Test OLYMPUS SP-350 a OLYMPUS SP-310

Fotoaparáty OLYMPUS SP-350 a OLYMPUS SP-310 mají zcela nový design, novou optiku, velký displej a nové čipy. Je u nich patrná snaha o oslovení fotografické veřejnosti svojí univerzálností. Doporučené ceny, platné od 1.prosince 2005 jsou pro SP-310: 10 490,-Kč a pro SP-350: 11990,-Kč včetně DPH. Více se dočtete v následujícím testu.

Snímací funkce

OLYMPUS SP350

Oba fotoaparáty, „profesionálnější“ OLYMPUS SP-350 i jednodušší OLYMPUS SP-310 jsou doslova nabité funkcemi a možnostmi vlastního nastavení a úprav snímku. Díky informacím na displeji, korekcím, poloautomatickým a manuálním režimům má s nimi fotograf plnou kontrolu nad výsledkem svého snažení. Režim „Auto“ nastaví automaticky všechny potřebné funkce na hodnoty vyhovující v daných podmínkách většině snímků. Chceme-li jednoduše nastavit fotoaparát do optimálního režimu pro fotografovanou scénu, použijeme některý z 24 scénických režimů. V nastaveném režimu systém fotoaparátu upraví čas, clonu, nastavení bílé, saturaci, kontrast i ostření tak, jak by je měl nastavit fotograf pro dosažení optimálního výsledku. Máme-li dost zkušeností, nebo chceme experimentovat, je zde režim „Program“, ve kterém fotograf může ladit parametry po svém. Jestli je třeba určitého času, nebo clony, jsou zde dva poloautomatické režimy s předvolbou clony, nebo času. Pro úplnou kontrolu nad expozicí snímku slouží manuální režim a to jak pro expozici, tak pro ostření. Ostření na displeji je však i přes zvětšení ostřeného pole obtížné a výsledek nejistý. Vlastní nastavení fotoaparátu, které nejčastěji používáme můžeme uložit do jedné ze 4 pamětí „My Mode“.
Scénické režimy pro OLYMPUS SP-350 i OLYMPUS SP-310 jsou: Portrét, Krajina, Krajina s portrétem, Noční scéna, Noční scéna s portrétem, Sport, Interiér, Svíčky, Autoportrét, Denní portrét, Západ slunce, Ohňostroj, Muzeum, Kuchyně, Za sklem, Dokumenty, Aukce, Výběr snímků 1, Výběr snímků 2, Pláž, Sníh, Podvodní foto 1, Podvodní foto 2, Podvodní makro. Volba scénických režimů se provádí pomocí symbolů se vzorovou fotografií toho, kterého režimu. Je zde připojena i nápověda.
Režimy „Makro“ a „Super makro“ můžeme zvolit k většině ze scénických režimů, ale nejčastěji je použijeme v režimu AE. V „Super makru“ se objektiv nastaví do pevné polohy a nelze použít zoom. Zato můžeme fotit již od 2cm. Zábleskové režimy má OLYMPUS SP-350 i OLYMPUS SP-310 tyto: Automatický (automatická aktivace při špatném světle), snížení jevu červených očí, doplňkový (vnucená aktivace), vypnutý. Lze volit synchronizaci na 1. nebo 2. „lamelu závěrky“. OLYMPUS SP-350 má navíc možnost nastavení spolupráce s externím bleskem.
Závěrka automaticky pracuje v rozmezí 15sec. – 1/2000 s. (Režim trvalého otevření závěrky „B“ až 8 minut.). S expozicí můžeme hýbat korekcemi o +/- 2EV po 1/3 EV. Při zapnutém autobracketingu lze nastavit až 5 snímků s krokem 1/3 EV. Rozsah clonových čísel je dán od maximální světelnosti optiky zoomu po clonu 8. Fotografie se ukládají na výměnnou kartu xD-Picture Card (16, 32, 64, 128, 256, 512 MB a 1GB) ve formátu JPEG (DCF: “Design rule for Camera File system”), podporuje Exif 2.2, DPS, Print Image Matching II a DPOF. K ukládání snímků je možné využít také 24 MB ze 32 MB vnitřní paměti. Chceme-li plně využít funkce skládání panoramat, je třeba mít správnou xD kartu s označením „Panorama“.

Nadstandardně mají SP-350 i SP-310 řešené video. Lze u něj zapnout elektronickou stabilizaci obrazu a scéna natáčená v nejvyšším rozlišení 30-ti snímky za sec. Snese na obrazovce TV srovnání s videokamerou. Kameraman je zde omezen hlavně krátkou délkou záběru.

Uvádím možnosti nastavení kvality videa:

  • VGA (640×480 pixelů), 30 s./s.: 14 s
  • VGA (640×480 pixelů), 15 s./s.: 29 s
  • QVGA (320×240 pixelů), 30 s./s.: 39 s
  • QVGA (320×240 pixelů), 15 s./s.: 1 min. 19 s

Videosekvence jsou ve formátu QuickTime Motion JPEG® se zvukem ve WAVE formátu. Video v tomto rozlišení je již doplněk, se kterým je možné počítat jako s určitou možností kvalitního záznamu pohybu.

Menu – to má OLYMPUS SP-350 i OLYMPUS SP-310 zpracované velmi přehledně, bez dlouhého hledání najdeme, co potřebujeme. Orientaci nám usnadní možnost volby z pěti jazyků (Angličtina / Francouzština / Němčina / Španělština / Ruština). Standardem je u OLYMPUSů možnost nahrání dalších jazyků, včetně češtiny z internetu pomocí programu OLYMPUS Master. V menu jde, kromě všech obvyklých nastavení korekcí, citlivosti a velikosti obrázku, zvolit dva snímky do jednoho obrázku, panorama a tonalitu snímku – barevný, černobílý, sepie. . Dále lze volit sériové snímání, filtr šumu a „pixel mapping“. Vyvážení bílé (sytém TTL ESP) je možné nastavit manuálně jedním tlačítkem, automaticky, nebo na předvolené symboly Zamračeno, Slunce, Večerní slunce, Žárovka, Zářivka 1, Zářivka 2, Zářivka 3. Nastavení je doplněno jemnou korekcí teploty snímku a to v sedmi krocích do červené a v sedmi do modré. Kvalitu obrazu (RAW, SHQ, HQ, 3 úrovně SQ1, 3 úrovně SQ2). Velmi zajímavá je funkce časosběrného (intervalového) snímání s možností nastavení 2–99 snímků v intervalu od 1 do 60 minut.

Zpětné přehrání snímků

Zpětné přehrání snímků je jednoduché. Volič nastavíme na zelený symbol zpětného přehrání, je-li fotoaparát zapnutý, hned se zobrazí poslední snímek. Zapneme-li fotoaparát po zvolení symbolu zpětného přehrání, neodkryje se objektiv a displej přehrává obrázky. Nemusíme se tedy bát, že dlaní zašpiníme frontální čočku objektivu. Zvětšení, zmenšení a indexové zobrazení ovládáme tlačítky zoomu. Pro detailní posouzení expozice můžeme zapnout funkci „Histogram“(velmi vhodné pro objevení tzv.“přepálených“míst na snímku). Zvlášť zajímavá je možnost editace snímků pořízených v RAW formátu. Zde lze přímo ve fotoaparátu upravit nastavení bílé, sytost, saturace,… a snímek poté uložit ve formátu JPEG jako další na kartu. Oba fotoaparáty jsou vybaveny pokročilým automatickým softwarovým odstraněním červených očí. Po spuštění program označí, co považuje za červené oči a po potvrzení uloží upravený snímek jako další na kartu. K řazení a administraci svých snímků jsou k dispozici alba, kalendář, šablony, vkládání textu. Video-sekvence můžeme též indexovat, editovat a přehrávat vpřed,vzad i po jednom políčku.

Menu – zde můžeme obrázky ořezávat, uzamknout, otáčet, mazat, přímo tisknout a odesílat.

Ovládání funkcí fotoaparátu

Celková koncepce ovládání OLYMPUS SP-350 i OLYMPUS SP-310 je podřízena maximální jednoduchosti. Ovládání snímání a zpětného přehrání již bylo podrobně popsáno v předchozích odstavcích. Zde bych chtěl upozornit na možnosti nastavení data a času, nastavení jasu displeje a možnost nahrání češtiny z internetu.

Výkony (provozní časy)

Údaje jsou zaokrouhlené vypočtené průměry z 10-ti měření. Rozdíly v provozních časech SP-350 a SP-310 byly tak nepatrné, že uvádím časy pouze pro SP-350 a ty jsou následující. Po zapnutí Olympus SP-350 udělá první snímek do 3,2 sec. Bez předchozího zaostření je snímek hotový za 0,8 sec na W, za 1,5 sec na T, na MAKRO se čas prodlouží o necelých 0,4sec. S nastavenými hodnotami (s namáčklou spouští) není zpoždění ručně měřitelné, hodnoty budou pod 0,1 sec..
Při standardní sérii snímků jsou zhotovovány 2 snímky v SHQ kvalitě v intervalech 0,7 sec.
Při fotografování s bleskem šlo pořídit další snímek po 5–7 sec.
Pro doplnění – zoom se přestaví z W do T za 1,2 sec. a prohlížení snímků má při nejvyšším rozlišení snímků prodlevu asi 2,5 sec. Pomocné světlo dovolilo zaostřit v úplné tmě až na vzdálenost 3 m. Záleželo však na kontrastu scény.

Kvalita obrazu

8 Mpx u SP-350 a 7,1 Mpx u SP-310 obraz je zpracován procesorem TruePic TURBO. Je ostrý, čistý, kontrastní, při ISO 50 – 200 bez viditelného šumu, s věrnými barvami. Barevná aberace je na snímcích minimální. Hodnoty šumu jsou opravdu malé. Teprve od 400 ASA je šum znatelný, ale stále neruší. Šum je nejméně patrný na snímcích z RAW formátu. Většina snímků vyšla dobře exponovaná, ostrá, v přirozených barvách . Pro ostré snímky při zatažené obloze doporučuji oporu nebo stativ. Ostření fungovalo spolehlivě i při nižších hladinách osvětlení.

Příslušenství

Základní příslušenství dodávané s fotoaparátem obsahuje: Řemínek,LI-ion baterie LB-01E, USB kabel, A/V kabel, návod k použití, Záruční list a CD s programem OLYMPUS Master. Dále můžeme k fotoaparátům SP-350 a SP310 přikoupit volitelné příslušenství. Díky závitu kolem objektivu můžeme uvažovat i o předsádkách, které budou ohnisko objektivu zkracovat, či prodlužovat. K dispozici je i nový externí blesk s regulací výkonu, různá pouzdra a podvodní pouzdro nejen pro fotoaparát, ale i pro externí blesk (jen u SP-350). S podvodnímy pouzdry také můžeme využít ony scénické režimy zaměřené na potápění.

Blesk FL-20 pro SP-310 / 350 Pouzdro na SP-310 / 350
OLYMPUS SP350 / SP310 OLYMPUS SP350 / SP310
OLYMPUS SP350 / SP310 Pouzdro pod vodu pro SP-310 / 350 do 40m
Podvodní pouzdro pro FL-20 do 40 m OLYMPUS SP350 / SP310
OLYMPUS SP350

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • iggy
    iggy
    03.01.2006 13:43

    no tak toto je asi taký rýchlo-test...len a len dojmi autora...nic konkretne...to iso nejak ukazat na nejakých obr. prip. porovnat s cenovo a kategoriou rovnakymi fotakmi...atd.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram