejme na externí systémové blesky. Pro Nikon D200 jsou určeny blesky SB-800, SB-600 a SB-R200. Model SB-800 je špičkovým profesionálním zařízením umožňujícím snad všechny myslitelné funkce a nastavení. Verze SB-600 je lehce odlehčenou variantou, určenou pro méně náročné uživatele. Všechny tři blesky využívají řízení zábleskové expozice i-TTL, který je schopen záblesk přizpůsobit nejen vzhledem ke správné expozici ale i k dosažení správné barevné teploty záblesku, přičemž bere v úvahu i nastavené vyvážení bílé barvy. Oba blesky lze také bezdrátově ovládat pomocí vestavěného blesku těla přístroje. Pouze poslední blesk SB-R200 se od předchozích dvou modelů výrazně odlišuje, protože je určen pouze pro bezdrátový režim a to jak s vestavěným bleskem, tak i případně s podporou IR bezdrátové řídící jednotky SU-800. Jde o menší zábleskové jednotky, které lze velmi prakticky seskupovat a se speciálním upevňovacím kroužkem SX-1 použít i jako velmi variabilní makroblesk, s možností volby počtu světelných zdrojů. Příklad se třemi blesky je na obrázku č.20, může jich být ale až 8 a umístit je lze třeba i na stativ – viz ukázka č.21.

22. Přídavný vertikální grip MB-D200 23. Kabelové dálkové ovládání

K dalšímu žádanému příslušenství jistě vždy patří přídavné bateriové zdroje, umožňující pohodlné vertikální uchopení, včetně samostatné vertikální spouště. U Nikonu D200 je jím grip MB-D200, který lze naplnit dvěma Li-ion bateriemi EN-EL3e nebo šesticí AA tužkových článků. Kromě vertikální spouště obsahuje grip také doplňkový pomocný otočný příkazový volič a tlačítko autofokusu.

24. Popruh 25. Pouzdro CF-D200

Jako doplňkové volitelné příslušenství lze však pořídit řadu dalších užitečných drobností, jako jsou zařízení pro bezdrátový přenos fotografií přímo do počítače, navigační systém GPS, síťový zdroj, úhlové hledáčky, zvětšovací okulár, čočky pro dioptrickou korekci, propojovací kabel k blesku a další. Nás však bude spíše zajímat, co uživatel najde jako základní součást výbavy, která je již zahrnutá v ceně. V originálním balení najdeme kromě těla také krytku bajonetu, gumovou očnici, krytku očnice, pevný popruh, krytku LCD monitoru, Li-ion baterii EN-EL3e s nabíječkou, video kabel, USB kabel (Nikon D200 podporuje USB 2.0 Hi-Speed) a CD se softwarem Nikon PictureProject. Vynikající je také SW Nikon Capture 4, který již však součástí dodávky aparátu není.

Cena a závěr

Závěrem se pomalu dostáváme k poslednímu skutečně klíčovému parametru, kterým je prodejní cena přístroje. Oficiální doporučená maloobchodní cena včetně DPH je 52.990,– Kč za tělo Nikon D200. Jak však bývá zvykem, skutečná reálná cena v obchodech je podstatně nižší a to především v internetových prodejnách, kde je již nyní (1.1.2006) za cenu pod 47.000,– Kč včetně DPH. To je sice suma poměrně značná, ale vezmeme-li v úvahu, co vše nám Nikon D200 nabízí, tak ji lze bez zaváhání označit za velmi příznivou. V prodeji jsou zatím pouze samotná těla, ale brzy se jistě dočkáme i cenově zvýhodněných setů s objektivy. Osobně tipuji, že první se objeví set s již zmíněným osvědčeným objektivem AF-S DX Nikkor 18–70mm f/3,5–4,5 G IF-ED, který by se celý snad mohl časem vejít i těsně pod 50.000,– Kč. A později se možná dočkáme i setu s novým objektivem AF-S DX VR 18–200mm f/3,5–5,6 G IF-ED, jehož cenu si však v tuto chvíli netroufám odhadovat. Každopádně lze říci, že za vynaložené peníze dostanete špičkový aparát, funkcemi nacpaný doslova k prasknutí a navíc zahalený v mimořádně odolném a ergonomicky zvládnutém těle. V závěru tohoto článku vynechám jinak obvyklou tabulku s výpisy hlavních předností a nevýhod. Důvod je prostý: výhody jsou z textu celkem jasně patrné a nedostatky jsem přes maximální snahu a velmi podrobné zkoumání skutečně žádné neodhalil. Diskutovat by se snad dalo pouze o rozměrech čipu APS-C versus FullFrame, ale to je spíš na obecnou diskusi na teoretické úrovni, než že by toto téma mělo přímý vztah k tomuto konkrétnímu aparátu.

Vývoj nejvýhodnějších cen můžete velmi aktuálně sledovat v naší aplikaci Porovnej ceny

Fotografie pořízené testovaným aparátem najdete v naší FotoGalerii

Závěrem bych chtěl také poděkovat českému zastoupení, firmě Nikon CZ s.r.o. za zapůjčení fotoaparátu. Na jejich webových stránkách také najdete další, nejen technické informace. Zakoupené aparáty zde lze také zaregistrovat, což může být velmi užitečné při jejich ztrátě či krádeži. Značkový servis vám také v případě potřeby kdykoli a zcela zdarma odborně vyčistí snímací čip.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Valerian Spusta
    Valerian Spusta
    25.01.2006 20:51

    Všichni:!
    Máte dobré názory. Ale já jsem několik let Nikoňák a v porovnání s Canonem má Nikon o dost navrch! Strobák, o kterém se dodst píše) moc nevyužiju, ale zato, v jakých podmíkách fotografuji uvítám rychlost snc se závěrkou, odolné tělo, váhu nebo dálkové displejové ovl., určitě GPS a taky paradoxně velké a těžké tělo !!! Dál se mi líbí zaměřovací křížek na ostřící body.
    Ahoj valin.cz

  • Tomáš Fencl
    Tomáš Fencl
    21.02.2006 10:02

    Nechapu proc vetsina z Vas hudruje nad tim, ze ma D200 mizernej interni blesk. Je tam pouze pro dalkove ovladani externiho blesku. A co si budeme povidat, v nouzi se hodi jakykoliv blesk, kdyz nemate po ruce pridavny:-)

  • Vít Hordějčuk
    Vít Hordějčuk
    12.05.2006 16:31

    dneska ráno sem ten foťák viděl...je to docela dělo.
    Škoda že mi v kapse nepřebejvá několik desítek tisíc Kč navíc.Tajten foťák mi nasadil brouka do hlavy ;)

  • atreides
    atreides
    17.08.2006 12:37

    Je srpen 2006. Bohužel ani v této době neexistuje na celosvětovém trhu prakticky žádný kvalitní digitální nominativ, který by stál za koupení. Vysvětlím proč:
    1) Nad cca 50 tisíc za tělo je všechno předražené, takže tyto přístroje hned vyřaďmě z úvahy.
    2) Do 50ti tisíc připadají v úvahu v podstatě jen dva zajímavé modely:
    a) CANON 20D/30D
    b) NIKON D200
    Bohužel, ani jeden z těchto přístrojů nesplňuje podmínky pro vhodný produkt. Důvody:

    CANON 20D/30D sice produkuje špičkový obraz, ale využívá zastaralých technologií, např. zaostřování za zhoršených světelných podmínek je řešeno stroboskopem, což je velmi nekvalitní a problémová metoda obzvláště při fotografování lidí, pro které to bývá nepříjemné, a zvířátek, která tím velmi trpí. Synchronizace blesku je bídná (jen 1/250s). Přístroje mají špatnou ergonomii a těžkopádný úchop.

    NIKON D200 má špičkovou ergonomii, vynikající úchop a ohromné portfolio funkcí, avšak zaostává to hlavní: kvalita obrazu. Jelikož výrobce se u přístrojů v této cenové hladině tvrdošíjně drží používání zastaralých símačů CCD, má Nikon značné problémy se šumem. Nevěrohodná je kvalita výrobků, s nimiž jsou již tradičně problémy (vadné série baterií apod.) Po nedávném celosvětovém fiasku s „manšestrákovým proužkováním obrazu“ (bandingem) u přístroje D200 a následné aroganci firmy Nikon k zákazníkům a bezohledné vychcanosti servisu při prokazatelně oprávněných reklamacích ve stylu „závada se neprojevila“ ztratila firma Nikon většinu své bonity u zákazníků. Vzhledem k pochybné kvalitě produktů Nikon a nezodpovědném postoji této firmy je nedůvěra na místě. Proto je dnes rozumné se této značce vyhýbat.

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    27.03.2007 12:51

    atreides: Tak tyhle tvoje "duvody" kandiduji na nejvetsi sbirku nesmyslu, co jsem tu zatim kdy cetl ....

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (112)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram